Људска права и злостављање: Свака трећа жена у свету је жртва насиља

  • Мега Мохан
  • дописница за род и идентитет
Woman protesting violence against women

Аутор фотографије, MONEY SHARMA/ Getty Images

Свака трећа жена у свету, њих око 736 милиона, за живота доживи физичко или сексуално насиље, према најновијој анализи Светске здравствене организације (СЗО).

Нови извештај показује да, иако је број жена које су доживеле насиље остао углавном непромењен од последње глобалне студије СЗО из 2013, ово насиље креће још у младом добу.

Свака четврта жена старости између 15 и 24 године већ је доживела насиље од интимног партнера пре него што је стигла до средњих двадесетих година.

СЗО тврдо да је ово највећа спроведена студија ове врсте, која је ажурирала претходне процене објављене 2013.

Организација је анализирала податке из постојећих анкета спроведених у 161 земљи између 2000. и 2018. како би направили нове пројекције.

Студија не укључује податке прикупљене током пандемије Ковида-19.

Насиље интимног партнера показало се као најраспрострањенији пријављени облик злостављања широм света, са око 641 милиона жена које кажу да су га доживеле.

Међутим, шест одсто жена на светском нивоу каже да их је напао неко ко није њихов муж или партнер.

„Насиље над женама је глобални проблем јавног здравља пандемијских пропорција и оно почиње у врло младом добу", каже за ББЦ ауторка студије докторка Клаудија Гарсија-Морено.

„Бројка би могла да буде много више зато што би страх од осуде могао да послужи као препрека многим женама да пријаве сексуално насиље."

Где је вероватније да ће жене доживети насиље?

Извештаји говоре да је вероватније да за живота жене доживе физичко и/или сексуално насиље од интимног партнера у земљама са ниским примањима, укључујући Океанска острва као што су Фиџи, јужну Азију и подсахарску Африку.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Протести у Манили на Филипинима

Скоро свака четврта жена (37 одсто) која живи у овим земљама већ га је доживела, али то пада на скоро сваку пету кад је у питању живот жена у Европи (16-23 одсто) и централној Азији (18 одсто).

„Насиље над женама је ендемско у свакој земљи и култури, наносећи штету милионима жена и њиховим породицама, што је додатно погоршано током пандемије Ковида -19", каже доктор Тедрос Гебрејесус, генерални директор СЗО.

„Али за разлику од Ковида-19, насиље над женама не може да се заустави вакцином."

Утицај пандемије

Аутори студије напоменули су да „иако бројке указују на већ катастрофално високу стопу насиља над женама и девојкама", оне не одржавају утицај пандемије корона вируса.

Говорећи ексклузивно за ББЦ, подсекретарка Уједињених нација и извршна директорка УН Жене Пумзиле Мламбо Нгчука рекла је да је насиље над женама „једно од најраспрострањенијих, најупорнијих и најразорнијих кршења људских права у нашем свету данас."

„Од избијања пандемије Ковида -19, свежи подаци и извештаји показали су да су се сви типови насиља над женама и девојкама, а посебно породично насиље, појачали у ономе што називамо Пандемијом из сенке", рекла је она.

„Данашњи извештај и утицај пандемије Ковида-19 показују да мере морају да се појачају да би се насиље над женама и девојкама искоренило једном за свагда."

Следећи кораци

У извештају СЗО позивају се земље чланице УН да се удруже са организацијама из грађанског друштва како би се осигурало да су неопходне услуге доступне угроженим женама.

Један од циљева је и да средства буду доступна за стално сакупљање података ради побољшања услуга и програма.

„Волели бисмо да видимо већу вољу и улагање, и обновљену решеност влада да елиминишу насиље над женама", каже докторка Клаудија Гарсија-Морено.

„Надам се да ове бројке представљају озбиљно упозорење за владе - пре пет година се говорило о овоме, али сада је неопходно да се уради више како би се постигле квоте Циљева одрживог развоја за елиминацију насиља над женама до 2030".

Погледајте видео о сестрама у Русији оптуженим за убиство оца

Потпис испод видеа,

Суђење сестрама, оптуженим за убиство оца, поделило је јавност у Русији.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk