Израел-Газа: Мења ли ангажман славних личности било шта у стварном свету?

  • Ева Онтиверос
  • ББЦ Светски сервис
Photomontage - collage with images by Gal Gadot, Dua Lipa, The Weeknd, Bella and Gigi Hadid, Malala Yousafzai, Mark Ruffalo and Roger Waters.

Аутор фотографије, Getty Images / BBC

Потпис испод фотографије,

Да ли мишљење инфлуенсера мења било шта у односу на то како свет доживљава оно што се догађа?

Може ли огорчена славна личност да промени било шта док пројектили падају с неба?

Певачи Дуа Липа, Ријана и бенд The Weeknd, модели Бела и Ђиђи Хадид, добитница Нобелове награде Малала Јусуфзаи, глумци Марк Рафало и Лена Хеди, музичар Роџер Вотерс, па чак и чилеански фудбалски клуб Депортиво Палестино, који су основали палестински мигранти, изнели су своје мишљење.

И док сукоб између Израела и Палестинаца и даље ексалира, а жртве се броје у стотинама - до сада се процењује да је у Гази погинуло 240 људи, међу којима је и више од 60 деце, у току је и други сукоб - много тривијалнији, али ништа мање жесток - који се одвија на друштвеним мрежама: славне личности се утркују да изразе властите ставове по овом питању.

Ми се често позивамо на славне и инфлуенсере приликом одабира стила, моде, хране, музике… али шта се дешава кад они изразе неки став о светској политици или рату?

„Феномен 'културе укидања' подстиче оно што се прећутно очекује да се коментаришу вруће теме, у шта смо се уверили последњих дана после ескалације сукоба између Израела и Палестине", каже докторка Кирсти Феркло, експерткиња за популарну културу, „са мејнстрим медијима који то представљају као 'битке' између самих славних личности и шире јавности."

И могу ли онда ове славне личности да промене ваш став? Или напросто престајемо да их ценимо ако се не слажемо с оним што имају да кажу?

Искрени коментари или цинична вежба?

Аутор фотографије, Malala Yousafzai / Twitter

Потпис испод фотографије,

Палестинска деца треба да седе у учионицама, а не у рушевинама, твитовала је Малала

„Далеко од тога да је нов феномен видети славне личности како изражавају политичка мишљења", каже за ББЦ докторка Кирсти Феркло, предавачица из Студија филма у Школи дигиталних уметности на британском Универзитету Манчестер Метрополитен.

„Популарна култура и политика постали су толико чврсто испреплетени да су се славне личности 21. века прошириле даље од подршке и афинитета према неком бренду на глобалну политичку и међународну дипломатију, у склопу властитих активности, са различитим степеном утицаја", додаје она.

Многе од славних личности које су на Тиктоку, Инстаграму или Твитеру коментарисале Израел и Газу биле су затрпане таласом неочекиваног анимозитета, али и похвалама у неким случајевима.

Докторка Ферло каже да „индустријски комплекс славних личности" (како је то назвала Морин Орт 2003. године) пролази кроз „изопачења мисије" и покушава да се прошири ван оквира првобитних циљева.

„Интернет је, наравно, један од главних подстрекача овог феномена. Кад имате онлајн присуство славне личности, то често значи да се бавите политичким питањима да бисте задржали обожаваоце. Онлајн присуство и политичке поруке Леди Гаге представљају најприкладнији пример за то", каже докторка Феркло.

Али њихов капацитет да нам промене мишљење могао би да буде прецењен.

Потпис испод видеа,

Познате личности су снимале видео клипове и делиле их од почетка пандемије Ковид-19.

„Информишите се пре него што се огласите"

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Песникиња Никита Гил

„Објавила сам списак имена деце убијене у Гази. Људи ми упорно шаљу приватне поруке: 'Питање је сложено, уважите све стране'. То је буквално списак имена деце која су погинула. Шта вас тачно у вези с тим нагони да покушате да оправдате убијање деце?", каже песникиња Никита Гил.

Гил је рођена у Ирској од родитеља Индијаца и једна је од најуспешнијих Инстапесникиња свих времена - неки је описују као глас своје генерације због њене иновативне употребе друштвених мрежа за комуникацију са публиком.

Аутор фотографије, Nikita Gill / Twitter

Потпис испод фотографије,

Принтскрин твита

Гилина поезија бави се траумом, менталним здрављем, феминизмом, бесом, излечењем и опоравком после дубоке кризе - али њени ставови о сукобу нису били једногласно поздрављени међу свим њеним интернет пратиоцима, а један ју је чак оптужио да „заборавља" да помене израелску децу.

„Важно је огласити се док је у току криза људских права, али је важно и информисати се по том питању", каже Гил за ББЦ.

„Знање је моћна ствар, оно вас оснажује да можете да говорите са позиције промишљања, мудрости и образовања", додаје песникиња, која каже да већ дуго времена прати сукоб између Газе и Израела.

„Једна од позитивних ствари које виђам је да људи застану пре него што се огласе, застану да се информишу, а ја их охрабрујем у томе", каже Гил.

Коментари славнијих личности од ње такође су изазвали осуду на друштвеним мрежама, „уз примере као што је подршка Гал Гадот Израелу и сестара Хадид Палестини, који привлаче и похвале и лавину критика", каже докторка Феркло.

„Неутрални језик" и „заузимање страна"

Израелска филмска звезда Гал Гадот, позната широм света по улози у Чудесној жени, прошле недеље је објавила пажљиво срочени твит: „Срце ми се слама. Моја земља је у рату. Бринем се за своју породицу, своје пријатеље. Бринем се за свој народ. Ово је зачарани круг који траје већ предуго. Израел заслужује да живи као слободна, безбедна земља. Наши суседи заслужују исто."

Аутор фотографије, Gal Gadot Twitter

Потпис испод фотографије,

IMAGE FOR ILLUSTRATION PURPOSES - For the tweet link go to https://twitter.com/GalGadot/status/1392496742822776839?s=20

Али иако су њене речи неки поздравили као помирљиве, остали су осудили чињеницу да се одлучила за генерички језик и није именовала ни Палестину ни Газу, и на крају је Гадот искључила опцију коментарисања на свом Твитер и Инстаграм налогу.

Амерички модели Бела и Ђиђи Хадид (којима је отац Палестинац, а мајка Холанђанка) исто су биле активне на друштвеним мрежама откако је започео нови талас насиља.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Сестре Бела и Ђиђи Хадид оптужене су за антисемитизам јер су подржале Палестинце

Један од скоријих постова Беле Хадид на Инстаграму гласио је: „Одувек је било #freepalestine. ОДУВЕК. Имам много тога да кажем о томе, али за сада, молим вас да читате и информишете се. Овде није реч о религији. Овде није реч о мржњи према једном или другом. Овде је реч о израелској колонизацији, етничком чишћењу, војној окупацији и апартхејду над палестинским народом који траје ГОДИНАМА!"

Она је објавила и фотографију своје баке и деде на дан њиховог венчања, и још једну са породицом њеног оца док је протерују из Назарета (који се популарно назива „арапским главним градом Израела"), уз потпис: „Са осморо деце млађе од 15 година... који су протерани из свог дома у Палестини 1948. године, поставши избеглице прво у Сирији, потом Либану, а затим Тунису."

Аутор фотографије, Bella Hadid / Istagram

Потпис испод фотографије,

Бака Беле Хадид са осморо деце, укључујући и Белиног оца

Њена сестра Ђиђи, која је такође била активна на Инстаграму објављујући постове у корист Палестинаца, прекорила је обожаваоце који су је оптужили за антисемитизам: „Не желим Израелцима више ниједну смрт колико саосећам са Палестинцима. Оно што желим су једнака права за Палестинце."

Аутор фотографије, Gigi Hadid / Instagram

Потпис испод фотографије,

Printskrin https://www.instagram.com/p/CO5VpZcngFg/?utm_source=ig_web_copy_link

Пре тога је поделила поруку која гласи: „Не можете да заговарате расну равноправност, права жена и припадника ЛГБТ заједнице, осуђујете корумпиране и насилне режиме и друге неправде, а да игноришете репресију над Палестинцима. То просто не иде тако. Не можете да бирате чија људска права су важнија."

Од „превртљивости" до пароле „сви животи су важни"

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Поједини Ријанини обожаваоци су сматрали да треба да буде критичнија према Израелу

Али друге јавне личности критиковане су због незаузимања довољно јасног става и балансирања између две стране.

Ријана се, на пример, у прошлости оглашавала против идеала лепоте које заступа модна индустрија и била је хваљена због заговарања плуралитета, диверзитета и позитивних утицаја на тинејџерски телесни имиџ.

Критиковала је и полицијску бруталност у САД (као и у Мјанмару и Нигерији) и расизам током кампање „Животи црнаца су важни".

Али иако је њен најновији пост о сукобу између Газе и Израела до сада добио више од три милиона срца на Инстаграму, коментари нису били баш сви позитивни и прелили су са на Твитер.

Аутор фотографије, Rihana / Instagram

Потпис испод фотографије,

Printskrin Instagrama https://www.instagram.com/p/COzFU2xHdzh/?utm_source=ig_web_copy_link

„Ријана је практично рекла Сви животи су важни", каже један разочарани пратилац, док други додаје: „Ријана је рекла да је на страни човечанства, а опет одабрала да остане неутрална по овом питању. Колико пута морамо да поновимо да је Палестина потлачена а не тлачитељ?"

@zei_squirrel, коментатор са 85.300 пратилаца, оптужио је славне личности као што је Ријана да су „превртљиве и да не може да им се верује да ће се држати принципијелних политичких ставова."

Аутор фотографије, @zei_squirrel / Twitter

Потпис испод фотографије,

Printskrin tvita

Мењање света или проширивање властитог бренда?

Можемо да претпоставимо да славне личности врше велики утицај на милионе пратилаца, а та моћ над јавним мњењем може да чини велику разлику у стварном свету.

Опра Винфри се сматра заслужном за доношење Бараку Обами више од милион гласова током процеса одабира председничког кандидата за Демократску странку 2008. године, на пример.

Али докторка Феркло сумња да је то чест случај.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Фудбалери Манчестер Јунајтеда Пол Погба из Француске и Амад Диало са Обале слоноваче развили су палестинску заставу на крају утакмице Премијер лиге

„Утицај који славне личности имају на политичке махинације, кад се све сабере и одузме, углавном је минималан", каже докторка Феркло.

„Коришћење њихове платформе за указивање на неки конкретан политички тренутак или проблем је очекивано, али у погледу способности да промене ток неке одлуке или низа одлука, то често остаје врло ограничено."

Она верује да ће, кад се све сабере и одузме, славне личности имати своје мишљење и покушаће да утичу на ваше, али се њихови животи веома разликују од живота њихових обожавалаца.

„Иронија је што славне личности имају могућност да коментаришу дубоко сложене проблеме са позиције богатства и привилегије и то често не промиче јавности", каже докторка Феркло.

„Оне су углавном заштићене од потенцијалних последица за проговарање против неког проблема, а кад је у питању један тако сложени као што је сукоб између Израела и Палестине, ризик по њих је минималан у односу на многе друге неславне људе", закључује експерткиња за популарну културу.

Погледајте видео о израелској анексији Западне обале

Потпис испод видеа,

Израелска анексија: Шта је Западна обала

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk