Секс и интернет: Да ли онлајн сексуални однос може да попуни празнину

Секс

Аутор фотографије, Alamy

Током трећег месеца карантина у Великој Британији, двадесетшестогодишња студенткиња Ема пријавила се за Зум састанак са људима које је пре тога упознала само онлајн.

Састанак је организовала компанија Килинг Китенс (Killing Kittens), која је пре пандемије корона вируса организовала секс журке са нагласком на оснаживање жена.

„Виртуелна кућна журка" је почела играма за испијање алкохола. Ова журка није била налик ниједној којој је Ема дотад присуствовала.

„Играли смо 'Истину или изазов'", објашњава Ема „и организатори су постављали питања попут 'Које познате личности бисте волели да видите на овој журки?'."

Окупљени су причали о њиховим фантазијама и жељама - што је све водило као опуштенијем делу вечери, када су неки од учесника „скинули одећу", каже Ема.

„Било је баш добро, баш секси интеракција са другим људима."

Био је то тип конекције за каквим је Ема жудела.

Изгубила је посао у марту, а њена цимерка је карантин проводила са породицом, тако да је Ема, већину времена, била потпуно сама.

„Било је тренутака када сам се осетила јако усамљено", каже Ема.

Иако је присуствовала секс журкама у прошлости, Ема се придружила компанији Килинг Китенс тек у новембру 2019.

„Бојала сам се да се у потпуности препустим", каже она, а када је почела пандемија, плашила се да је пропустила прилику.

Међутим, убрзо се прикључила једној чет групи самаца и почела да ствара блиска пријатељства, која су јој помогла да се опусти довољно да проба виртуелне журке.

Током пандемије, друштвена изолација такође подразумева и сексуалну изолацију, како за самце, тако и за парове који желе да истражују физичку интимност.

Док онлајн рекреирање тактилног искуства секса није баш непосредно, виртуелни доживљаји - од радионица за секси разговор на Зуму, па до журки попут оне каквој је Ема присуствовала - помогли су у испуњавању празнине у интимности коју су многи осетили.

Барем до одређене мере.

За учеснике и организаторе, онлајн секс сусрети могу да „опонашају" искуства са правим особама и доведу до преко потребног психолошког олакшања, али не постоји директна замена за физички контакт.

Аутор фотографије, Alamy

Потпис испод фотографије,

Како упознају нове људе и започињу везе, многи сингл људи истичу да је „дигитална интимност" јако важна током пандемије

Ипак, поред тога што представљају замену за секс током пандемије, ова виртуелна искуства нам такође указују на оно што је важно када је реч о интимности - како док смо у изолацији, тако и када једном поново будемо могли да додирнемо друге.

Откривање дигиталне интимности

Како пандемија траје већ скоро годину дана, многи су нашли начин да дејтују и стварају везе онлајн. Дејтинг апликације попут Бамбла сада омогућују корисницима да изаберу опције попут „само виртуелно" или „социјална дистанца".

Према речима представника Бамбла, број видео позива у оквиру апликације порастао је за 42 одсто у мају 2020. године, у поређењу са мартом исте године, пре почетка карантина.

Али рекреирање првог састанка путем видео чета је лако у поређењу са имитирањем сексуалног искуства на интернету.

Кључни елементи - физички контакт, пре свега - немају директну замену у онлајн свету.

Без обзира на потешкоће, људи успевају да буду виртуелно интимни.

Компанија Бејзик је у октобру објавила истраживање у којем је учествовало 2.000 људи у Америци млађих од 35 година, који су том тренутку нису били у партнерским односима.

Резултати истраживања показују да је 58 одсто испитаника упражњавало виртуелни секс током пандемије.

Међу онима који су се препустили виртуелном секс искуству, 77 одсто тврди да је то урадило са неким с ким претходно уживо нису имали секс.

У истраживању компаније Бамбл учествовало је 5.000 самаца у Британији, а 32 одсто њих је изјавило да је „дигитална интимност" била важан аспект везе „док је трајао карантин, али и када су мере укинуте."

За Ему и остале који су се окушали у онлајн сексу током протекле године, виртуелне секс журки, едукативне радионице на Зуму, секс играчака које се контролишу на даљин показале су се као сексуално испуњавајуће, али и као противотров за недостатак физичке интимности.

„Постоји велико сексуално задовољство у томе да посматрате неког и да вас неко посматра", каже Ема која себе описује као „егзибиционисткињу".

Такође, гледање правих парова како имају секс се разликује од гледања порнографије.

То је лично - као и везе које је Ема остварила у овим заједницама.

Остали сингл учесници и она су развили „чврсту повезаност", тврди Ема - „зато што смо сви доживели ово искуство на веома сличан начин".

Дејвид је власник клуба за одрасле Л Будуар у Лондону.

Када је у октобру почео са организовањем виртуелних секс журки, заједно са осталим Лондонским клубовима попут Љубичасте Мамбе, приметио је да се нови чланови понашају онако како би се понашали и у физичком простору.

Уместо да стоје у углу просторије, они испрва имају потешкоћа да се упусте у виртуелни разговор са осталима, али „заиста сте могли да осетите топлину током читаве вечери", каже Дејвид.

Баш као што је то случај са Килинг Китенс, и ови догађаји почну лаганим пробијањем леда и наступима (егзотичних плесача, на пример), који помажу људима да се опусте.

Журке се даље настављају јако слично као што би то било у реалном животу.

„То технологија интерпретира стваран живот", додаје Дејвид.

Аутор фотографије, Alamy

Потпис испод фотографије,

Заједно са онима који су сингл, поједини парови такође откривају чари онлајн сексуалног искуства

Осећај сигурности

Онлајн природа ових догађаја такође је допринела шареноликој демографији учесника, тако они долазе из других места, различитих су година и имају различита искуства.

Људи присуствују догађајима Будуара и Љубичасте Мамбе из Израела, Јужне Кореје, Аустралије и Америке.

Журка која почиње у суботу увече по Британском времену, може да пређе у вече на Источној обали у Америци или широм Америке.

Сејл је приметила да виртуелни догађаји привлаче млађе учеснике - не зато што они више времена проводе онлајн и „тако комуницирају", каже она, већ зато што онлајн догађаји уклањају финансијске препреке које се јављају код правих журки.

Онлајн Килинг Китенс журке коштају 27 долара, док праве коштају чак 480 долара.

Еми, која не живи у великом граду, допада се то што не мора да троши новац на путовање до Лондона како би присуствовала неком догађају, што укључује трошкове смештаја, оброка и нове одеће.

„За једну студенткињу, ово је баш добро", каже она.

Виртуелне журке Љубичасте Мамбе и Будуара суботом окупљају око 150 учесника. Половина њих је ту први пут.

Сејле сличан однос види и на догађајима које организује Килинг Китенс.

„Велики број учесника су заправо нови људи који никада раније не би помислили да присуствују секс журки", каже Сајле.

Постоји тај „осећај сигурности" када се укључујете путем видео позива, додаје она:

„Можете да угасите екран у било ком тренутку."

Управо то је охрабрило британски пар, 31-годишњег Мета и 29-годишњу Емили, да оду на њихову прву секс журку током пандемије, коју су Будуар и Љубичасте Мамбе организовали онлајн.

„У вашој кући сте", каже Мет. „Ту лежи сигурност."

Иако би отишли и на прави догађај у неком тренутку, „требало би нам много више времена", каже Емили.

Засад, онлајн догађаји су им омогућили да истражују сексуалност и везу. Свачији „различити стилови" испливају, каже Мет, што ствара ново искуство са другим паром - оно које нису знали да желе да доживе пре него што је настала пандемија.

После тога су променили мишљење.

Виртуелна искуства су такође помогла Мету и Емили да причају о њиховим побудама. Због тога што су морали да комуницирају са осталима на даљину, сазнали су поједине термине који описују њихове жеље.

Ово се поклапа са појавом коју је проучавала сексолошкиња Меган Стабс из Мичигена.

„Видим да се отвара више канала комуникације. Људи више причају и прецизније исказују њихове потребе", каже Стабс.

Дистанца то изускује. Када нисте у истој просторији као ваш сексуални партнер, не можете баш да се ослоните на говор тела и суптилне сигнале.

Али, како она додаје: „Само зато што сте физички удаљени не значи да је активност коју упражњавате… некако мања само зато што се не дешава уживо."

„Лишавање додира"

Стручњаци и људи који упражњавају виртуелни секс су ипак сагласни да ништа не може да замени физички додир.

Као што Сајл каже „Не можете да рекреирате оргију онлајн."

Аутор фотографије, Alamy

Потпис испод фотографије,

Виртуелне журке су привукле људе широм света

Разлози за то су, такође, и ћелијски процеси који се одвијају када особа осети додир.

Тифани Филд, директорка Института за истраживање додира на Милеровој школи медицине Универзитета у Мајамију, објашњава да „умерени притисак додира" стимулише рецепторе за притисак под кожом.

„То изазива ланчану реакцију", каже она, која успорава нервни систем. „Пулс се успорава, крвни притисак, а мождани таласи се крећу у тзв. тета смеру, прелази се у стање опуштања."

Ниво кортизола, хормон стреса који убија имунске ћелије, такође опада када нас неко додирне, док број природних ћелија убица (које уништавају бактерије и вирусне ћелије) расте, наводи се у истраживању које је Филд радила, у ком посебно проучава терапију масажом.

„Иронично је то што у ово доба, када смо лишени додира, немамо заштиту природних ћелија убица које уништавају вирусне ћелије", каже она.

На основу њеног истраживања о „додиру умереног притиска", Филд каже да људи који живе сами и даље могу да избегну недостатак додира уколико се „самододирују".

То укључује чак и просте активности попут истезања или ходања, који стимулишу рецепторе на нашим стопалима. Упражњавање виртуелног секса такође спада у ту категорију, уколико су учесници вољни да се активирају.

Већа захвалност

Организатори ових онлајн сексуалних искустава, баш као и учесници, кажу да ће наставити са виртуелном праксом чак и када кретање и мешање с људима поново буде безбедно.

Дигитална интимност нуди људима нешто јединствено - могућност да остану код куће, али да буду укључени у активност која их испуњава, са људима из различитих крајева света, све то уз минимални или никакав трошак.

Догађаји у стварном свету ће, вероватно, процветати.

„Хиљаде година историје и сведочења о томе шта се дешава након пандемија и ратова говори нам да ће људи почети да имају секс, каже Сејл.

„То ће се десити."

Пандемија ће можда имати и други ефекат - можда ће нас натерати да схватимо колико смо, за почетак, били лишени додира.

Пре пандемије корона вируса, Филд је са колегама радила истраживање током ког су посматрали колико се људи додирују на гејтовима за одлазак на аеродрому.

Према подацима до којих је дошла Филд, људи су се додиривали само четири одсто времена.

Шездесет и осам одсто времена су проводили на телефону.

Онлајн платформе и друштвене мреже су нас раздвајале пре пандемије.

Сада помажу људима да буду заједно.

„Мислим да је оно што је ковид урадио јесте да је погоршао одсуство додира", каже Филд.

„Можда људи почињу да схватају да им недостају додири које су имали."

Презимена Еме, Дејвида, Мета и Емили нису откривена како би се сачувала приватност.

Погледајте видео о учитељици тантре из Сингапура

Потпис испод видеа,

Кристина из Сингапура предаје тантру и учи људе да буду слободнији.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk