Алексеј Наваљни криви Владимира Путина за тровање

наваљни седи на клупи у парку

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Наваљни је пуштен из болнице у Берлину прошле недеље

Водећи руски опозициони активиста Алексеј Наваљни каже да верује да је за његово тровање одговоран председник Русије Владимир Путин.

„Тврдим да Путин стоји иза овог чина, не видим никакво друго објашњење", рекао је у интервјуу немачком новинском часопису Шпигел.

Званичници Немачке, где се Наваљни опоравља, каже да је отрован нервним агенсом новичок. Налази су потврђени у лабораторијама у Француској и Шведској.

Кремљ негира било какву умешаност.

Портпарол председника Путина је у четвртак рекао да нема доказа да је Наваљни отрован нервним агенсом и рекао да агенти ЦИА раде са лидером руске опозиције.

Наваљни је колабирао на лету у области Сибира 20. августа. Два дана касније пребачен је у болницу у Берлину.

У интервјуу који је у четвртак објавио лист Шпигел Наваљни је рекао да је наредба за коришћење новичока могла доћи само од шефова три руске обавештајне службе, који раде под Владимиром Путином.

„Ако 30 људи има приступ [хемијском] средству, а не троје, онда је то глобална претња", рекао је 44-годишњак у интервјуу.

Његове присталице су у почетку веровале да је отров убачен у његов чај на аеродрому у Томску, али су трагови нервног агенса касније пронађени на флашицама воде у хотелу у којем је одсео претходне ноћи.

Говорећи о свом искуству, Наваљни је рекао: „Не осећате бол, али знате да умирете. Одмах."

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Алексеј Наваљни и његова супруга Јулија Наваљнаја, фотографисани у болници у Берлину

Само је због „сплета срећних околности" могао да добије хитну медицинску помоћ и преживи, рекао је. Иначе, „то би само била сумњива смрт".

„Екстремне мере" Кремља

На питање зашто би био мета руског председника, Наваљни је говорио о недавним немирима у крајњој источној провинцији Хабаровск.

„Кремљ схвата да мора да предузме екстремне мере како би спречио 'белоруску ситуацију'", рекао је лидер опозиције, мислећи се на вишенедељне антивладине протесте и сукобе са полицијом после оспораваних избора у тој земљи.

„Систем се бори за опстанак и управо смо осетили последице."

Наваљни је пуштен из болнице у Берлину прошле недеље и још увек иде на физикалну терапију која му помаже у опоравку.

Његова портпаролка је прошле недеље рекла да су му банковни рачуни замрзнути, а стан заплењен, али је Наваљни рекао за Шпигел да ипак планира повратак у Русију.

„И даље ћу путовати руским регионима, одседати у хотелима и пити воду у собама. Шта бих друго требало да радим?"

ЕУ и бројне владе затражиле су од Русије да истражи тровање Наваљног.

Нервни агенс из групе новичок такође је коришћено за тровање бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке у Салисбурију у Енглеској 2018. гоодине. Обоје су преживели, али је жена из тог места, Дон Стурџис, умрла након што је дошла у контакт са отровом.

Потпис испод видеа,

Нове уставне промене учиниће могућим да Путин остане на власти до 2036.

Британија је оптужила руску војну обавештајну службу за тај напад. Двадесет земаља је протерало више од 100 руских дипломата и шпијуна.

Москва је тада демантовала било какву умешаност.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk