Олимпијске игре у Токију: Може ли Симон Бајлс да промени однос према менталном здрављу у спорту

바일스가 자신의 건강상태를 이유로 개인종합 결선 경기를 포기했다

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Симон Бајлс

Олимпијске игре у Токију изгубиле су једно од својих највећих имена кад се Симон Бајлс повукла из појединачног вишебоја и екипног финала - али њена искреност о разлозима зашто је то учинила могла би да измени начин на који се људи односе према менталном здрављу у спорту.

После њеног резултата у прескоку у уторак, најтрофејнија америчка гимнастичарка свих времена изазвала је шок кад је одустала од финала женског тима, рекавши да мора да мисли на здравље.

Четворострука освајачица олимпијског злата, која је у прошлости била жртва сексуалног напада, говорила је о важности очувања свог менталног здравља и потреби да се „заштите наши умови баш као и наша тела", додавши:

„Кад се све сабере и одузме, ми смо само људи."

Неколико спортиста поздравило је њену одлуку, укључујући јамајчанску гимнастичарку Данусију Френсис, која је рекла:

„Не знам за вас, али ја мислим да је Сајмон Бајлс управо оснажила свакога да стави своје ментално здравље изнад свега осталог. Каква краљица. ГОАТ [Највећа свих времена] на више начина од једног."

„Била је храбра и одважна"

Аутор фотографије, Reuters

Британски носилац олимпијске медаље у хокеју из 2016. године Сем Квек рекао је за ББЦ да је био изнервиран неким извештавањима која су сугерисала да је Бајлс искористила ментално здравље као изговор за најнижи олимпијски резултат на прескоку свих времена.

„Виђао сам све те наслове који су се појављивали говорећи да је Бајлс слаба, да ментално није довољно јака да издржи притисак."

„На друштвеним мрежама су је људи оптуживали да то користи као изговор да се повуче из прескока зато што није имала тако добар резултат. Мислим да су то потпуне глупости."

„Била је и храбра и одважна да се повуче са такмичења. Говоримо и о менталном и о физичком здрављу. Оба су једнако важна."

„Ово би могло да представља огромну промену"

Аутор фотографије, Getty Images

Најл Вилсон, бивши британски гимнастичар и освајач бронзане олимпијске медаље из 2016. рекао је да је поносан на Бајлс и сугерисао да би њено оглашавање могло да доведе до промене.

„Кад сте спортиста, посебно Симон Бајлс, пажња и валидација долазе кад сте натчовек - увек је зовем женским Херкулом и она ће дефинитивно осећати сав тај притисак", каже он.

„Ово би могло да доведе до огромне промене у гимнастици."

Доктор Серђо Диаз, који ради као тренер за ментално здравље олимпијских спортиста као што су колумбијска освајачица златне медаље Катерина Ибаргуен, изјавио је у последњих неколико дана да је гимнастичарка „срушила неколико стереотипа" у спорту.

„Све што је Бајлс рекла јавно и објавила на својим друштвеним мрежама већ је било довољно да сруши табуе око менталног здравља код врхунских спортиста", рекао је он за ББЦ Мундо.

„Ово ће довести до промене у начину на који чувамо ментално здравље спортиста, али не само то - ово исто тако покреће разговор у друштву, где се спортисти и спортисткиње често доживљавају као узори и следе их и диве им се млади људи."

Аутор фотографије, Getty Images

Клиничка психијатарка Ливија Кастело Бранко рекла је да је разговор о менталном здрављу био чин велике храбрости, али „колико год говорили о њој, теже ју је измерити и лечити".

„Кад је у питању физички проблем, људи могу да говоре природније, на пример, ако је дошло до повреде лигамента колена и спортиста због тога не може да се такмичи", каже докторка за ББЦ Бразил.

Хелен Ричардсон-Волш, која је освојила злато у хокеју у Рију 2016. године, рекла је за ББЦ 5 да су сви аспекти здравља спортисте важни.

„Суштина није у томе које ће медаље донети кући, већ у њиховом физичком и менталном здрављу."

„Може више да се уради"

Аутор фотографије, Getty Images

Такмичари се боре са необичним околностима ове године - суочавају се са проблемима изолације док се Игре одржавају у делу света који је још увек уздрман пандемијом.

Портпарол Међународног олимпијског комитета (МОК) Марк Адамс рекао је да су примењене мере подршке, укључујући психологе у Олимпијском селу и телефонске линије за хитну помоћ.

Али он је рекао да „може више да се уради" поводом здравља спортиста.

„Ментално здравље спортиста и ментално здравље уопште велико је питање већ одређени број последњих година, то је заиста избило у први план", рекао је он.

„МОК заправо ради на томе већ неко време и имао је неке инструкције, вебинаре и томе слично. То је, наравно, постало још важније са пандемијом Ковида, тако да смо поприлично радили на томе."

У свом саопштењу, Америчког гимнастичко удружење рекло је да „свим срцем" подржава одлуку Симон Бајлс и да ће се наставити са њеном проценом како би се видело да ли ће се такмичити у другим индивидуалним финалима.

„Свим срцем подржавамо одлуку Симон и честитамо јој на храбрости да на прво место стави своје здравље. Њена храброст показује, још једном, зашто је узор толиким људима."

Погледајте видео о храбром авганистанском олимпијцу

Потпис испод видеа,

Избегао из Авганистана да би тренирао теквондо и стигао до Олимпијских игара

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk