Корона вирус и Олимпијске игре: Могу ли власти у Јапану да спрече да манифестација постане „догађај супер ширења заразе“

A man wears a facemask with Olympic colours on it protesting against the Games

Аутор фотографије, Reuters

Док се убрзано приближава почетак Олимпијских игара у Токију, број спортиста и помоћног особља који су позитивни на тесту на корона вирус само расте.

Случајеви изазивају бојазан да ће на такмичења у великој мери утицати гроздови случајева заражавања или да би Игре чак могле да се претворе у догађај супер ширења заразе.

Ако постоји неко ко разуме ризике домаћина Олимпијских игара током глобалне пандемије, онда је то докторка Тара Кирк Сел.

Током каријере врхунске пливачице она је освојила сребрну медаљу за Амерички тим у Атини 2004. године, пре него што је постала виша научница у светски познатом Центру за безбедност здравља Џонс Хопкинс.

Као неко ко је искусио Олимпијске игре и као спортисткиња и као стручњакиња за заразне болести, она за ББЦ говори о томе како власти у Јапану планирају да сачувају спортисте и становнике.

Путовање на игре

„Путовање на Олимпијске игре било је прилично надреално искуство - почнете тако што стигнете у камп за тренинг након што вас изаберу у тим, а потом одлазите у Олимпијско село и све се дешава пребрзо", каже докторка Сел.

„Кад се присетим, све је скоро као сан, зато што се све дешава јако брзо, много тога се дешава истовремено и све је веома другачије у односу на ваш нормалан живот."

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Др Тара Кирк Сели освојила је сребрну медаљу као чланица америчке штафете на 4х100 метара мешовито

А многи спортисти имају слично искуство - на последњим Олимпијским играма у град домаћин Рио де Жанеиро упутило се 11.384 такмичара из 205 различитих земаља.

Управо је ово окупљање људи из свих крајева света разлог због ког се научници плаше да би оно могло да убрза ширење опасних варијанти Ковида-19.

„Кад спортисти стигну у земљу, они се тестирају", каже докторка Сел.

На то иде још и тестирање на ковид, које ће бити обавезно пре него што било који такмичар уопште уђе у авион за Јапан.

Велики број спортиста већ је био позитиван на тесту - или одмах по доласку у Јапан или непосредно после.

„Мислим да ће процедура тестирања практично гарантовати да ћемо наставити да виђамо нове случајеве како више спортиста буде пристизало у Јапан", каже докторка Сел.

Једном кад стигну, спортисти морају да путују од смештаја до различитих места на којима се одигравају олимпијска такмичења, што је задатак који је у прошлости био озлоглашено хаотичан.

Докторка Сел каже да је морала да путује седећи на поду пуног аутобуса кад се такмичила у Атини, само да би била сигурна да ће стићи на време на једну од трка.

Путовање по Токију једном кад спортисти стигну такође ће бити веома другачије од нормалних Олимпијских игара.

Превоз током Игара укључиваће „више приватних комбија него великих аутобуса, где се сви гурају заједно", каже докторка Сел.

Потпис испод видеа,

Како је Токио 2020. постао Токио 2021.

Живот у Олимпијском селу

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Олимпијско село у Токију - мере су строге

Останак у Токију такође је веома другачији у односу на провођење времена на нормалним Олимпијским играма.

„Бити смештен у селу прилично је фантастично искуство", каже докторка Сел.

„Имате прилику да сретнете људе из разних крајева света - да упознате људе који су другачији од вас."

„Кад сте у близини других спортиста који живе у истом селу, кад једете заједно, тада учите нове ствари о другим људима."

То је, наравно, сушта супротност у односу на оно што власти желе да се дешава током пандемије Ковида-19.

„Већина ових прилика за мешање и сусретање са другим људима, за учење о туђим културама, биће спречаване и већина спортиста ће јести у својим спаваоницама."

Они који буду стигли до сале за ручавање затећи ће пластичне параване између места за седење и влажне марамице с алкохолом за чишћење стола после јела.

Потпис испод фотографије,

На сваком кораку у Токију постављена су оваква упутства

Алкохол се такође не продаје, а мере физичког дистанцирања искључује било какве потенцијалне љубавне везе између спортиста.

„Они ће превасходно бити тамо само да би се такмичили, да би представљали своју земљу и, свакако, то је нешто што не бисмо смели да заборавимо."

„За мене као спортисткињу то је сасвим сигурно био главни разлог зашто сам ишла на Олимпијске игре; не да бих се проводила, већ да бих се такмичила, и да би ми се тренирање из последње четири године исплатило."

А једном кад спортисти буду ушли у Олимпијско село у Токију, такмичење ће бити једини разлог због ће бити пуштани да излазе све док се не буду нашли на лету назад кући.

„Разгледање околине један је део привлачности Олимпијских игара за град који је домаћин - да људи дођу а ви да им покажете колико сте добар домаћин", каже докторка Сел.

„И зато је велика штета што Токио то неће моћи да учини ове године."

Такмичење

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Поред тога што је освајачица олимоијске медање, др Сел је такође срушила светски рекорд на 100 метара прсно 2004. године

„Невероватан је тренутак кад изађете у простор за такмичење, а навијачи свуда око вас крену да скандирају", каже докторка Сел.

„То је највећи тренутак за скоро сваког спортисту.

„Бити у прилици да се такмичите за своју земљу на светској сцени свакако је велика част и мислим да то никад нећу заборавити."

„То је свакако било искуство за памћење."

Град домаћин Олимпијских игара обично дочека више од милион туриста који пристигну на спортску манифестацију.

„Ове Олимпијске игре биће другачија зато што навијачи нису дозвољени", каже докторка Сел.

„Спортисти ће бити присутни, особље ће бити присутно, нешто новинара ће бити присутно."

Званичници Игара прво су забранили страним посматрачима, а на крају чак и домаћим навијачима, да присуствују догађајима у Токију у покушају да смање прилике за ширење Ковида.

А у граду домаћину у овом тренутку на снази је ванредно стање због тамошње стопе заражавања.

„Људи ће навијати за своје колеге из тима, али можда ће све мало више одзвањати", додаје докторка Сел.

„Мислим да ће то бити у реду за неке спортисте који су већ навикли да излазе на крај с тим, али други који се генерално ослањају на масу као мотивацију можда то неће моћи."

Погледајте видео: Протести у Јапану због одржавања Олимпијских игара

Потпис испод видеа,

Да ли су овогодишње Олимпијске игре „самоубилачка мисија“

Догађај супер ширења заразе?

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Спортисти и чланови делегација мораће да се повдгравају честим тестирањима на вирус

Упркос свим ризицима које организовање једног догађаја као што су Олимпијске игре са собом носи у Јапану, докторка Сел је и даље пуна оптимизма да ће они успети да избегну да постану догађај супер ширења заразе.

„Мораћемо да видимо колико ће се све добро спроводи на терену да бисмо видели колико су успешни", каже она.

„Свакако ако тестирате свакога сваки дан и убацујете људе у карантин чим налетите на позитиван случај, и имате високо вакцинисану популацију спортиста који пристижу, мислим да су све то рецепти за способност да контролишете случајеве чим их пронађете."

Докторка Сел додаје да, иако су разни спортисти били позитивни, то не значи да систем не функционише.

„Добро је, зато што је систем осмишљен тако да пронађе случајеве и он то управо и чини.

„Али, с друге стране, сваки нови случај је прилика да нешто пође по злу и дође до додатног заражавања."

„Али кључно је - хоће ли ти случајеви бити контролисани?

„Ја мислим да имају добар план за то, само треба да видимо да ли ће његово спровођење функционисати."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk