Корона вирус: За доставу вакцине широм света биће потребно 8.000 џамбо-џетова

Достава вакцине против корона вируса биће „највећи транспортни изазов до сада", оцењују из IATA

Аутор фотографије, Getty Images

Достава вакцине против корона вируса широм света биће „највећи изазов за превознике до сада", оцењују стручњаци за авио-саобраћај.

За тако нешто биће потребно 8.000 џамбо-џет авиона типа Боинг 747, процењују из Међународног удружења авио-превозника (ИАТА).

Вакцина против Ковида-19 још увек није развијена, али ИАТА већ ради на плану транспорта заједно са авио-компанијама, аеродромима, фармацеутским компанијама и глобалним здравственим организацијама и институцијама.

Програм доставе на којем раде претпоставља да ће за сваку особу бити потребна једна доза тог лека.

„Безбедна достава вакцине против корона вируса је мисија века за светску авио-индуструју.

„Нећемо успети без детаљног планирања унапред, а сада је тренутак за то", истакао је извршни директор ИАТА Александар де Жунијак.

Иако су се авио-превозици у недостатку путника преусмерили на транспорт робе, достава вакцине је много сложенији задатак.

Нису сви авиони погодни за превоз вакцина, с обзиром на то да је потребно обезбедити температуру између два и осам степени Целзијуса.

За поједине вакцине потребно је обезбедити температуре испод нуле, што би додатно смањило број авиона који могу да се користе за њихов превоз.

„Знамо какви су капацитети потребни, само треба да смислимо како да их довољно проширимо", каже Глин Хјуз, шеф превоза терета у ИАТА.

Организација доставе у поједине делове света, као што је Југоисточна Азија, од критичне је важности јер тамо не постоје капацитети за производњу потребног броја вакцина, додаје.

Аутор фотографије, AirAsia

Војничка прецизност

Дистрибуција вакцине широм Африке са тренутним капацитетима је „немогућа", оцењују из ИАТА, а разлози су недовољни транспортни капацитети, величина територије и компликације са преласком граница.

Они додају да ће бити потребна „готово војничка прецизност" да се вакцина достави, док би за њено чување требало изградити и мрежу климатизованих складишта широм континента.

Да ли су нови таласи епидемије неизбежни?

Потпис испод видеа,

Неке земље се боре са повећањем случајева корона вируса.

Око 140 потенцијалних вакцина је у раној фази истраживања, док је више од 20 у фази клиничких испитивања.

Вакцина коју развија Универзитет у Оксфорду већ је у поодмаклој фази испитивања, али је привремено прекинута након што се један од испитаника разболео.

ИАТА је позвала државе да почну са пажљивим планирањем, како би осигурале да су спремне за доставу вакцине када буде спремна.

Осим обезбеђивања одговарајућих температура за превоз вакцине, још један проблем је безбедност.

„Вакцине ће бити врло вредан ресурс, а биће потребно да се осигурамо од њихове крађе или оштећења", закључују из ИАТА.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk