Порцелан династије Минг: Скупоцена посуда из 15. века откривена на распродаји у дворишту у Америци

Image shows the rare bowl

Аутор фотографије, Sotheby's

Потпис испод фотографије,

Чинија пречника 16 центиметара осликана је цветним шарама кобалт плаве боје

Кад је реч о лову на антиквитете, ово је можда нешто најбоље што може да се деси.

Испоставило се да је мала посуда купљена за само 35 долара на пијаци у америчкој држави Конектикат - заправо ретки кинески артефакт из 15. века.

Неименовани љубитељ антиквитета је приметио белу порцеланску чинију прошле године у близини Њу Хејвена и брзо затражио процену стручњака.

Стручњаци су донели добре вести, откривајући да се сматра да је вредност посуде између 300.000 и 500.000 долара.

У ствари, верује се да је то једна од само седам таквих чинија које постоје, а већина осталих се налази у музејима.

Чинија ће бити стављена на аукцију у Њујорку 17. марта у аукцијској кући Sotheby's, која овај откривени предмет описује као „изузетан и редак".

„Обома нам је одмах било јасно да гледамо у нешто заиста врло, врло посебно", рекла је Анђела МекАтир, стручњакиња за кинеску керамику из ове аукцијске куће, новинској агенцији Асошијетид Прес (АП).

„Стил сликања, облик посуде, чак и сама нијанса плаве боје прилично су карактеристични за тај рани, рани период порцелана из 15. века", додала је она.

Посуда пречника 16 центиметара садржи кобалт плаве цветне шаре и сложен дизајн око обода.

„Постоје све карактеристике и обележја која је идентификују као предмет из раног периода Минг [династије]", рекла је МекАтир.

Како се тачно та чинија продала на дворишној распродаји у Конектикату остаје мистерија. Неки претпостављају да се можда преносила кроз генерације исте породице.

„Увек је запањујуће помислити да се то некако и даље дешава, да се овакве драгоцености могу открити", рекла је Анђела МекАтир.

„За нас као стручњаке је увек веома узбудљиво кад се нешто за шта нисмо ни знали да постоји појављује наизглед ниоткуда."

Можда ће вас занимати и овај видео.

Потпис испод видеа,

Израда накита и украса од сребра традиционална је вештина чије се тајне чувају у Призрену.