Председнички избори у Америци: Како ће историја судити Доналду Трампу

  • Риту Прасад
  • ББЦ Њуз
Donald Trump in front of Mount Rushmore

Мандат Доналда Трампа на месту председника Америке је готов. Биле су то турбулентне четири године, а какво историјско наслеђе оставља 45. шеф државе?

Требало би узети у обзир доста тога, па је ББЦ разговарао ас стручњацима.

Однос са радикалном десницом

Метју Корнети је запосле на институту Американ Ентерпрајз, а бави се развојем Републиканске странке и америчког конзервативног покрета.

Шта је кључна Трампова заоставштина?

Доналд Трамп ће остати упамћен као први председник који је два пута опозван.

Он је потхрањивао мит о наводно покраденим изборима и позивао присталице да протестују Вашингтону када је електорски колеџ верификовао резултате.

Присталицама је говорио да само снажном борбом могу да врате контролу над земљом, а мирно је посматрао док су демонстранти упадали у зграду Капитола у Вашингтону и ометали уставом прописану процедуру.

Када историчари буду писали од његовом председничком мандату, гледаће ствари кроз призму тих нереда.

Сконцентрисаће се на Трампов однос са радикалном десницом и начином на који се односио према смртоносном протесту у Шарлотсвилу 2017. године.

Током његовог боравка на функцији, дошло је до раста десничарског екстремизма у Америци, као и до распрострањеног ширења теорија завере.

Он је све то охрабривао.

Шта ћете још памтити?

Ако Доналд Трамп буде следио пример претходника и на крају ипак достојанство и мирно преда власт, остаће упамћен као реметилачки председник, доследан у популизму.

Аутор фотографије, Getty Images

Председник у чијем мандату је, пре пандемије, Америка доживела привредни бум, изменио је став САД о Кини, уклонио терористе са бојног поља и поново вратио у центар пажње јавности свемирски програм.

Осигурао је конзервативну већину у Уставном суду и одобрио програм прављења вакцине против Ковида-19 у рекордном року.

Предао је лидерску позицију Америке у свету

Лора Белмонте је професорка историје и деканка Вирџинија Тек Колеџа либералних уметности и хуманистичких наука.

Она је стручњакиња у области међународних односа и ауторка књиге о културној дипломатији.

Шта је кључна Трампова заоставштина?

Његов покушај да се Америка одрекне позиције лидера у свету и да успостави неку врсту става затворености нације у себе, попут тврђаве.

Не мислим да је успео, али остаје питање колику је штету нанео угледу Америке у иностранству.

Догађај који ме је оставио без текста је конференција за новинаре са Владимиром Путином у Хелсинкију 2018.

Тада је стао на Путинову страну по питању оптужби на рачун наводног руског мешања у америчке председничке изборе 2016.

Аутор фотографије, Getty Images

Не могу да се сетим сличног догађаја у којем се председник потпуно сложио са вођом једног недемократског друштва.

Трампову владавину такође је обележило и повлачење Америке из неколико важних мултилатералних споразума.

Америка се тако повукла из Париског споразума о борби против климатских промена, као и споразум о иранског нуклеарном програму.

Шта ћете још памтити?

Трампов позитиван став према Тајипу Реџепу Ердогану, председнику Турске, Жаиру Болсонару првом човеку Бразила и севернокорејском лидеру Киму Џонгу Уну потпуно је супротан са вредностима које је Америка промовисала до тада.

То је једна од специфичности Трампове владавине.

Други аспект је одустајање Америке од кључне улоге у борби за људска права широм света, који је донео и годишње извештаје Стејт Дипартмента без помињања тема попут дискриминације ЛГБТ популације.

Тест за демократију

Кетрин Браунел је професорска историје на Пердју универзитет - стручњакиња је за односе медије, политике и популарне културе.

Шта је кључна Трампова заоставштина?

Уопштено говорећи: Доналд Трамп и његови савезници из Републиканске странке и конзервативних медија, ставили су америчку демократију на озбиљн испит.

Као историчарка која се бави и односом медија и председника, заиста ми је страшан начин на који је убедио милиона људи да су његове исфабриковане верзије догађаја тачне.

То што се десило 6. јануара у Капитолу представља врхунац Трамповог четворогодишњег ширења дезинформација.

Као што су Вотергејт и опозив доминирали у начину на који су историчари деценијама сагледавали заоставштину Ричарда Никсона, сматрам да ће тако оцењивати и Трампа пре свега кроз призму догађаја после избора.

Шта ћете још памтити?

Кад је Келин Конвеј, портпаролка Беле куће, први пут поменула термин алтернативне чињенице само неколико дана пошто је Трамп дошао на функцију.

Питање на које је одговарала било је да упореди број људи који су присуствовали Трамповој и инаугурацији Барака Обаме 2008. године.

Током 20. века председници су користили софистициране мере да спинују одређене теме и догађаје тако да иду у њихову корист, али су контролисали начин говора и изразе које користе чланови администрације.

Али став да администрација има право на сопствене, алтернативне чињенице превазилази спиновање.

То је показало колико се, у ствари, Трампова администрација водила дезинформацијама.

Аутор фотографије, Getty Images

Трамп је искористио моћ друштвених мрежа и нејасну границу између света забаве и политика тако да је могао да заобиђе критичаре и комуницира директно са присталицама.

Френклин Рузвелт, Џон Кенеи и Роналд Реган такође су користили медије у стилу људи из шоу-бизниса како би комуницирали са присталицама.

Преобликовање судства

Мери Френсис Бери је професорка америчке историје на Универзитету Пенсилвани.

Стручњакиња је за историју права и социјалну политику. Од 1980. до 2004. била је чланица америчке Комисије за грађанска права.

Шта је кључна Трампова заоставштина?

То што је Трамп урадио са судијама утицаће следећих 20 или 30 година на правосудну политику и како ће она бити примењивана, без обзира ко ће обављати функцију председника Америке.

Судове тренутно контролишу људи које су именовали републиканци.

Некада нас судије изненаде, али историја је показала да углавном доносе одлуке у складу са политиком коју подржавају и са сопственим ставовима и пореклом.

Аутор фотографије, Getty Images

Шта ћете још памтити?

Када је подржао пакет мера за помоћ одређеним људима у црној заједници, помиловања и подршку амандману на закон о дотацијама који је први пут осигурао озбиљна новчана средства за колеџе и универзитете који су историјски важни за Афроамеричку заједницу.

Поред тога, одобрио је први програм стимулације црним предузетницима који им је омогућио добијање кредита, а раније су им такви финансијски аранжмани чести били недоступни.

Ефекте тих мера ћемо тек да видимо, али чињенице кажу да је више младих црних људи гласало за Трампа него раније.

А ако се то покаже као тенденција и у будућности, користић је имати Републиканска странка.

Памтиће се, међутим, и неке Трампове нечувене изјаве о Афроамериканцима и људима друге боје коже, као и покушај гушења протеста против полицијске бруталности.

Све то је пријало ушима његовој гласачкој бази коју углавном чине бели десничари.

Дугорочне последице на међурасне односе зависиће од тога шта ће урадити Бајденов администрација по том питању, као и колико ће трајати пандемија и привредни проблеми.

Непризнавање изборних резултата

Марагрет О'Мара је професорка историје на Универзитету Вашингтон и стручњакиња је за политику и привреду Америке.

Шта је кључна Трампова заоставштина?

Оспоравање уставно и математички чисте победе Џоа Бајдена.

Имали смо доста непријатних примопредаја власти кроз историју

Херберт Хувер је био невероватно непријатан због пораза на изборима, али се ипак аутомобилом одвезао Авенијом Пенсилванија на инаугурацију.

Није разговарао са Френклином Рузвелтом, али је то ипак била мирна примопредаја.

Трамп је последица политичких сила које делују већ дуже од пола века.

Он је последица свега што се дешавало, не само у Републиканској, већ и у Демократској странци, али и у америчкој политици - разочарење у владу, институције и стручњаке.

Шта ћете још памтити?

Трамп је посебан на много начина.

Оно по чему се баш разликује од других је то што је један од ретких председника који су изабрани, а да пре тога нису обављали неку јавну функцију.

Аутор фотографије, Getty Images

Трамп је отишао, али остаће велика доза фрустрације естаблишментом међу људима.

Када се осећате немоћно, гласате за неког ко обећава да ће ствари радити на другачији начин и Трамп се управо тако понашао.

Председнички мандат памти се и по људима које је председник именовао, а велики број искусних републиканаца у првом тренутку није позван да буде део Трампове администрације.

Временом се администрација још више свела на групу лојалних сарадника који немају много искуства и у идеолошком смисли нису заинтересовани за мудро управљање бирократијом Владе.

Биће потребно време да се опорави тај бирократски организам.

Успротивио се Кини

Саикришна Пракаш ради на Универзитету Вирџинија као професор уставног права, међународних правних односа и председничких овлашћења.

Шта је кључна Трампова заоставштина?

Последњи трзаји његове администрације били су и најдоследнији, пошто се Трамп тада обраћао најватренијим присталицама и поручио да ће се поново кандидовати за председника.

Натеро је људе да размишљају о томе шта је постала председничка функција.

Још од времена Била Клинтона, није било речи о темама као што су 25. амандман и опозив.

Могуће је да сада ће сада људи гледати другачије на председничку функцију када знају да је неко као Трамп могао да дође до ње.

Није искључено ни да Конгрес одлучи да мање ствари делегира на председника, већ да врати одређени ауторитет.

Шта ћете још памтити?

Трамп је показао да постоји велики број људи који подржава одлуке да се трговински споразуми са другим државама промене „како би били поштенији за Америку."

Он је тврдио да Кина искоришћава Америку тако да штети њеној привреди и националној безбедности и чини ми се да око ових питања постоји сагласност.

Нико не жели да буде оптужен да је мекан према Кини, док се односом према Канади није тај случај, зар не?

Верујем да ће се и Трампови наследници потрудити да покажу да су оштри према Кини или ће макар то да тврде.

На домаћем плану, јасно је да је Трампова владавина била популистичка, а чак иако није спровео сопствену политику до краја, евидентно је да су републиканци усвојили неке од тих идеја.

Погледајте видео о томе како је изгледао председнички мандат Доналда Трампа

Потпис испод видеа,

Шта је све урадио 45. председник САД

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk