Сирија, тероризам и Исламска држава: После више од пет година пронађено тело археолога који је убијен због антиквитета

Потпис испод видеа,

(August 2015) Palmyra archaeologist 'killed by IS militants'

Сиријске власти верују да су пронашле тело водећег археолога кога су припадници Исламске државе (ИС) убили 2015. године док је покушавао да заштити древни град Палмиру.

Милитанти су јавно одрубили главу 82-годишњег Каледа ал-Асада јер је одбио да открије локацију драгоцених артефаката.

Сиријски државни медији известили су да се сматра да је његово тело међу три откривена у Кахлулу, источно од Палмире.

ДНК тестови би требало да пруже одговор о њиховом идентитету.

Брутално убиство било је једно у низу злочина које су милитанти ИС починили током два периода током којих су контролисали место светске баштине Унеска.

Калед ал-Асад је више од 50 година живота посветио Палмири, која се налази у оази у сиријској пустињи североисточно од Дамаска.

Изузетно цењени археолог повукао се као шеф локалитета 2003. године, али је тамо наставио да истражује док оно није пало у руке припадника Исламске државе.

Тројица његових синова и зет, који су такође археолози, побегли су у престоницу са стотинама вредних предмета из музеја у оближњем граду Тадмор док су се милитанти приближавали.

Али Асад је инсистирао да неће напустити властити дом.

„Ја сам из Палмире", рекао је, „и остаћу овде чак и ако ме буду убили."

Погледајте видео: Обнова древног града Палмире

Потпис испод видеа,

Обнова древног града Палмире у Сирији

Касније је Исламска држава задржала Асада и испитивао га о локацијама других артефаката који су били сакривени.

Августа 2015. године одсечена му је глава на тргу у Тадмору након што је одбио да сарађује.

Потом је дељена фотографија на којој се наводно види његово тело везано за стуб, а на плакату поред њега писало је да је Палмирин „директор идолопоклонства".

Тадашња генерална директорка Унеска, Ирина Бокова, рекла је тада да су исламски екстремисти убили Асада „јер није желео да изневери своју дубоку посвећеност Палмири".

У недељама које су следиле после свирепог убиства, припадници Исламске државе су уништили неколико познатих делова Палмире из 1. и 2. века које су сматрали идолопоклоничким.

Храм Балсхамин и околни стубови храма Бел су минирани, као и тријумфални лук древног града и седам погребних кула на његовој некрополи.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Уништавање делова Палмире Унеско је окарактерисао као ратни злочин

После поновног заузимања локације крајем 2016. године, милитанти су уништили тетрапилон - групу од четири стуба - и део Римског позоришта.

Владине снаге контролишу то подручје од марта 2017. године, али су радови на обнови ограничени због грађанског рата који је у току.

Исламска држава је некада контролисала 88.000 квадратних километара територије која се протезала од западне Сирије до источног Ирака и наметнула је бруталну власт над готово осам милиона људи.

Група је протерана са последњег упоришта 2019. године, али УН процењују да више од 10.000 милитаната остало активно у Сирији и Ираку.

Верује се да су организовани у малим ћелијама и настављају да изводе смртоносне нападе у обе земље.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk