Русија и птице: За истеривање врана из зграде владе - 42 милиона рубаља

белый дом

Аутор фотографије, Stanislav Krasilnikov/TASS

Руска влада планира да у наредне две године издвоји 42 милиона рубаља (око пола милиона евра) како би се изборила са птицама које су се угнездиле на крову зграде владе у Москви.

Стручњаци већ раде на томе како да отерају вране из зграде.

Влада Русије намерава да за то издвоји по 21,3 милиона рубаља из буџета у 2021. и 2022. години.

Које ће конкретне мере против врана бити предузете, за сада није објављено.

„Увек је било много врана у згради Владе"

Један од бивших владиних званичника рекао је за ББЦ (под условом да остане анониман) да су се, доласком Михаила Мишустина за премијера, „појавили специјално обучени људи" са јастребовима који су отерали вране.

Овакве мере често се примењују на аеродромима, а у делу зграде владе налази се хелиодром, па се те две ствари могу довести у везу.

Према саговорнику ББЦ-ја, око зграде владе „увек је било много врана".

„Појавио се специјалац који је отерао вране. Можда и по налогу премијера, из чије се канцеларије види Краснопресненскаја кеј", додао је саговорник ББЦ.

Аутор фотографије, Valery Sharifulin/TASS

Претходни премијер Дмитриј Медведев имао је неколико хеликоптера - у једном се возио он, а у другом су били припадници обезбеђења.

Мишустин више воли друмски превоз.

„Из безбедносних разлога, пре би се могло очекивати да су вране отеране док је премијер био Медведев", додао је овај извор ББЦ-ја.

Погледајте: Чудесан опоравак живота у Чернобиљу

Потпис испод видеа,

После нуклеарне катастрофе, дивље животиње су се вратиле у Забрањену зону

Птице и аеродроми

Новац који руска влада намерава да потроши за растеривање врана једнак је суми коју аеродроми улажу у безбедносни систем против птица.

Дешава се да јато птица улети у мотор авиона приликом узлетања или слетања, што може да изазове трагичне последице.

Почетком августа прошле године, путнички авион Ербас А231 компаније „Урал ерлајнз", који је требало да лети из Москве до Симферопоља, морао је хитно да слети у поља кукуруза убрзо након полетања.

Инцидент су изазвале птице које су ушле у моторе авиона.

Прошле године, Министарство саобраћаја потписало је уговор са Истраживачким институтом за цивилну авијацију вредан 5,6 милиона рубаља за развијање безбедносног система.

У складу са уговором, институт је према налогу Министарства саобраћаја сачинио нацрт документа „о одобравању савезних ваздухопловних правила за обезбеђивање орнитолошке безбедности летова цивилног ваздухопловства".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk