Шпанија и избори: Сепаратисти у Каталонији ојачали после локалних избора - траже референдум

Pere Aragonès in Barcelona, 14 February

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Пере Арагонес вероватно ће постати нови каталонски лидер

Сепаратистичке политичке странке ојачале су позиције у парламенту шпанске покрајине Каталоније, показују прелиминарни резултати локалних избора.

До сада је пребројано око 90 одсто гласачких листића, а странке које се залажу за независност освојиле се 74 од 135 мандата.

У претходном сазиву скупштине, ове политичке снаге имале су укупно 70 мандата.

Резултати избора у недељу показују да ће имати шансу да формирају већину, упркос значајним разликама које постоје међу овим политичким организацијама.

Појединачно гледано, Социјалистичка партија која се залаже за јединствену Шпанију, освојила је највећи број гласова.

Главна тема ове предизборне кампање била је знатно другачија него за претходно гласање одржано пре три године, објашњава Дени Еберхард, регионални уредник ББЦ Светског сервиса.

Пре три године у центру кампање био је сукоб са централном влашћу у Мадриду због тежње Каталоније за стицањем независности, а сада је пандемија корона вируса преузела примат.

На гласачким местима морале су да се поштују све епидемиолошке мере, а чланови бирачких одбора имали су заштитну опрему, јер је у завршном сату изборног дана требало омогућити и онима који су позитивни на Ковид-19 да гласају.

Али упркос свему, резултати гласања су слични као пре три године.

Дошло је време за преговоре

Предвиђа се да ће Републиканска левица Каталоније (ЕРК) освојити 33 мандата, а њен лидер Пере Арагонес требало би да буде изабран за премијера регионалне владе.

„Седимо и разговарајмо. Хоћу да пошаљем поруку европским властима, резултати су јасни", рекао је Арагонес, преноси новинска агенција Ројтерс.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Гласање на једном од бирачких места у Барселони

„Странке које се залажу за независност су добиле већину гласова, народ Каталоније је рекао шта мисли и време је да се преговара о референдуму", истиче Арагонес.

Он је био вршилац дужности председника регионалне владе од септембра прошле године када је Квим Тора суспендован јер је одбио да са владине зграде скине симбол независне Каталоније.

Друге две сепаратистичке странке, JxCat and CUP, требало би да добију 32 и девет мандата.

Социјалистичка партија имаће 33 мандата.

Екстремно десничарска странка Вокс први пут ће имати представнике у парламенту Каталоније, пошто је освојила 11 мандата.

Излазност на недељним изборима била је 53 одсто, што је најнижи проценат у новијој историји.

У покрајини Каталонија живи око 7,5 милиона људи, а највећи град је Барселона.

Пре три године, борбе странака које се залажу за независност и централне власти у Мадриду довеле су до највеће политичке кризе у Шпанији у последњих 40 година.

Влада у Мадриду је на седам месеци суспендовала аутономију Каталоније.

Године 2019. шпански Врховни суд осудио је деветоро политичара и активиста из Каталоније на затворске казне у распону од девет до 13 година због покушаја организовања референдума о независности.

Погледајте видео о томе како се Шпанија прошле године борила против корона вируса

Потпис испод видеа,

Корона вирус у Шпанији - туга, празне улице и пуне болнице

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk