ФинЦЕН досијеи: Емирати затварали очи на иранско кршење санкција

  • Ахмед Елшани & Овен Пинел
  • ББЦ Њуз на арапском
Представници банке нису одговорили на питања ББЦ новинара

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Представници банке нису одговорили на питања ББЦ новинара

Централна банка Уједињених Арапских Емирата није ништа предузела поводом упозорења да једна локална фирма помаже Ирану да избегне санкције, открио је ББЦ.

Процурели документи показују да је Гунс џенерал трејдинг из Дубаија имао промет од 142 милиона долара у сумњивим трансакцијама преко финансијског система Уједињених Арапских Емирата.

На ову активност указала је једна британска банка, али је фирми омогућено да настави да користи локалне финансијске установе.

САД су 2016. године саопштиле да су оне учествовале у великој шеми разбијања санкција.

Централна банка Уједињених Арапских Емирата није одговорила на ББЦ-јев захтев за коментар.

Гунс џенерал трејдинг постепено је престао са радом у последње две године. ББЦ није успео да пронађе никога из фирме за коментар.

Документи - познати као ФинЦЕН досијеи - процурели су Базфид Њузу, а потом били подељени са Међународним конзорцијумом истраживачких новинара (ИЦИЈ) и ББЦ Њузом на арапском.

Које санкције су избегаване?

САД су први пут увеле санкције Ирану током талачке кризе у Техерану 1979-1981.

Од тада, свака наредна америчка администрације уводила је нове мере са циљем да се Иран натера да промени понашање, као што је, на пример, ограничавање иранског нуклеарног програма.

Једна од тих мера је 2012. године била да се иранске банке одсеку од глобалног банкарског система коришћеног за исплате у доларима.

Аутор фотографије, Anadolu Agency

Потпис испод фотографије,

Реза Зараб

Амерички тужиоци су саопштили да је Гунс џенерал трејдинг био саставни део мреже под контролом турско-иранског трговца златом Резе Зараба који је вршио трансакције вредне стотине милиона долара у име иранске владе и других иранских ентитета који су били забрањени под америчким санкцијама.

Након Зарабовог хапшења у САД, више се није изражавала забринутост због деловања компаније.

Зараб се 2017. године изјаснио кривим по оптужници за превару, заверу и прање новца. Њему тек треба да се изрекне пресуда.

Шта показују документи?

Банке из УЕА зависе од великих банака у Америци које надзиру и одобравају њихове трансакције у доларима - што је услуга позната као „кореспондентно банкарство".

Од кореспондентних банака се тражи да скрећу пажњу властима на потенцијалне случајеве криминалних активности, као што су прање новца или финансирање тероризма, подносећи документ познат као извештај о сумњивој активности (САР).

Међу ФинЦЕН досијеима налази се и САР који показује да је њујоршки огранак британске Стандард чартерд банке контактирао Централну банку Уједињених Арапских Емирата 2012. године, након што је запазио стотине сумњивих трансакција код Гунс џенерал трејдинга.

У извештајима се не помиње да било која од тих активности има везе са тиме што Иран изврдава санкције.

САР-ови су начин да се скрене пажња владиним регулаторима и снагама реда и закона на некакву нередовну активност коју би ваљало истражити, иако они нису нужно конкретан доказ било каквог прекршаја.

Централна банка је рекла Стандард чартерду да је „случај прослеђен снагама реда и закона" и да су „рачуни угашени у септембру 2011. године".

Међутим, Стандард чартерд је указао на то да је компанија била у могућности да неометано „настави сумњиве активности" тако што је „користила различите рачуне које има код других банака".

Штавише, централна банка није спречила Гунс џенерал трејдинг да користи два друга рачуна која је имао код државних банака у Уједињеним Арапским Емиратима - Ракбанке, националне банке северног емирата Рас ал-Каимаха, и Националне банке Дубаија (НБД).

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Дубаи

ФинЦЕН досијеи показују да је Гунс џенерал трејдинг успео да врши нове трансакције у вредности од 108 милиона долара означене као сумњиве све до септембра 2012. године, већину њих преко Ракбанке.

Ракбанка је рекла да она због поверљивости података не коментарише конкретне трансакције, али се зато строго придржава регулативе за борбу против прања новца и санкција и држи се строге политике којом се то надзире.

НБД није одговорила на ББЦ-јев захтев за коментар.

У априлу 2013. године, америчка Њујоршка банка Мелон поднела је САР у ком се каже да, после упита америчке владе о Гунс џенерал трејдингу, сматра да ова компанија врши трансакције чији је циљ избегавање санкција против Ирана.

„Владине установе су у обавези истовремено да истраже наводне случајеве финансијског криминала и да заштите интегритет финансијског система", изјавио је Том Китинџ, директор центра за финансијски криминал и студије безбедности на Краљевском институту уједињених службу (Руси).

„Овај случај доводи у питање до које мере је Централна банка Уједињених Арапских Емирата схватила озбиљно други део те одговорности.

Криминални актери имају директне користи од пропуштања да се проследе информације, а ово се чини као савршен пример једног таквог пропуста."

Погледајте видео о хакеру који је зарадио милионе на легалан начин

Потпис испод видеа,

Упознајте тинејџера који се бави легалним хаковањем. И од тога зарађује милионе.

ФинЦЕН досијеи су исцурели тајни документи који откривају како су велике банке допуштале токове прљавог новца широм света. Они показују да је Велика Британија често слаба карика у финансијском систему и како је Лондон затрпан руском готовином.

До ових досијеа дошао је Базфид Њуз, који их је поделио са Међународним конзорцијумом истраживачких новинара (ИЦИЈ) и 400 новинара из свих делова света. „Панорама" је предводила истрагу за ББЦ.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk