Корона вирус: Ковид-19 „може да преживи на телефону или новцу до 28 дана"

wiping smartphone screen - stock photo

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Ови резултати наглашавају потребу да се редовно перу руке и чисте екрани

Корона вирус може да опстане заразан на површинама као што су новчанице, екрани телефона и нерђајући челик до 28 дана, тврде научници.

Аустралијска државна научна агенција утврдила је да Ковид-19 може да преживи много дуже него што се раније мислило.

Вирус се најчешће преноси када људи кашљу, кијају или разговарају.

Али стручњаци кажу да се може преносити и честицама у ваздуху, као и преко површина као што су метал и пластика.

Претходним лабораторијским студијама је утврђено да корона вирус може да преживи два до три дана на новчаницама и стаклу, и до шест дана на пластици и челику, али резултати варирају.

Али у последњем истраживању аустралијске агенције ЦИСРО утврђено је да је вирус „веома отпоран" и да може да преживи до 28 дана на глатким површинама попут стакла на мобилним телефонима - када се држи на 20 степени Целзијуса, што је отприлике собна температура.

Поређења ради, вирус грипа може да преживи 17 дана у истим условима.

Експерименти су извшрени у мрачној просторији, пошто УВ зраци убијају вирус.

„Ако утврдимо колико дуго вирус опстаје на површинама, моћи ћемо прецизније да предвиђамо ширење, и боље заштитимо људе", рекао је изврши директор ЦИСРО доктор Лери Маршак.

Истраживање, објављено у Журналу вирологије (Virology Journal), открива да вирус теже опстаје на топлијим температурама - престао је да буде инфективан у року од 24 сата када је био изложен температури од 40 степени Целзијуса.

Истраживање које нас подсећа да редовно перемо руке, али и чистимо екране

Анализа, Палаб Гош

Ковид-19 се првенствено шири ваздухом. Истраживање је показало остаје заразан у ваздушним честицама више од три сата. Мање је познато колико може да се прошири преко новчаница и екрана.

Претходна истраживања на нерђајућем челику су имала различите резултате - од три до 14 дана, на собној температури. Ново истраживање се бавило питањем колико вирус може да преживи на стаклу, папиру, пластици и челику. Открили су да опстаје и до 28 дана на све три површине, на температури од 20 степени - знатно дуже него у претходним студијама.

Експерименти су, ипак, спроведени у условима који одговарају вирусу - у замраченој соби са стабилном температуром и влажношћу - тако да вирус можда неће тако добро проћи у реалном свету.

Ови резултати нас свакако подсећају на потребу да редовно перемо руке, као и да чистимо екране, и да избегавамо додиривање лица, како бисмо смањили ризик од заразе.

Аутори истраживања кажу да способност Ковида-19 да истраје на нерђајућем челику на хладним температурама може да објасни како је вирус избио у индустрији прерађивања меса и хладњачама - хиљаде радника је позитивно на корона вирус широм света.

ЦИСРО истраживачи наводе и да њихова истраживања подржавају претходна којим је утврђено да вирус може да преживи и на свежој и на замрзнутој храни.

Светска здравствена организација каже: „Тренутно нема потврђеног случаја заражавања путем хране".

Потпис испод видеа,

Није довољно само носити маску, морамо да је носимо правилно.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk