Корона вирус и мере у Србији, Балкану и свету: Ко води главну реч у судару струке и политике

  • Катарина Стевановић & Стефан Веселиновић
  • ББЦ новинари
grafit u Beogradu
Потпис испод фотографије,

Неко је на улицама Београда исказао своје мишљење о „мишљењу струке"

Више од годину дана, живот се одвија „под мерама".

У Србији вирус не јењава - програм вакцинације један је од бољих у свету, али Светска здравствена организација недавно је упозорила да је земља пета у Европи по броју заражених на 100.000 становника, док све више људи захтева болничко лечење.

Здравствени радници и епидемиолози траже увођење ригорознијих мера, али доносиоци одлука све чешће посежу за „компромисним решењима".

Од првих случајева новог вируса до првих вакцина против Ковида-19, мењали су се и начини на који су научници, стручњаци и политичари одговарали на светску здравствену кризу.

Пандемија траје дуго, изазови су све већи, а лидерима широм света све је теже да нађу равнотежу између заустављања живота и привреде и очувања здравља.

Да ли политика слуша струку или обрнуто? И како је сарадња стручњака и власти утицала на епидемиолошку ситуацију у Србији, земљама региона и света?

Од последица корона вируса у свету живот је изгубило више од 2,7 милиона људи, а забележено је више од 124,4 милиона случајева заразе, подаци су Универзитета Џон Хопкинс.