Мајкл Џордан, кошарка и колекционари: Патике које вреде као дијаманти

  • Бен Вајт
  • ББЦ Спорт, Њујорк
Chad Jones poses with his sneakers

Аутор фотографије, Ben Wyatt

Потпис испод фотографије,

Џоунс - познат и као Сникер Галактус - позира са паром патика

Поред ногу Чада Џоунса се налази спортска торба у којој је шест кутија, свака вредна између 10 и 30 хиљада долара.

Ова неугледна торба, коју је пре само неколико минута носио преко рамена на путу од гепека свог аутомобила до стола за којим смо седели, без проблема вреди више од 100.000 долара.

Роба коју Џоунс продаје нису ни дијаманти, нити некакви антиквитети; она није ни ломљива, ни претешка.

Није никакав ручни рад, нити је претерано крупна.

Колекционарски је врло пожељна, уметнички је осмишљена, а естетски припада његовом родном граду Њујорку.

Причамо о патикама. И да, заиста су тако скупоцене.

Џоунс, 41-годишњак, некадашњи колеџ кошаркаш из Бруклина, познат и као Сникер Галактус, специјализовао се за сакупљање и продају уникатне обуће - нарочито оне која је прављена у ограниченим серијама или иза које стоје занимљиве спортске приче.

Он их одржава у нетакнутом стању, затвореним у кутијама - услов за сваког самосвесног фанатика за патике - и на полицама преузетим из затворених спортских радњи.

Ово је животна пасија која је прерасла у извор прихода, бизнис који је израстао из ситног муљања из времена када је још увек седео у школској клупи.

„Док сам био на колеџу, моја мајка је изгубила посао", објашњава Џоунс.

„Имао сам ауто, а моја мајка је давала новац за њега. Када ми је рекла да више не може да га плаћа, ја сам почео да препродајем вишак патика које сам имао, из гепека аутомобила".

„Купио бих 11 пари патика Ер Џордан Конкорд за 150 долара и продавао их за 350.

„Продао сам их довољно да би ме то одржавало кроз колеџ и омогућило да отплаћујем ауто.

„Тако да сам одувек знао да ту има нечега".

Пошто је одрастао у Бруклину 80-их година, није никаква коинциденција то што су га патике толико привлачиле.

Уосталом, управо су ту област коју чини 5 њујоршких насеља највише и промовисали главни промотери данашње културе ношења патика - хип хоп, кошарка и Мајкл Џордан.

Вероватно највећи играч који је икада пробацивао лопту кроз обруч, Џордан је рођен у Форт Грину, у Бруклину, само неколико километара од Џоунсове родне куће, иако се он сам преселио у Северну Каролину још као дете.

Џорданов статус у очима Америке из 80-их година је већ увелико био на високом нивоу захваљујући хероизму који је исказао на терену у дресу Чикаго Булса.

Али када је пре 35 година, 15. септембра 1985. Најки избацио Ер Џордан 1 патике, то је обожаваоцима на улици омогућило да на опипљив начин сопственој личности додају мало тог престижа.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Џордан у акцији са Чикаго Булсима, 1985. године. Рођен је у Бруклину 1963, али се његова породица 5 година касније преселила у Вилмингтон у Северној Каролини.

За многе, Ер Џордан 1 су патике које су и започеле глобални раст на тржишту спортске обуће, индустрије чију је вредност Ковен Еквити Рисрч проценио на шест милијарди долара и предвидео да ће до 2030. године та сума скочити на 30 милијарди.

Ову теорију као да потврђују и незамисливе суме које су патике баш овог модела достигле на аукцијама одржаним у 2020, током пандемије Ковида-19.

Уз помоћ популарне Нетфиксове серије Последњи плес, која документује Џорданове ваздушне подвиге на врхунцу његових моћи, Сотеби и Кристи су забележили нове рекордне цене на недавним аукцијама.

Један пар Ер Џордан 1 Хај патика ношених током утакмица, украшен комадићима плексигласа сакупљеним након што се распала табла после једног снажног Џордановог закуцавања, продат је за рекордних 615.000 долара августа месеца код Кристија.

То се десило само мало након рекорда постављеног у Сотебију у мају ове године, када је још један пар потписаних Ер Џордан патика продат за 560.000 долара.

Ер Џордан 1 патике су нарочито вредне.

Њих је направио легендарни дизајнер патика Питер Мур.

Оне одражавају специфичан Џорданов захтев да се створи осећај да сте ,,ближи терену", тако што су из њихових ђонова уклоњени ваздушни јастучићи.

У року од само месец дана од када су промовисане, НБА лига их је забранила.

Ова озлоглашена објава је довела до тога да су фанови претворили ове патике у прави феномен.

Најки, познат по томе што добро ослушкује тржиште, искористио је ситуацију да широм земље пласира рекламу која је поручивала да ,,срећом, НБА не може да вас спречи да их носите".

Потражња је постала тако велика да су напади и отимања Џордан патика постали уобичајена појава у америчким градовима.

Једно убиство настало због ових патика је навело магазин Спортс Илустрејтид да на првој страни објави наслов: ,,Патике или живот".

И сам Џоунс је искусио насилну страну помаме за патикама када је 2012. године - на њујоршкој промоцији Најкијевог Коби 7 модела - био избоден док је током ноћи камповао у реду испред радње.

Ради се о инциденту о којем више не жели да говори у интервјуима.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Ове патике су у августу продате за рекордних 615.000 долара у Кристију

Према Сајмону ,,Вудију" Вуду, оснивачу Сникер Фрикера, глобалног магазина о патикама, појава Ер Џордан 1 патика је револуционарни тренутак и то не само због културалног утицаја.

,,Једна од најдивнијих ствари у вези ових патика је квалитет коже", каже он. ,

,Имам овде пар Џорданки из 1985. Кожа је невиђено дебела. Као да сте одсекли комад краве и пришили га на патику.

,Поприлично су неуништиве".

Вуди, који живи у аустралијском граду Мелбурну, нека је вртста стручњака на ову тему.

Он је замислио и покренуо магазин Сникер Фрикер 2002. године као култно штиво и начин да од произвођача добија бесплатне патике.

Од тада, Вудијев бизнис се проширио на вебсајт, посао са робом, креативну агенцију и магазин који се у овом тренутку продаје у 40 земаља.

Недавно је написао и књигу од 700 страна под именом Ултимативна патика; у њој је чак 40 страна посветио управо ,,Џорданкама".

,,Заиста сам целу књигу могао да посветим 'Џорданкама'", каже он.

,,У смислу саме инвестиције, то би вероватно био и паметнији потез! То је једини бренд који је заиста заснован на спортисти. А он је Врховно Биће, бог око којег је цео тај митски моменат изграђен".

,,Американци у њему воле тог победника, типа који је дошао ниоткуда и постао најпознатија и најбогатија личност икада.

,,И само гледање њега како скаче са, знате већ, линије тројке и постиже кош - једноставно је био веома моћан осећај. А патике се тако добро уклапају у његову причу".

Сам потенцијал звезде којој су Ер Џордан 1 патике биле посвећене је био кључни фактор који им је омогућио да опстану у мору изузетних патика, за којима су жудели углавном они који су имали доста новца за трошење.

Нарочито они ,,нафиловани типови у својим 40-им и 50-им годинама" који се сећају Џордана из најбољих дана, сматра Вуди.

Још једна тајна која подгрева мит је, сугерише он, трајна привлачност дизајна патика.

Ту је ,,лого са крилима", инспирисан ознакама ваздухопловних компанија из тог времена, затим боје - црвена, плава и бела - које подсећају на Џорданову блискост са Чикаго Булсима и ,,класична оплата" која је у функцији прављења ,,приче" о патикама.

Прича је добила и ново поглавље у априлу ове године када се Диор удружио са Најкијем у промоцији нове, заједнички брендиране верзије модела који је у малопродаји достигао цену од 2000 долара по пару.

Приказане на насловној страни Сникер Фрикера, патике су експресно биле распродате када је запањујућих 5 милиона људи покушало да купи укупно 8.500 пари патика.

Графикони цена, који се чешће повезују са акцијама на берзи, на онлајн тржишној платформи ,,СтоцкX" приказују суме и до 20.000 долара.

Делује да привредна рањивост услед пандемије не представља проблем у ниши препродаја патика, у којој не само да профити расту, већ се тржишта проширују.

За Џоунса дневни приходи у овом тренутку можда долазе ис Форт Лија у Њу Џерсију - у којем његове патике са белим ђоновима имају корист од тамошњих тротоара који су ,,богу хвала чистији него они у Њујорку - али будућност његовог профита је на глобалном нивоу.

Локално познавање ствари је кључ у проналажењу драгоцених примерака патика, па тако бутици и мање познати аутлети широм Њујорка продају своје ограничене серије већ познатим ловцима на овакву робу.

Иако Џоунс и даље свој родни град назива ,,светском Меком за патике", највећи део његових набавки стиже из онлајн извора повезаних са мрежама других колекционара и са продајом која убрзано расте на жариштима какво је азијско тржиште.

То му је помогло да нагомила укупно више од 1100 пари патика, а неки од његових омиљених производа се налазе у оној црној спортској торби.

,,Ово је јубиларна Плејстејшн Ер Форс 1 патика, постоји само 50 пари на целом свету. Најки је направио 2009. године и сада вреде око 10.000 долара", каже он равнодушно.

,,Ту су и Стеш Зум Коби 1 патике, направљене у сарадњи са НОРТ-ом 2006, и оне вреде око 20.000 долара".

Дизајни који се повезују са играчима који представљају трагичне фигуре спорта, попут Кобија Брајанта, помажу у подизању цене, али на крају ипак само разборито око колекционара формира коначну цену; лепота дефинитивно зависи од субјективног доживљаја.

Џоунсова супруга Адена је у почетку имала проблем са уважавањем овог посла када је пар почео да се забавља.

Пошто је признала да је патила од вртоглавице када је спавала у стану у којем су зидови били до плафона натрпани кутијама са обућом, она је почела да схвата њихову вредност тек када је њен тадашњи момак повезао свој Пејпел налог са њеним.

То му је омогућило да јој прикаже резултате продаје нагомилане робе у реалном времену.

,,Брзо сам схватила њихову снагу.

,,Видела сам како 8.000 долара стиже од два продата пара патика и реаговала сам, рекавши му: 'У праву си, то је то!'

,,Људима кажем како део овог стана отплаћују патике. Овај прстен, мој венчани прстен, платиле су патике", каже она, поносно показујући свој домали прст са светлуцавим каменчићем.

Као суоснивач фирме ,,Други рекет", новог онлајн бизниса који води заједно са Џоунсом и који таргетира љубитеље којима је ова експлозија на тржишту патика ван буџета, Адена је сада убеђена у оно што њен супруг зна још од свог детињства - да су патике много више од обуће и да су заправо симбол идентитета.

Џоунс иде и даље када сугерише да оне имају и неку врсту политичког симболизма.

,,Патике су оригинално беле јер је то била боја елите која је играла тенис", каже он.

,,Људи који изгледају као ја су традиционално служили такве људе и зато је ношење беле боје толико значајно за црну заједницу.

,Ношење чистих, белих патика значи да можеш да их приуштиш и да си успео у друштву".

Овај сентимент можемо да нађемо и код Елизабет Семелхек, кустоскиње музеја Бата ципела у Торонту и ауторке књиге ,,Изван кутије: Успон културе ношења патика".

,,Када имате довољно новца да закорачите у нешто ново, нетакнути и ослобођени, пар Најки патика постаје тачка поноса, симбол неизбрушеног индивидуализма у моди која је хипер-мужевна и која пролази и као нешто што у исто време симболизује амерички стил, али и неку врсту егзотике", каже Семелхек.

,,Да ли патике могу да се употребе и у политичке сврхе? Свакако да могу. Управо због тога тренутак када згазите некога по драгоценој патици може бити врло агресиван чин".

Семелхек тако види заједничку црту у низу који обухвата нове богаташе, патике са тениских терена из 19. века и признање репера Џеј Зија да би беле патике носио само да би одржао витку линију.

То је појам који Џоунс суштински разуме.

,,То је као оно, 'еј, онај клинац стално има нове патике, питам се чиме ли се бави? Као да ту има нечег тајанственог, као да је ту неки знак питања - Ко је у ствари онај тип?", каже он.

И после 35 година, чини се као да доба обуће за лебдење у ваздуху није ништа изгубило од својих моћи.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk