Корона вирус и музика: Како ћемо слушати музику уживо у доба после Ковида-19

  • Алекс Тејлор
  • ББЦ забава
Hot Since 82's hot air balloon

Аутор фотографије, Anglo Management/Hot Since 82

Потпис испод фотографије,

Пандемија је натерала музичаре да потраже ново просторе у којима ће наступати, укључујући и балоне

Као планетарно популарни диџеј који ће ускоро објавити албум, Hot Since 82 у првобитном распореду наступа за 2020. годину није имао уписану журку у балону.

Као ни наступ на пристаништу напуштене Хартлипул плаже - где су у публици били само галебови.

Међутим, није ни планирао да ће корона вирус обуставити ноћни живот какав знамо.

Ипразнивши бине и плесне подијуме, пандемија је изнедрила потребу да се осмисле другачији начини за извођење музике уживо - како за музичаре, тако и за публику затворену у кући.

Како је Ковид променио начин организовања живих музичких наступа и да ли ће довести до трајних измена?

Џејмс Драмонд, менаџер диџеја Hot Since 82, каже да је корона вирус „натерао људе да размишљају другачије".

„Ми смо увек размишљали у том правцу, тако да смо и ово видели као изазов", каже Драмонд.

„Помислили смо, па, ако су сви код куће и не могу да иду у клуб или концертну дворану - које искуство је најбоље које можемо да им пружимо? Одговор је - природно окружење."

Наступи на пристаништу и у балону - испуњени фасцинатним пределима и снимцима из дронова - представили су ограничења која су свету наметнута, али су такође пружили „другачију авантуру" љубитељима музике, каже Драмонд.

„Филмско искуство"

Јединствену прилику у читавој ситуацији увидео је и Алекс Лил, који стоји иза најновијих спотова и живих наступа музичара The Weeknd.

„Пре него што је пандемија уопште почела, покушали смо да замислимо на који начин бисмо могли да пружимо филмско искуство публици која је код куће, а не само оној која је на наступу", каже Лил за ББЦ.

Једно такво искуство демонстрирано је јануара 2020. године, када је The Weeknd, гостујући у емисији Стивена Колбера, извео песму Heartless.

Уместо класичног наступа на бини испред публике, камера је у једном кадру испратила The Weeknd -а од бекстејџа, пребацивши се у готово надреални део наступа који се завршио певачевим изласком на бину и поздрављањем са публиком.

„Када је почела пандемија, а концерти су отказани, тек тада су нам бројне телевизије и платформе дале зелено светло да наставимо са овим новим приступом", каже Лил.

Како се публика у потпуности пребацила онлајн, тај нови начин осмишљавања наступа - који су организатори донедавно сматрали само занимљивим експериментом - постао је неопходан.

Летос је пренос концерта певачице Дуа Липа подигао лествицу за продукцију у ковид ери, када је велики број плесача, гостујућих певача и музичара наступао у старом складишту.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

The Weeknd изводе песме Save Your Tears и In Your Eyes на празним улицама Лос Анђелеса

Пребацимо се брзо на The Weeknd извођење песама Save Your Tears и In Your Eyes на додели Америчких музичких награда (АМА) прошлог новембра, и очигледно је да се еволуција већ дешава.

Организован усред пандемије, Лил је поново снимао наступ из једног кадра, прешавши на празне улице Лос Анђелеса и трансформишући тако прави ковид свет у бину.

Заједно са ватрометима, темпираном пиротехником и снимцима из високе перспективе, локација и атмосфера су постале активни део наступа.

Тај осећај за иновацију и The Weeknd-ов заштитни знак - употреба завоја на глави који су били део кампање против вожње у пијаном стању и критике Холивуда - кулминирали су у наступу током полувремена овогодишњег такмичења Супербоул.

Потпис испод видеа,

Олимпијске игре ће од 2024. године бити богатије за још једну дисциплину – брејкинг.

„Потпуно нови жанр"

Рад упркос свим ограничењима које пандемија намеће представља изазов које Оскар Сансом, креативни директор Форест оф Блек студија описује као „судар два света".

„Нови свет снимања живих наступа од почетка пандемије је креативно веома занимљив, скоро па да је у путању потпуно нови жанр", каже он.

За Сансома, највећи изазов је пренети део „енергије и емоција" класичних живих наступа, снимајући их на нови начин и на новим локацијама.

Узмимо за пример наступ Лијама Галагера који је Сансом снимао на сплаву који је пловио Темзом прошле године.

Најпознатија обележја Лондона - додуше, током карантина - учинила су извођење сингла All You're Dreaming Of додатно дирљивим, после године губитака.

„Наступ је показао да, без публике, природа живих свирки може да еволуира у нешто сасвим другачије", каже Сансом.

„Сада је све отворено, а околности стварају неке другачије могућности."

Енергија и интензитет

Ова слобода је такође омогућила да неки наступи крену у другом смеру, окренувши се ка интимности како би се осврнули на - али истовремено и одбацили - пандемију и физичко дистанцирање.

За завршницу наступа бенда Бифи Клајро, који је стримован уживо без присуства публике у чувеној дворани Бароуленд Болрум у Глазгову, Сансом је креирао коцку у којој је шкотски рок бенд свирао.

„Видео сам то као метафору за одвојеност коју сви осећамо, баш као и одвојеност коју је бенд осећао од њихове публике", објаснио је.

„Унутар коцке су чланови бенда могли да виде једино сопствене рефлексије, док је једина 'публика' (сниматељи) била на дистанци и одвојена стаклом."

Подсећало је на екране кроз које су људи однедавно навикли да комуницирају.

„Такође је створен тај моменат када су музичари потпуно одвојени од свега и свих осталих на сету.

Само су свирали, без сниматеља и осталих чланова екипе који би им сметали. Створен је мехур нормалности за потребе песме."

То је, како каже Сансом, утицало и на саму енергију наступа, који се претворио у потпуни излив фрустрације.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Пре пандемије, Бифи Клајро су били познати по енергичним наступима

„Када је камера тако близу и када Сајмон Нил (певач) вришти последње стихове са толико енергије и снаге, од тога се најежим сваки пут кад гледам", каже.

„Успевамо да ухватимо ту невероватну сирову енергију њихових живих наступа на досад невиђени начин."

За наступ на додели Америчких музичких награда (АМА), певачица Били Ајлиш је, изводећи песму Therefore I Am, створила илузију о повећаном одстојању насталом услед правила о социјалном дистанцирању.

Позивајући гледаоце да прате Били Ајлиш кроз наизглед бесконачан лавиринт ходника, наступ је имао за циљ да створи исти ефекат као и спот за песму, који приказује певачицу како лута напуштеним тржним центром.

„Споља изгледа само као просто решење за наступ, али заправо представља игралиште од ходника у једном ограниченом простору", каже Холи Рајт, предавачица на предмету за дизајн наступа на Бирмингем Сити универзитету.

„Пре свега се игра са идејом простора и пружа интимну поставку за публику. Оно што је занимљиво јесте да се на самом крају снимка откривају сви елементи сета у једном кадру."

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Били Ајлиш на наступу са братом Финеасом Оконелом

Трајни утицај?

Многе дворане за наступе су се прилагодиле условима за публику која се преселила онлајн.

Лондонски Барбикан центар је само један од примера. Када је пандемија почела, музички уредник Хју Хамфри се потрудио да унапред заказане живе свирке пребаци у онлајн простор.

Додатне камере су постављене широм дворане и на бини, како би се гледаоцима пружио доживљај који је истовремено познат и нов.

Аутор фотографије, Mark Allan

Потпис испод фотографије,

Еми Д Грејт наступа у Барбикану током пандемије

„Публици су представљени кадрови из различитих углова које иначе не би могли да виде на концертима пре пандемије", каже Хамфри.

„То је наше планове за будућност пребацило у хиперпогон, али је и изазов у ком смо свакако уживали."

Предности адаптирања живих свирки за онлајн публику су већ очигледне.

„У будућности желимо да имамо пуну концертну салу, али и оне који ће наступ пратити онлајн, јер нам то омогућује да допремо до међународне публике", каже Хамфри.

Аутор фотографије, Mark Allan/Barbican

Потпис испод фотографије,

Хју Хамфри сматра да је пандемија корона вируса започела нову еру у музичкој индустрији

Сансом је на сличан начин оптимистичан када размишља о креативним могућностима за живе наступе током пандемије.

„Мрачна времена често умеју да доведу до неких од најкреативнијих идеја", каже он.

Не сумња да ће тренутна ситуација имати велики и трајни утицај на музичку и креативну индустрију, али верује да су људи који тамо раде, по природи, прилагодљиви."

„Оно што мени даје наду јесте да видим какве ће све невероватне и иновативне креације изнедрити ова тешка ситуација у којој смо се затекли."

„Чини ми се да смо на почетку нечег веома узбудљивог када је реч о виртуелним наступима и да ће се креативни пут наставити чак и након ове пандемије."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk