Корона вирус и вакцина: Да ли је необично што се зауставља клиничко истраживање

Blood samples from coronavirus vaccine trials are handled inside Jenner Institute at Oxford University, June 2020

Аутор фотографије, Oxford University / John Cairns

Потпис испод фотографије,

The AstraZeneca-Oxford partnership is one of the frontrunners in the global race to find a vaccine for Covid-19

Завршна клиничка испитивања оксфордске вакцине против корона вируса су паузирана пошто се здравствено стање једног од учесника погоршало.

Ова вест вероватно звучи прилично узнемирујуће.

Међутим, из фармацеутске компаније АстраЗенека, која заједно са Универзитетом у Оксфорду ради на развоју вакцине, кажу да се ради о „рутинској" паузи.

Додају и да се сумња како је узрок за сада „неразјашњеног погоршања здравственог стања једног од испитаника" нежељена реакција на вакцину.

Да ли су паузе клиничких истраживања изузетак или правило и шта то значи за развој вакцине коју свет нестрпљиво ишчекује?

Шта је до сада познато о испитивању ове вакцине?

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

The trial involves 30,000 volunteers across Brazil, South Africa, the US and the UK

Компанија АстраЗенека и Универзитет у Оксфорду су предводници у глобалној трци за проналазак вакцине.

Свако одлагање представља разочарање.

Истраживања су паузирана након што се код једног од испитаника у Великој Британији, који се налази у болници, појавила „сумња на озбиљне нежељене ефекте вакцине", ексклузивно је у уторак саопштио британски портал Stat News.

Детаљи случаја нису познати, а извори Stat News-а изразили су очекивања да ће се пацијент опоравити.

„Наше стандардне процедуре налажу паузирање даљег тока испитивања док не буде обављена провера података о безбедности", наводи се у саопштењу компаније АстраЗенека.

Фергус Волш, ББЦ уредник у области медицине, каже да ће пауза трајати „неколико дана".

Да ли је паузирање истраживања изузетак или правило?

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Vaccine trials are put on hold and the safety data is reviewed if one of the participants has an adverse reaction

Према речима Волша, овакве паузе „се дешавају".

„Сваки пут када неко од волонтера заврши у болници, а узрок њихове болести није очигледан, то тера научнике да паузирају истраживања", наводи.

Портпарол Универзитета у Оксфорду каже да се „у великим клиничким испитивањима дешава да се испитаници случајно разболе, али да то захтева независне провере, како би се све детаљно испитало".

Погледајте видео о новом таласу пандемије

Потпис испод видеа,

Неке земље се боре са повећањем случајева корона вируса.

Волш подсећа да ово није прва пауза у испитивању неке вакцине против корона вируса, већ је то заправо други пут да се испитивања прекидају од почетка вакцинације у априлу.

Високи амерички званичник Монцеф Слауи, који ради на посебном програму рзвоја вакцине против корона вируса, рекао је да је панел стручњака из САД и Велике Британије „започео дубинску проверу вакцине, што је стандардна процедура у случају сумње на нежељене ефекте".

Да ли ће вакцина бити безбедна?

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

US President Trump wants a vaccine to be ready in time for the presidential election in November but critics argue he is putting politics over safety

Након вести о паузирању истраживања, АстраЗенека и Универзитет у Окфорду брзо су реаговали како би осигурали безбедност вакцине која ће се наћи на тржишту.

У уторак, девет великих фармацеутских компанија које раде на вакцинама, укључујући и АстраЗенека, потписале су „историјски меморандум" којим су се обавезале да ће „безбедност бити највиши приоритет" у развоју вакцине.

Компаније, међу којима су Џонсон&Џонсон, BioNTech, Глаксо Смит Клајн (GlaxoSmithKline), Фајзер (Pfizer), Мерк, Модерна, Санофи и Новавакс (Novavax), обећавају да ће „чврсто стајати уз научне принципе" док трагају за вакцином.

Између осталог, компаније обећавају да ће:

  • Наставити да поштују високе научне и етичке стандарде спровођења клиничких испитивања и ригорозна правила производње вакцине;
  • Радити на обезбеђивању различитих опција за вакцинацију, које ће бити глобално доступне.

Колико смо близу вакцини против Ковида-19?

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Russia says it is also inching closer to a vaccine against the coronavirus

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да се тренутно тестира скоро 180 вакцина, али ниједно клиничко истраживање још није готово.

Стручњаци СЗО наводе да не очекују да било која вакцина до краја године буде одобрена уз сва безбедносна упутства и смернице, јер је за то потребно време.

До сада је научна јавност највеће шансе давала вакцини компаније Астра Зенека која се развија на Оксфорд универзитету, јер је успешно прошла по две фазе истраживања и тестирања.

Претходних недеља почела је трећа фаза тестирања у којима учествује око 30.000 људи из Америке, Бразила и Јужне Африке, али данас је тај план заустављен.

Трећа фаза често подразумева учешће више хиљада људи и може да траје неколико година.

Доналд Трамп, амерички председник, рекао је да жели да та држава добије вакцину пре избора који се одржавају 3. новембра, али су његове изјаве наишле на критике оних који тврде да ставља политику пре безбедности и здравља.

Неки научници су изразили сумњу у вакцину коју је Русија развила веома брзо и довели су у питање резултате тих истраживања.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk