Аустралија, птице и здравље: Голуб који је прешао Пацифик мора да буде убијен

голуб

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Званичници верују да је птица дошла теретним бродом

Голуб који је путовао преко Тихог океана до Аустралије требало би да буде убијен пошто је прекршио строга правила карантина.

Птица је наводно нестала током трке у америчкој савезној држави Орегон крајем октобра, да би се скоро два месеца касније појавила у Мелбурну.

Званичници кажу да голуб, који је добио име Џо, представља „директан ризик по биолошку сигруност" за аустралијску популацију птица и индустрију живине.

Птица ће бити ухваћена и убијена.

Становник Мелбурна Кевин Сели-Берд каже да је пронашао птицу у дворишту 26. децембра.

„Био је прилично исцрпљен, па сам му оставио измрвљен кекс", рекао је новинској агенцији АП.

Интернет претрагом он је отркио да је птица, чији власник живи у Алабами, последњи пут виђена током трке голубова у западној америчкој држави Орегон.

После писања медија у Аустралији о томе да се Џо појавио, контактирали су га званичници забринути због опасности од заразе.

Presentational grey line

Кад птице сакупљају отпад

Потпис испод видеа,

У забавном парку у Шпанији шест птица истренирано је да скупља опушке и смеће

Presentational grey line

Голуб још није ухваћен, а званичници из Одсека за пољопривреду, воде и животну средину саопштили су да ће бити ухваћен и убијен због опасности инфицирања локалних птица.

„Без обзира на порекло, било којој припитомљеној птици која не испуњава увозни здравствени статус и која није тестирана, није дозвољено да остане у Аустралији", саопштио је портпарол одељења.

„Једини могући исход за управљање ризиком биолошке сигурности је хумано уништавање птице."

Није познато како је птица успела да пређе скоро 13.000 километара од западне обале САД-а до Аустралије, али званичници верују да се голуб ипак мало превезао и на палуби теретног брода.

Иако је могуће легално увести голубове у Аустралију, поступак је тежак и може коштати десетине хиљада долара, а дуже од деценије ниједан голуб није легално увезен из САД.

Голуб Џо није прва животиња која се суочава са проблемима због аустралијских строгих закона о увозу животиња.

Глумци Џони Деп и његова тадашња супруга Амбер Херд морали су да објаве видео извињење пошто су илегално довели псе Пистол и Бу у земљу приватним авионом 2015. године.

Presentational grey line

Птице које убија пластика

Потпис испод видеа,

Птице које убија пластика

Presentational grey line

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk