Аустралија и друштвене мреже: Фејсбук пристао да плати „значајан износ" за објављивање вести аустралијских медија

Руперт Мурдок

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Руперт Мардок

Управа Фејсбука је донела одлуку да плаћа аустралијској компанији Њуз Корп (News Corp Australia), Руперта Мардока, за информативни садржај са сајтова те медијске империје.

Договор је постигнут неколико недеља пошто је Аустралија донела закон који приморава платформе да плаћају за објављивање вести.

Из Њуз Корпа нису објавили колика је вредност трогодишњег уговора у Аустралији.

Прошлог месеца ова компанија је склопила договор са Гуглом.

Мардокова медијска империја направљена је на темељима дневних новинама у Аустралији.

У договор је ушао сав садржај Њуз Корп у овој земљи, а то значи да је реч о значајаном износу.

Њуз Корп Аустралија контролише око 70 одсто новина на континенту, уз Аустралијан (The Australian), Дејли Телеграф (The Daily Telegraph) и Хералд Сан (The Herald Sun), такође поседује и сајт news.com.au.

У власништву Њуз Корпа је и Фокс Њуз (Fox News), конзервативна телевизијска мрежа Скај Њуз Аустралија (Sky News Australia), највећи аустралијски медијски бренд, а чији се садржај највише дели на Фејсбуку.

Њуз Корп има другачији договор са Фејсбуком за америчке медије.

То значи да платформа плаћа да би приче биле доступне на Фејсбук Њуз табу (Facebook News tab), а ова опција није доступна у Аустралији.

Аустралијски споразум је далеко шири - обухвата сав садржај Њуз Корп Аустралија који се дели на Фејсбуку.

Како је ово постигнуто?

Као и други издавачи широм света, аустралијске медијске куће изгубиле су приходе у претходних 10 година, јер су се оглашивачи окренули интернет гигантима као што су Фејсбук и Гугл.

Њуз Корп је предводио лобистичку кампању у Аустралији, уз подршку традиционалних ривала, како би политичари натерали технолошке компаније да плаћају вести са сајтова.

Аустралијска влада је онда представила закон по коме би преговори медија и технолошких компанија били фер.

Али Гугл и Фејсбук су се противили преговорима о медијском закону.

То је подстакло технолошке компаније да самостално склопе комерцијалне уговоре са медијима, попут овог који је настао између Фејсбука и Њуз Корпа.

Без ових договора, закон би могао да примора технолошке компаније на принудни спор са издавачима око вредности садржаја.

Преговори око закона довели су до тога да је Фејсбук изненада блокирао сваки приступ аустралијским вестима прошлог месеца.

Блокада је трајала око недељу дана пре него што је аустралијска влада усвојила закон 25. фебруара.

Роберт Томсон, извршни директор Њуз Корпа, у уторак је рекао да је уговор Фејсбука „прекретница у променама услова трговине за новинарство".

„Руперт и Лаклан Мардок водили су глобалну расправу док су други у нашој индустрији ћутали или чекали, а дигитална дисфункционалност је претила да новинарство доведе на просјачки штап", рекао је Томсон.

„Овај дигитални расплет траје више од једне деценије", напоменуо је.

Аналитичари који се баве аустралијским медијским законом дуже време причају о томе да је он првенствено дизајниран да помогне великим компанијама попут Њуз Корпа за разлику од мањих медијских кућа.

Још једна од три аустралијске медијске куће, Севен Вест (Seven West) је такође постигла договор са Фејсбуком прошлог месеца.

Договор Фејсбука и Њуз Корпа стигао је после парламентарне истраге у Канбери због утицаја и медијске доминације Њуз Корпа.

Уследио је после петиције против Мурдока, коју је покренуо бивши премијер Кевид Руд, а коју је потписало више од 500.000 људи.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk