Пет тачака из говора шефице Европске комисије о стању Уније

Ursula von der Leyen

Аутор фотографије, Reuters

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен одржала је говор о стању Уније, у ком је описала визију будућности ЕУ.

Комисија припрема нацрте закона Европске уније, спроводи њена правила и има овлашћења да кажњава државе чланице ако је неопходно.

Ово је пет кључних области којих се дотакла Фон дер Лајен у опсежном говору.

1) Климатске промене

Шефица ЕУ говорила је много о животној средини, најављујући амбициозан план да тај блок земаља смањи емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште.

Казала је да ће циљ бити смањење емисија за најмање 55 одсто до 2030. године у односу на ниво из 1990. Претходно је тај циљ био 40 одсто.

„Нема прече потребе за брзим реаговањем него када се ради о будућности наше крхке планете", рекла је Фон дер Лајен.

Додала је да је циљ за 2030. годину амбициозан, али достижан и благотворан.

Шта је време, а шта клима:

Потпис испод видеа,

Пошто су екстремни временски услови све чешћи, важно је знати разлику између времена и климе.

„Док је велики део активности широм света стао током карантина и затварања, планета је наставила да се опасно загрева", казала је она.

Лидери ЕУ ће се састати следећег месеца да би се сложили око овог циља, али очекује се отпор појединих источноевропских земаља које се ослањају на угаљ. Међутим, већина чланица подржава овај план.

Фон дер Лајен је такође рекла да ће 30 одсто средстава из пакета вредног 750 милијарди евра за помоћ опоравку после епидемије корона вируса бити уложено у пројекте који имају повољан утицај на климу.

„Инсистираћу да нас планови опоравка не само извуку из кризе, већ да покрену Европу напред, у свет сутрашњице".

2) Вирус корона

Одговор ЕУ на пандемију корона вируса заузео је истакнуто место у говору.

„Вирус хиљаду пута мањи од зрна песка показао је како је живот осетљив. Пандемија и несигурност због ње нису прошли и опоравак је још увек у раној фази", казала је Фон дер Лајен.

Али она је и похвалила договорени пакет помоћи као „прилику да се промена спроведе плански, а не као последица катастрофе".

„Претворили смо страх и поделе између наших чланица у поуздање у нашу Унију. Показали смо шта је све могуће када верујемо једни другима".

Бивша министарка одбране Немачке најавила је и глобални самит о здравству, који ће бити одржан следеће године у Италији, додајући да ће ЕУ основати нову агенцију за биомедицинска истраживања и развој.

Како бринути о особи зараженој корона вирусом:

Потпис испод видеа,

Вурис корона и кућно лечење: Како бринути о некоме ко је зараженен вирусом корона

3) Брегзит

Помињање одласка Велике Британије из ЕУ било је кратко, али је изазвало највећи аплауз присутних чланова Европског парламента.

„Преговори [о трговини] нису напредовали као што смо желели, а то нам оставља мало времена", рекла је Фон дер Лајен.

„[Уговор о напуштању] не може бити једнострано промењен, занемарен или неспроведен. Ово је питање закона и поверења", додала је.

Њене замерке односиле су се на предлог закона који је усвојила Влада Уједињеног Краљевства, а који би значио одбацивање делова споразума са ЕУ о Брегзиту.

Британска Влада наводи да је предлог закона „безедносна мрежа" у случају да се не постигне трговински споразум. Али Влада признаје да предлог крши међународно право, а ЕУ тражи да се он повуче.

„Три године се преговарало о споразуму о напуштању и радили смо на њему неуморно, ред по ред, реч по реч", казала је Фон дер Лајен.

4) Технологија

Председница Комисије затражила је више улагања у технологију како би ЕУ могла да одржи корак са Америком и Кином.

„Желимо да имамо водећу позицију и уведемо Европу у Дигитално доба, у смислу наших вредности, снаге и глобалних амбиција".

Фон дер Лајен је рекла да ће 20 одсто од пакета помоћи вредног 750 милијарди евра бити уложено у пројекте дигитализације, а још осам милијарди у развијање следеће генерације суперкомпјутера.

Позвала је на „истовремено зелену и дигиталну промену" у тренутку када се „свет мења из корена".

5) Миграције

Пет година након избијања мигрантске кризе 2015, Фон дер Лајен је рекла да је она изазвала „многе дубоке поделе" унутар ЕУ и да се „неке од тих рана и даље зацељују".

„Ако будемо спремни на компромис можемо наћи решење. Миграције су европски изазов и цела Европа мора поднети терет", рекла је присутнима.

Неколико дана пре њеног говора, пожар је уништио мигрантски камп на грчком острву Лезбос, због чега је на хиљаде избеглица остало без крова над главом.

„Сцене из кампа Морија су болни подсетник да Европа треба да се уједини", рекла је Фон дер Лајен.

„Следеће недеље Комисија ће предложити Нови уговор о миграцијама - заузећемо се за хумани приступ. Спашавање живота људи у мору неће бити ствар избора".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk