Русија, Путин и опозиција: Наваљни најавио повратак, иако је за њим расписана федерална потерница

  • ББЦ
  • руски сервис
Навальный

Аутор фотографије, instagram.com/navalny/

Потпис испод фотографије,

Алексеј Наваљни

Алексеј Наваљни, главни критичар руског председника Владимира Путина, објавио је на друштвеним мрежама да се 17. јануара враћа у Русију.

Наваљни је од августа прошле године у Немачкој где је пребачен на лечење пошто му је позлило у авиону којим је летео из Сибира за Москву.

Лекари у Немачкој су потом утврдили да је био отрован нервним агенсом новичок, а Путин и други високи званичници Кремља одлучно су одбацили оптужбе да иза тога стоји руска државна служба.

За пет месеци колико је био ван Русије, полиција је против Наваљног покренула неколико поступака на основу којих би могла да га стави иза решетака - кривично гоњење поводом оптужби за превару, док је Федерална служба за извршење кривичних санкција (ФСИН) затражила да се једна претходно донета пресуда на условну казну преиначи у казну затвором.

„Путина хвата хистерија и хоће да стрпа Наваљног у затвор по сваку цену", кажу присталице опозиционара.

Наваљни сматра да тражење начина да га пошаљу у затвор указује колико је његово присуство у Русији непожељно за власти.

Повратак Наваљног ставља Кремљ пред тежак избор, истичу политиколози - и хапшење и остављање Наваљног на слободи носе одређене ризике по власт.

Какви сценарији прете Наваљном?

ФСИН је у среду саопштио да ће Алексеј Наваљни бити притворен до одлуке суда у вези са случајем Ив Роше, у вези са финансијском штетом коју су Наваљни и његов брат нанели компанији, ккао је утврдио суд у Русији.

Крајем децембра, ФСИН је објавио да ће тражити продужење казне, односно затвор, поводом претходно донете пресуде на три и по године условне казне на коју је осуђен Наваљни.

Иако је Наваљни осуђен још 2014. године, три године касније казна му је продужена, без обзира на то што је Европски суд за људска права 2017. установио да је пресуда против њега донета неосновано.

Она је формално истекла децембра 2020.

ФСИН сада оптужује Наваљног да је прекршио условну казну тиме што је остао у Немачкој после „12. октобра, од када више није имао симптоме болести".

„Федерална служба за извршење кривичних санкције Русије у Москви дужна је да предузме све радње ради хапшења прекршиоца Наваљног А. А. до одлуке суда да преиначи условну казну у казну затвора", цитира РИА Новости саопштење ФСИН-а.

Према саопштењу, за Наваљним је објављена потерница „са налогом да буде ухапшен када се утврди његово пребивалиште".

То значи да Наваљни може да буде ухапшен чим крочи на московски аеродром.

Разматрање поднеска ФСИН-а на суду требало би да буде одржано 29. јануара, две недеље по најављеном повратку Наваљног у Русију.

ФСИН је саопштио о да стварна локација Наваљног није позната од 24. септембра.

Законски, у Русији постоји могућност да се особа која је прекршила условну казну пошаље у затвор и после истека условне казне.

Осим случаја Ив Роше, Тужилаштво је 29. децембра против Наваљног покренуло истрагу због сумњи да је ненаменски трошио новац од донација у фондацијама које води, а које је опозиционар наводно трошио за личне потребе.

Реч је о суми од 6,2 милиона евра, од чега је Наваљни наводно потрошио 3,9 милиона за куповину некретнина у иностранству, на одморе и луксузну робу.

Максимална казна затвора за овакво кривично дело је 10 година.

Тровање Наваљног - како је све почело?

Главном Путиновом критичару позлило је 20. августа 2020. године на лету из сибирског града Томск за Москву.

Авион је морао принудно да слети, а Наваљни је прво три дана лечен у болници у Томску док није пребачен у болницу Шарите у Берлину.

Наваљни се од тад лечи у Немачкој, где је установљено да је отрован нервним агенсом новичок.

Руске власти одбацују ову верзију, наводећи као разлог недостатак доказа.

Наваљни је познат као борац против корупције и човек који је Путинову странку Јединствена Русија назвао партијом „превараната и лопова".

Неколико пута је био у затвору у Русији, а сваки пут је говорио да су оптужбе имале политичку основу.

У прошлости су критичари Путина више пута били мете напада у Русији, а Кремљ је сваки пут негирао умешаност.

Какве ризике носи повратак Наваљног у Русију?

Председничка администрација Владимира Путина разматра да стави Наваљног у кућни притвор, каже за ББЦ на руском извор близак Кремљу.

„Биће у кућном притвору, то је 100 одсто сигурно, а ако изађе, иде у затвор", каже овај извор, који нема овлашћења да даје званичне коментаре.

Према његовим речима, Кремљ активности Наваљног види као покушај провокације власти.

„Он жели да стави власт у безизлазан положај - ако га ухапсе, диктатори су. Ако га не ухапсе, онда испадају не само диктатори, него и кукавице", додаје.

Кремљ има неколико могућих опција да се постави према Наваљном када се врати, али хапшење му не гине, сматра политиколог Георги Галосов.

„Или ће га ухапсити одмах на аеродрому, или ће сачекати неко време, па га ставити у притвор", сматра Галосов.

Он додаје да руске власти очекују заоштравање односа са Западом.

„Хапшење на аеродрому би била превише очигледна свињарија", каже за ББЦ на руском бивши саветник руководиоца председничке администрације, политиколог Глеб Павловски.

Он сматра да је Кремљу одговарало што је Наваљни од августа био у Немачкој, пошто се на тај начин донекле искључио из руске политике.

Међутим, тровање је Наваљном помогло да се позиционира на међународном нивоу.

„Пошто је Наваљни сам одабрао да се врати, Кремљ дефинитвно не може да игнорише његов повратак", додаје Павловски.

Политиколог Алексеј Макаркин сматра да ће, ако Наваљни не буде ухапшен на аеродрому, то унети сумњу у редове присталица власти.

„Ако не буде одмах ухапшен, лојалисти и полиција ће се запитати - а зашто, значи ли то да је власт слаба?", сматра он.

„Кремљу је потребан непријатељ, а став представника власти је - Наваљни је на страни Запада, на страни непријатеља", каже Макаркин.

Закључује да ће Наваљни због тога вероватно бити осуђен.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk