Велика Британија, раса и тероризам: Осуђен тинејџер који себе назива Хитлером

  • Денијел де Симон
  • ББЦ Њуз
National Action promoting one of its "conferences"
Потпис испод фотографије,

Национална акција - промотивни плаката за једну од „конференција"

Средњошколац који је направио сопствену неонацистичку групу осуђен је за тероризам, после признања кривичних дела.

Шеснаестогодишњак из Њукасла прозвао је себе Хитлером и правио бројне платформе на друштвеним мрежама на којима је величао насиље екстремне деснице.

Означен је кривим по четири тачке оптужнице, између осталог за подршку Националној акцији, забрањеној неонацистичкој организацији.

У магистратском суду у Норт Тајнсајду, где му је суђено као малолетнику, добио је казну од 12 месеци која ће вероватно укључивати друштвено користан рад.

Младић је признао и остала три кривична дела која му се стављају на терет - подстицање на тероризам и мржњу на националној и верској основи.

Одређена му је и мера да наредних 10 година редовни обавештава власти о томе где борави и чиме се бави.

После првог хапшења октобра 2019. године наставио је да објављује расистичке поруке.

Прво кривично дело тероризма починио је са 15 година, што га сврстава у три најмлађа починиоца таквих дела у Великој Британији.

Величао убиства

Национална акција је забрањена 2016. законом о борби против тероризма, тада је постало незаконито и бити њен члан или подржавати је.

ББЦ не објављује име мале групе коју је основао младић.

У манифесту те групе се наводи да им је циљ да Британија постане држава белог народа, ослобођена јеврејског утицаја по било коју цену.

Кријући се иза лажних имена, дечак је направио сопствену антисемтиску и антимуслиманску пропаганду. Објављивао је и слике Националне акције.

На једној друштвеној мрежи величао је убиство посланице Џо Кокс, коју је убио неонациста, као и убицу десничара који је одговоран за крвопролиће у Финсбури парку 2017.

Направио је и налепнице са логоом групе и лепио их по комшилуку.

Стручњак за право каже да аутистични тинејџер вероватно „само донекле разуме речи и концепте које је промовисао" и да „вероватно да није видео шире последице својих активности, које су сада очигледно замењене интересима попут ситкома Dad's Army".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk