Северна Ирска и насиље: Пробуђени зли дух из боце - повређено више од 80 полицајаца

Police deployed water cannon for the first time in six years

Аутор фотографије, Charles McQuillan/Getty Images

Потпис испод фотографије,

Сукоиб демонстраната и полиције у Белфасту

Више од 80 полицајаца повређено је у ономе што полиција годинама назива најгорим насиљем у Северној Ирској, после спорадичних нереда у неколико градова у последњих 12 дана.

Владе Белфаста, Лондона и Даблина осудиле су немире, а САД су позвале на смиреност док је полиција први пут у шест година користила водене топове, пошто је поново нападнута у четвртак увече.

Иако су све главне странке Северне Ирске позвале на тренутни и потпуни крај насиља, подељене су око његових узрока.

Насиље у којем су учествовале банде, међу којима је било и дечака од 12 година, почело је 29. марта у делу које је лојално Уједињеном Краљевству, односно које жели да Северна Ирска остане део Краљевства.

Од тада су се протести и нереди дешавали готово сваке ноћи у многим градовима, међу којима Белфаст, Кариккфергус, Балимена и Њутаунеби.

У нередима су углавном виђени младићи који су бацали цигле, пиротехничка средства и Молотовљеве коктела на полицајце и њихова возила.

Али у среду и четвртак увече борбе су прерасле у сукобе око такозваног мировног зида на западу Белфаста који дели претежно протестантске лојалне заједнице од претежно католичких националистичких заједница које желе уједињену Ирску.

Током обрачуна у четвртак увече повређено је 14 полицајаца.

У протеклих недељу дана укупно је повређено 88 полицајаца.

Тројица дечака од 14 година ухапшени су током нереда и пуштени су на слободу, али ће против њих бити спроведена додатна истрага.

Аутор фотографије, Charles McQuillan/Getty Images

Потпис испод фотографије,

На полицију свим оружјима

У среду увече, капија која дели лојалисте и националисте разбијена је и током неколико сати нереда нападнути су полицајци и фоторепортер, а аутобус спаљен.

Делови Северне Ирске подељени су по линијама, 23 године пошто су мировним споразумом углавном окончани сукоби, који су трајали скоро 30 година и током којих је погинуло више од 3.500 људи.

Група која представља лојалистичке паравојне групе саопштила је да нико од њих није умешан „директно или индиректно" у било који од уличних нереда у деловима Северне Ирске.

Савет лојалних заједница каже да људи имају право да протестују због Брегзит границе на Ирском мору, али да би протести требало да буду „потпуно мирни".

Такође је позвало људе да не улазе у насилне конфронтације.

У изјави се наводи да се тражи крај сваког насиља и да се реше забринутости у вези са споразумом о Брегзиту (излазак Велике Британије из Европске уније).

Аутор фотографије, Charles McQuillan/Getty Images

Потпис испод фотографије,

Један од нападнутих полицајаца у Белфасту

Зашто су избили немири?

Наводни повод за најновију експлозију насиља је незадовољство протестантских екстремиста одлуком полиције да не кажњава политичаре католичке републиканске странке Шин Фејн због тога што се нису придржавали епидемиолошких мера услед пандемије корона вируса на сахрани једном бившем припаднику Ирске републиканске армије (ИРА).

Као још један могући разлог се наводи и незадовољство дела протестантског становништва статусом Северне Ирске после Брегзита.

То се посебно односи на део уговора о Брегзиту који би требало да спречи стварање „тврде" границе између Северне Ирске и Републике Ирске - што је дефинисано у такозваном Споразуму од Великог петка из 1998. којим се регулише мировни процес између зараћених страна.

Од најава Брегзита постоје страховања да би излазак Велике Британије из Европске уније могао отворити старе ране у северноирском сукобу.

Ко стоји иза немира?

Иако нема јасних назнака да иза немира стоји нека организована група, насиље је концентрисано у областима у којима криминалне банде, повезане са лојалним паравојним формацијама, имају значајан утицај.

Све је више доказа да старије особе у организацијама као што су Удружење одбране Алстер (Ulster Defence Association) и Добровољачке алстерске снаге (Ulster Volunteer Force) потпирују наставак нереда.

Аналитичари сугеришу да су лојалне паравојне формације југоисточне државе Антрим УДА можда искористиле прилику да узврате полицији Северне Ирске после недавне антикриминалистичке акције у подручју око Карикфергуса.

Паравојна група умешана је у многе облике организованог криминала, наводи полиција и додаје да оне „праве велику штету заједници, изазивајући страх".

Какве ово везе има са Брегзитом?

Унионистички лидери повезали су насиље са усијавањем лојалних тензија око границе на Ирском мору наметнутих као резултат споразума Велике Британије и Европске уније.

Нова трговинска граница резултат је Северноирског протокола, уведеног како би се избегла потреба за чврстом границом са Ирском.

Протокол значи да Северна Ирска остаје на јединственом тржишту робе ЕУ, па производи који долазе из Велике Британије у Северну Ирску морају да прођу увозне процедуре ЕУ.

Унионисти кажу да то штети трговини и да угрожава место Северне Ирске у Великој Британији.

У јануару су на зидовима зграда у лојалистичким подручјима осванули графити у знак протеста због границе.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk