Олимпијске игре и Белорусија: Случај Тимановскаја - МОК избацио белоруске тренере са Олимпијских игара

Krystina

Аутор фотографије, Getty Images

Међународни Олимпијски комитет (МОК) одузео је акредитације двојици белоруских атлетских тренера који су покушали присилно да врате спринтерку Кристину Тимановскају у домовину.

МОК је саопштио да је покренуо званичну истрагу о Артуру Шимаку и Јурију Мајсевичу који су морали да напусте олимпијско село.

Тимановскаја се сукобила са челницима Олимпијског комитета Белорусије који су хтели присилно да је врате у домовину јер је јавно критиковала тренере.

Она је у четвртак допутовала у Пољску која јој је одобрила хуманитарну визу.

Званичници Олимпијског комитета Белорусије тврде да је она избачена из националног тима због „емотивног стања".

У саопштењу МОК наводи се да одузимање акредитација тренерима представља „условну меру која је у интересу белоруских спортиста у Токију."

Додаје се и да је формирана посебна комисија за истрагу која ће и белоруским тренерима дати прилику да се изјасне.

Претходно је Тимановскаја за ББЦ рекла да њени потези не представљају политички протест.

„Волим моју земљу и нисам је издала."

„Овде се ради о грешци коју су направили наши званичници на Олимпијским играма", истакла је она.

Атлетичарка је рекла да је забринута за сопствену безбедност јер јој је прошле недеље речено да мора да се врати у Белорусију, пошто је критиковала тренере.

Белорускиња је најпре добила заштиту јапанске полиције, а онда је неколико дана провела у пољској амбасади у Токију одакле је јутрос и отишла на аеродром Нарита.

Међутим, у разговору за ББЦ, Тимановскаја је рекла да нема никаквих менталних проблема, као и да није разговорала са лекарима у олимпијском селу.

Рекла је и да је била изненађена када су јој званичници из националног комитета рекли да напушта Игре јер „није рекла ништа што има везе са политиком".

Тимановскаја је казала и да би волела да се врати у Белорусију „када буде знала да је безбедно… Можда за пет или десет година".

Аутор фотографије, Ivan Romano

Шта су рекли из Међународног олимпијског комитета?

Међународни олимпијски комитет (МОК) отворио је истрагу поводом оптужби да је белоруска делегација покушала на силу да натера спринтерку Кристину Тимановску да се врати у домовину.

„Важно је да утврдимо све чињенице, а за то је потребно време. До тада, за МОК је најважније да све буде у реду са спортисткињом", рекао је Марк Адамс, портпарол МОК.

Тимановскаја је добила пољску хуманитарну визу и налази су у амбасади те земље у Токију.

МОК је од Олимпијског комитета Белорусије затражио да до уторка увече достави извештај о овом случају.

Представници Белорусије у Токију саопштили су да је она избачена из тима због њеног емотивног стања.

Ентони Блинкен, амерички државни секретар, осудио је покушај белоруске делегације у Токију и назвао га „транснационалном репресијом".

„Такви потези руше олимпијски дух, то је напад на основна права и то не може да се толерише", написао је Блинкен на Твитеру.

Арсениј Зданевич, супруг белоруске атлетичарке, успео је да пребегне у Кијев, а изјави за ББЦ на украјинском казао је да не верује званичним извештајима о њеном менталном стању.

Рекао је и да се супруга и он никада нису бавили политиком и да је спреман да се врати у Белорусију под условом да против њих не буду подигнуте оптужнице.

А у одвојеном инциденту у уторак је пронађено тело Виталија Шишова, шефа организације која помаже људима да пребегну из Белорусије.

Аутор фотографије, Reuters

Званичници Организационог комитета Олимпијских игара у Токију саопштили су да је двадесетчетворогодишња Кристина Тимановскаја провела ноћ у хотелу на токијском аеродрому Ханеда.

Она тврди да су је на силу одвели на аеродром пошто је критиковала тренере.

Белоруски званичници тврде да је „емотивно стање" атлетичарке узроковало њен потез.

Чешке и пољске власти већ су саопштиле да су спремне да дају визу белоруској атлетичарки.

Тимановскаја је казала да размишља да затражи азил у некој од европских земаља.

Марк Адамс, портпарол Међународног олимпијског комитета (МОК), рекао је да Тимановску чувају јапанске власти, као и да у целом процесу учествује Агенција за избеглице Уједињених нација.

Портпарол МОК казао је и да је та организација предузела мере против белоруског комитета уочи Игара, а после прошлогодишњих протеста изазваних наводном крађом на председничким изборима у тој земљи.

Анатол Котау, члан белоруске Фондације за помоћ спортистима рекао је за ББЦ:

„Боји се да ће сада њена породица у Белорусији бити жртва репресије, али сада нам је главна брига атлетичарка".

Кристина Тимановскаја требало је у понедељак да се такмичи у трци на 200 метара.

Али, пошто се јавно жалила да је касно обавештена да треба да наступа у другој трци, рекла је да јој је речено да се спакује и затим је одвезена на аеродром.

„Покушавају да ме избаце из земље без мог пристанка", рекла је она у видео снимку објављеном на апликацији за размену порука Телеграм.

„Тражим од МОК-а да се укључи", додала је.

У кратком саопштењу МОК-а наводи се да су видели медијске извештаје о ситуацији у којој се спринтерка нашла и да су захтевали појашњење од белоруског Олимпијског комитета.

Тимановскаја није била у авиону који је полетео и она сада се налази на са полицијом на аеродрому у Токију, према извештавању белоруског новинара Тадеуса Гизцана.

Раније је за радио станицу Европски радио за Белорусију (ЕРБ) рекла да се плаши повратка у земљу.

Она је раније у једном видео снимку на Инстаграму тврдила да су је белоруски званичници у кратком року укључили у штафету на 400 метара прошлог четвртка, пошто је за неке репрезентативке утврђено да не испуњавају услове за такмичење.

Државни медији у Белорусији критиковали су је због „нарушавања тимског духа".

Каже да су у недељу тренери дошли у њену собу и рекли јој да се спакује и лети кући. Наводно јој је био резервизан лет Туркиш Ерлајнса из Токија до Истанбула.

Спринтерка је рекла за Ројтерс да је уклоњена из тима јер је „на Инстаграму говорила о немару тренера".

Белоруски олимпијски тим касније је саопштио да је искључена из тима због „емоционалног и психолошког стања" и да се неће такмичити ни у трци на 200 метара, ни у штафети на 400 метара.

У августу 2020. године основана је Фондација за солидарност спортиста Белорусије, током протеста против председника те земље Александра Лукашенка, који је тада изабран за још један мандат, на изборима чију регуларност многи доводе у питање.

Влада се брутално обрачунала са стотинама хиљада демонстраната који су протестовали због избора. Неки од учесника протеста били су и репрезентативни спортисти, којима је због тога укинуто финансирање, избачени су из тима и притворени.