Телесна неутралност: Прихватање тела због свега оног што може да уради, не због тога како изгледа

@summerkmorgan, @danieledriusso и Ерин Чејмберс на мрежи TikTok

Аутор фотографије, Tiktok @summerkmorgan / @danieledriusso / BBC

Потпис испод фотографије,

Телесна неутралност охрабрује вас да прихватите ваше тело не због тога како изгледа, већ због тога шта све може да уради

Будимо искрени, тешко је не поредити се са изгледом других - скроловати кроз друштвене мреже и виђати једну лепу особу за другом које се појављују на вашем телефону из дана у дан.

Али постоји све популарнији покрет на друштвеним мрежама као што су ТикТок и Инстаграм који се усредсређује на оно што ваше тело ради за вас уместо како оно изгледа.

„Уместо да кажете: 'Ово су дебеле, грозне, ружне руке'... можете само да кажете: 'ово су људске руке. Оне подижу и спуштају ствари'", објашњава Ерин Чејмберс.

Она већ годинама учествује у покрету познатом као телесна неутралност.

Вероватно сте већ чули за телесну позитивност, која оснажује жене и мушкарце који носе плус-величине, баш као што заговара прихватање свих типова тела, без обзира на величину, пол, расу, физичку способност или изглед.

Али Ерин каже да са телесном неутралношћу не морате да идете толико далеко да морате да кажете: „Ово су најфантастичније манекенске руке које сам видела у животу."

Аутор фотографије, TikTok / @rynnstar

Потпис испод фотографије,

Ерин Чејмберс о телесној позитивности на мрежи Тик Ток @rynnstar

Шта је тачно телесна неутралност?

Суштина покрета телесне неутралности је у златној средини између телесне позитивности и телесне негативности, објашњава Ерин.

„Понекад осећамо притисак да морамо да волимо наша тела све време… да имамо ту врсту самопоуздања… и у реду је ако га осећате, али у реду је и ако га не осећате."

„Не морате да се осећате као да нисте успели у животу само зато што нисте све време потпуно заљубљени у властито тело. То је у реду."

Ерин каже да обично чује само два екстрема од људи.

Погледајте видео: Свачије тело је лепо

Потпис испод видеа,

Они славе разноликост тела

„Одувек сам слушала само или: 'Мрзим своје тело… желим да променим овај део свог тела' или 'Обожавам своје тело, прелепа сам, ја сам богиња', а ја сам понекад била у фазону: 'Е, па не желим да мрзим своје тело, али се баш и не осећам као богиња'."

За њу, откриће покрета телесне неутралности било је као да јој је пао камен са срца.

Први пут га је видела на Тамблеру и каже да је наједном схватила да не мора увек да се осећа на један од та два начина.

И у томе није усамљена.

Еринин скорашњи ТикТок о њеним искуствима (на њеном налогу @rynnstar) оставио је утисак на људе; видео снимак је до сада добио више од 52.000 лајкова.

Покрет је веома популаран, а хештег #BodyNeutrality има више од шест милиона прегледа на ТикТоку и више од 63.000 интеракција на Инстаграму.

Али истовремено он стиче подршку и међу стручњацима за ментално здравље, а неки терапеути чак користе ову технику са клијентима који имају проблема са сликом о себи.

Потпис испод фотографије,

Психотерапеуткиња докторка Морган Френсис учи своје пацијенте да прихвате своје тело због ствари које оно може да изведе

Како могу да је практикујем и шта мисле експерти?

Према речима Ерин, можете просто да испробате, а најбољи начин је да покушате да разговарате са собом.

„Уколико се гледате у огледалу, можда нећете моћи да кажете: 'Ја сам прелепа', зато што можда истински не верујете у то, али дефинитивно можете да кажете: 'Ја сам људско биће' зато што је то непорециво тачно."

„Уколико желите да кажете: 'Слатка сам' онда, девојко, реци себи да изгледаш слатко. Али ако успете само да кажете: 'Ја сам људско биће', онда то и реците."

Погледајте видео: Како шетња градом у купаћем костиму подиже самопоуздање

Потпис испод видеа,

Prva „plus sajz" zajednica u Srbiji o pripremama za leto

Докторка Морган Франсис, терапеуткиња за ментално здравље, учи своје пацијенте да се боље упознају са „уважавањем тела", за које она тврди да је „подкатегорија телесне неутралности".

„Суштина је у окретању ка ономе што моје тело помаже да постигнем... да поштујемо оно што наша тела раде за нас", каже она. „То је функционалност; како вас ваше ноге чине јачим, како вам ваше руке помажу да држите бебе и сјајно се грлите."

Докторка Франсис такође инсистира да бити телесно неутралан не значи запостављати властито здравље.

„Волите да се осећате јако, оснажено и способно у свом телу, али то није једина ствар на коју морате да мислите."

И шта докторка Френсис мисли да се крије иза популарности овог покрета?

Једноставно речено, она каже: „Телесна неутралност је за многе људе једно безбедније стање и много реалистичније."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk