Жене и гардероба: „Зашто бих била кажњена због тога како се облачим“

  • Лара Овен
  • Женска питања у Источној Азији, ББЦ Светски сервис
Cambodian models pose in shorts and t-shirts.

Аутор фотографије, Getty Images

Предложени закон о јавном реду забранио би Камбоџанкама да носе одећу која је „сувише кратка или сувише тога показује" и забранио мушкарцима да шетају около полуголи.

Влада је израдила овај предлог у покушају да очува старе културне традиције и друштвено достојанство, али су се прописи нашли и на мети оштрих критика.

Осамнаестогодишња Молика Тан га доживљава као напад на жене.

Кад је Молика први пут чула да влада у Камбоџи прави нацрт закона који ће новчано кажњавати жене у одећи која их разголићује, толико се забринула да је покренула онлајн петицију против њега.

Аутор фотографије, Molika Tan

Потпис испод фотографије,

Молика Тан

„Као млада Камбоџанка, желим да изађем а да се осећам безбедно и да носим одећу у којој ми је пријатно. Желим да могу да се изразим кроз одећу коју носим и не желим да ме моја влада ограничава", каже она.

„Мислим да постоје и други начини да се очувају културне традиције а да се не примењује закон који узима на зуб жене зато што носе кратке сукње."

Њена онлајн петиција покренута је прошлог месеца и до сада је скупила 21.000 потписа.

Аутор фотографије, Sopheary OU

Друге жене се слажу с њеним ставом и почеле су да на друштвеним мрежама да постављају слике себе са питањем: „Да ли бих била кажњена за ово?" и хештег #mybodymychoice.

„Одувек се од нас очекивало да се понашамо потчињено према мушкарцима", каже Молика.

Она сматра да ставове обликује традиционални кодекс понашања према којем жене морају да буду кротке.

Погледајте видео о трошковима живота жена и мушкараца

Потпис испод видеа,

Зашто постоји порез на розе

Последњих година влада се обрушила на жене у одећи која много открива, забрањујући наступе певачицама и глумицама за које је процењено да су обучене непримерено.

У априлу је једна жена осуђена на шест месеци затвора због оптужбе за порнографију и разголићавање у јавности зато што је носила одећу проглашену „провокативном" док је продавала конфекцију на друштвеним мрежама.

Премијер Хун Сен у то време назвао је стримовање жена уживо „кршењем наше културе и традиције" и сугерисао да такво понашање доводи до сексуалног злостављања и насиља над женама.

Ајлин Лим (18), која се придружила кампањи против предложених прописа, каже да је желела да укаже на културу сваљивања кривице на жртву у Камбоџи.

„Уколико буде усвојен, овај закон ће само учврстити став да починиоци сексуалног насиља могу да се извуку некажњено и да није њихова кривица", каже она.

Аутор фотографије, Aylin Lim

Потпис испод фотографије,

Ајлин Лим

„Одрастајући у Камбоџи, увек ми је говорено да се вратим кући до осам и да се не разголићујем превише", додаје она.

Иако су прописи који се тичу облачења привукли највише пажње на интернету, активисте брину и други аспекти овог нацрта закона.

Предлог укључује забрану да људи са „менталним поремећајима" шетају „слободно јавним простором", забрану „свих облика просјачења" и обавезно тражење дозволе од власти за „коришћење јавних простора" за мирна окупљања.

Активисти као што су Чак Сопхеап, извршна директорка Камбоџанског центра за људска права, каже да ће закон, уколико буде прошао, имати последице по најсиромашније припаднике друштва.

Аутор фотографије, Chak Sopheap

„Има потенцијал да додатно учврсти сиромаштво и системску неједнакост", каже она.

Закон ће ступити на снагу следеће године само ако га министри из владе и народна скупштина одобре.

Оук Кимлек, државни секретар при министарству унутрашњих послова, одбио је захтев ББЦ-ја за интервју, рекавши да је то тек „прва рука" нацрта.

Али Чак Сопхеап се плаши да би он могао да буде усвојен без критике уколико не буде притиска јавности.

„У Камбоџи, закони пролазе законодавни процес по хитном поступку, остављајући врло мало или нимало времена за консултације са људима којих се тиче", каже она.

Молика је још увек оптимистична да ће њена петиција привући довољно пажње да натера владу буде отворена према изменама.

„Желим да покажем колико су снажна осећања по овом питању", каже она.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk