Нобелова награда за књижевност: Луиз Глик тек 16. лауреаткиња у историји

Louise Gluck

Аутор фотографије, Getty Images

Америчка песникиња Луиз Глик добитница је Нобелове награде за књижевност јер „њен непогрешив песнички глас једноставном лепотом чини искуство појединца универзалним", саопштила је Шведска академија за књижевност.

Глик, која је тек 16. жена добитница у овој категорији од 1901. године, добиће и новчану награду у вредности од 10 милиона шведских круна (готово милион евра).

Награду добија писац или списатељица за „стварање изузетног дела у области књижевности".

Прошле године награду је добио аустријски писац Петер Хандке и ова одлука изазвала је бурне реакције светске јавности.

Хандке је током деведесетих година прошлог века подржавао председника Србије и Југославије Слободана Милошевића који је био оптужен за геноцид и ратне злочине пред Међународним судом у Хагу.

Olga Tokarczuk and Peter Handke

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Олга Токарчук, лауерат из 2018. и Петер Хандке

Шведска академија не објављује званичну листу кандидата за награду, али ове године међу фаворитима су били јапански писац Харуки Мураками, канадска песникиња Маргарет Атвуд, руска списатељица Људмила Улицкаја, мађарски аутор Петер Надаш и Џамејка Кинкејд, антигванско-америчка ауторка.

Традиционално, Нобелову награду уручује шведски краљ на церемонији у Стокхолму 10. децембра, али због пандемије корона вируса, лауреатима ће награде бити додељене у земљама у којима живе.

Шведска академија 2018. године није доделила Нобела за књижевност, због скандала који је избио када је Жан-Kлод Арно, супруг чланице Академије Kатарине Фростенсон, осуђен на две године затвора због сексуалног напада.

Због целокупне ситуације, награда је додељена ретроактивно током 2019. године.

Шведски индустријалац и хемичар Алфред Нобел у тестаменту је записао жељу да оснује комитет за награде, годину дана пре смрти.

Nobel Prize for Literature

Аутор фотографије, Getty Images

line

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk