Исламска држава и људска права: Британија забранила повратак Шамими Бегум, присталици радикалне групе

Shamima Begum during her interview with BBC's Middle East correspondent Quentin Sommerville, at al-Hawl refugee camp in north-eastern Syria in February 2019

Аутор фотографије, BBC News

Шамима Бегум, која је напустила Велику Британију отишавши у Сирију да би се као тинејџерка придружила групи Исламска држава, неће моћи да се врати и бори се за своје држављанство, одлучио је Врховни суд.

Суд је једногласном одлуком пресудио да њена права нису прекршена кад јој је ускраћена дозвола да се врати.

Двадесетједногодишња Бегум жели да се врати како би оспорила одлуку министра унутрашњих послова да јој одузме британско држављанство.

Она се налази у кампу који контролишу наоружани стражари у северној Сирији.

Бегум је имала 15 година кад су она и још две ученице из источног Лондона напустиле Велику Британију у фебруару 2015. и отпутовале за Сирију да се придруже групи Исламска држава.

Године 2019. тадашњи министар унутрашњих послова Саџид Џавид одузео је Бегум држављанство због наводног угрожавања националне безбедности.

У јулу прошле године, Апелациони суд донео је одлуку да је једини фер начин за даље поступање да јој се дозволи да уђе у Велику Британију, зато што не може делотворено да се жали на ту одлуку из кампа у северној Сирији.

Министарство унутрашњих послова уложило је жалбу Врховном суду са захтевом да преиначи одлуку Апелационог суда, тврдећи да ће дозвола да се она врати у Велику Британију „значајно угрозити националну безбедност".

У петак је лорд Рид, председник Врховног суда, објавио да влада има право да спречи Бегум да се врати у Велику Британију.

Саопштивши одлуку суда, лорд Рид је рекао:

„Врховни суд једногласно усваја све жалбе министарства унутрашњих послова и одбацује све контра-жалбе госпођице Бегум."

Он је рекао да је пресуда Апелационог суда била погрешна и није правилно узела у обзир аргумент министра унутрашњих послова.

„Није указала поштовање према процени министра унутрашњих послова коју је ова заслужила, имајући у виду да је Парламент задужио министра унутрашњих полова са доношењем такве процене и да он демократски полаже рачуне Парламенту за спровођење те одговорности", рекао је лорд Рид.

„Апелациони суд је погрешно веровао да, кад се право грађанке на фер суђење сукоби са захтевима националне безбедности, њено право на фер суђење мора да превагне."

Он је додао: „Али право на фер суђење не побија све друге обзире, као што је безбедност јавности."

Лорд Рид је рекао да одговарајућа реакција није била да се влада присили да врати госпођицу Бегум у Велику Британију - већ да паузира правну борбу за држављанство све док не буде у безбеднијем положају да учествују у властитом жалбеном поступку.

Он је додао:

„То није савршено решење, јер се не зна колико би времена могло да пређе пре него што се то омогући. Али нема савршеног решења за дилему као што је ова."

Џавид је поздравио одлуку, рекавши да је „свако ограничавање права и слобода" са којима се суочава Бегум „директна" последица њених „екстремних" поступака.

Он је рекао: „Министар унутрашњих послова је одговоран за безбедност наших грађана и граница, и стога треба да има моћ да одлучује да ли неко ко представља озбиљну претњу по ту безбедност сме да уђе у нашу земљу."

„Не постоје проста решења за ову ситуацију, али свако ограничавање права и слобода са којима се суочава ова особа директна су последица екстремних поступака које су она и други предузели, кршећи смернице владе и општег морала."

Либерти, група за заштиту људских права која је интервенисала у случају Бегум, рекла је да је ова најновија одлука „екстремно опасан преседан".

Роузи Брајтхаус, правница из Либертија, каже:

„Право на фер суђење није нешто што демократске владе могу тек тако да одузму кад им се прохте, а то није ни нечије британско држављанство."

„Ако се влади дозволи да примењује своје екстремне моћи као казну без основних кочница фер суђења то поставља екстремно опасан преседан."

„Снаге сигурности су безбедно успевале да омогуће повратак стотине хиљада људи из Сирије, али влада је одабрала да на зуб узме баш Шамиму Бегум."

„Овај приступ не служи правди, то је цинично скретање пажње са неуспешне контратерористичке стратегије и још један пример непоштовања ове владе према приступу правди и владавини закона."

Маја Фоа, директорка групе за заштиту људских права Реприв рекла је да спречавање Бегум да се врати у Велику Британију представља „цинични покушај да она остане нечија туђа одговорност".

„Као и многи друге европске државе, Велика Британија је више него способна да врати кући британске затворенике из Сирије, од којих су многи отишли као тинејџери након што су постали жртве трафикинга или онлајн регрутације."

„Оставити их у правној црној рупи - у условма налик онима у Гвантанаму - није у складу са британским вредностима и њеним интересима правде и безбедности."

Погледајте видео о Долини удовица у Авганистану

Потпис испод видеа,

Ово село у Авганистану називају „Долина удовица"

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk