Египат и историја: Парада мумија - древни владари на улицама Каира

  • Ваел Хусеин
  • ББЦ Њуз, Каиро
mummies parade

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Мумије се преносе у украшеним возилима са посебним амортизерима

Египћани присуствују историјској поворци древних владара њихове земље кроз главни град, Каиро.

У питању је раскошни спектакл вредан више милиона долара, током кога ће 22 мумије - 18 краљева и краљица - бити транспортовано из неокласичног Музеја Египта на ново место починка, удаљено 5 километара.

Уз строге мере безбедности, прикладне за краљевску крв која је проглашена националним благом, мумије ће бити пребачене у нови Национални музеј египатске цивилизације.

Догађај је назван Златном парадом фараона.

Догађај ће се преносити уз велику помпу, а поворка ће се кретати хронолошким редом владања - од династијског владара из 17. века Таа Другог Храброг, до Рамзеса Деветог, који је владао у 12. веку пре нове ере.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Краљ Рамзес ll, познат и као Рамзес Велики

Египат се пре годину дана суочавао са великим бројем инфекција Ковида-19, али после пада у броју случајева и смрти, забране окупљања на отвореном су укинуте.

Једна од највећих атракција током догађаја у суботу биће краљ Рамзес Други, најпознатији фараон Новог краљевства, који је владао 67 година и остао је упамћен по потписивању првог познатог мировног споразума.

На другом месту је краљица Хатшепсут, прва жена која је крунисана са свим почастима као краљеви - иако обичаји у то време нису дозвољавали женама да постану фараони.

Мумије ће се преносити у украшеним возилима са посебним амортизерима, а окруживаће их додатна колона возила, као и реплика коњске ратне запреге.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Мумије се премештају уз велику помпу - на слици је реплика коњске ратне запреге у припреми за конвој

Древне технике мумификације су очувале фараоне, али током преноса ће бити смештени у посебне кутије испуњене нитрогеном, да би се заштитили од спољашних услова.

Путеви којима ће се кретати су асфалтирани како би пренос протекао глатко.

„Министарство туризма и антиквитета је учинило све да мумије буду стабилне и очуване", рекао је Салима Икрам, професор египтологије на Америчком универзитету у Каиру.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Мумије се пребацује у Национални музеј египатске цивилизације у Каиру

Мумије су откривене 1881. и 1898. године у два скровишта у рушевинама Тебе - древне престонице, која се данас зове Луксор и налази се у Горњем Египту.

„Мумије су већ доживеле селидбу у Каиро, када су у Теби измештене из изворних гробница и премештани у друге, ради безбедности", истиче др Икрам.

Док је већина древних влада донешено из Луксора у Каиро бродом преко реке Нил, неколицина је транспортована првокласним возним вагонима.

Тада су смештени у чувеном Музеју Египта, где су туристи из читавог света могли да их виде током протеклог века.

Залив краљева

Надлежни у Египту се надају да ће нови музеј, који се отвара овог месеца, помоћи оживљавање туризма - што је примарни извор страних валута у земљу.

Током протекле деценије индустрија је трпела због политичких турбуленција, а протекле године због пандемије.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Обелиск Рамзеса Другог на тргу Тахрир, посвећен је најпознатијем фараону Новог краљевства

Селидбу ће у суботу Египћани моћи да прате уживо на интернету.

Нови експонати ће сада бити смештени у Краљевској сали мумија, и моћи ће да се посете од 18. априла.

Сала је дизајнирана тако да ће посетиоци моћи да искусе илузију - као да се налазе у Заливу краљева у Луксору.

Такође, нови Велики музеј Египта у коме ће бити изложена чувена колекција Тутанкамона, треба да се отвори следеће године, у близини Великих пирамида у Гизи.

Клетва фараона"

Док се предстојећи догађај углавном види као величанствен - чак и забаван - мумије у Египту се историјски повезују са сујеверјем и злом слутњом.

„Смрт ће доћи на брзим крилима за оне који наруше краљев мир" - упозорење је које стоји на гробници краља Тутанкамона, а коју је открио Енглез Хауард Картер 1992. године.

Египат се недавно суочио са низом катастрофа. Само прошле недеље је десетине људи погинуло у судару воза у Горњем Египту, док је 18 људи погинуло када се зграда у Каиру срушила.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

На паради ће бити приказани остаци 18 краљева и 4 краљице

Потом, док су припреме за транспорт мумија биле у пуном замаху, Суецки канал био је блокиран готово недељу дана.

Неки корисници друштвених мрежа су се питали да ли је за све крива „клетва фараона".

Етичност приказивања древних египатских мумија је дуго предмет дебате. Многи муслимански учењаци верују да би се према мртвима требало опходити са достојанством и поштовањем, а то значи да их не треба приказивати као експонате.

Бивши председник Анвар Садат је 1980. наредио да се Краљевска соба мумија у Музеју Египта затвори, наводећи да се на тај начин скрнаве мртви. Желео је да се мумије понове сахране, али му жеља није испуњена.

Потпис испод видеа,

Ковчези из древног Египта

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk