Олимпијске игре: Спорт као повод за анти-ЛГБТ испаде на руској телевизији

  • Виталиј Шевченко
  • ББЦ Мониторинг
Laurel Hubbard

Аутор фотографије, European photopress agency

Потпис испод фотографије,

Трансродна дизачица тегова Лорел Хабард посебно се нашла на мети увреда

Учешће отворено геј, лезбејских и трансродних спортиста на Олимпијским играма у Токију довело је до пораста анти-ЛГБТ коментара на руској државној телевизији.

Изузетно увредљив речник, од којих се неки изрази појављују и у овом чланку, користили су и водитељи и гости у емисијама емитованим на два најпопуларнија телевизијска канала у земљи.

Иако Кремљ обично јавно не подржава анти-ЛГБТ сентимент, он се уклапа у државну идеологију одбране руских „традиционалних вредности" од Запада.

Државни телевизијски канали посветили су неколико емисија овим темама у којима су се понижавали ЛГБТ спортисти на Олимпијским играма, користећи речи као што су „грозота" и „перверзија".

Реагујући на то, портпарол Међународног олимпијског комитета (МОК) рекао је за ББЦ да су они контактирали руског емитера, једног од два канала у питању, да би им пренели своју забринутост.

„Дискриминацији апсолутно нема места на Олимпијским играма", речено је у њиховом саопштењу.

Шта је речено у програму?

Британски скакач у воду овенчан златом Том Дејли, који је геј, и трансродна дизачица тегова са Новог Зеланда Лорен Хабард посебно су се нашли на мети увреда на Росији 2.

Издање емисије 60 минута од 26. јула било је приметно пуно увреда.

Један од гостију, Алексеј Журављов, члан руског парламента, рекао је да му се „гаде" гејеви и трансродни људи.

„Ми смо против све те порнографије и перверзије, изричито смо против", рекао је он у емисији показујући прстом на студијски екран на ком се видела Хабард.

„Ми смо против ове грозоте", повикао је он. У једном тренутку, Журављов је употребио увредљиву руску реч за геј мушкарце.

Одлука МОК-а да дозволи трансродним спортистима да се такмиче у оквиру рода са којим се идентификују, уколико испуне одређене критеријуме, довела је до контроверзе око питања да ли је то фер према другим такмичаркама.

Неки руски коментатори потегли су питање правичности, али су то искомбиновали са увредама.

„Мислим да трансродни људи немају никакве шансе у Русији, јер они воле мушкарце, док руски мушкарци воле жене", изјавио је Спиродон Килинкаров, бивши члан украјинског парламента.

Шта су рекли водитељи?

Увреде ни у једном тренутку није оспорила водитељка емисије Олга Скабејева.

Напротив, она је чак сугерисала да је Европска унија казнила Мађарску и Пољску повлачењем средстава зато што је у ове две земље „већина против хомосексуалности".

Русији је званично било забрањено учешће у Токију, након што је проглашена кривом за масовно допинговање под покровитељством државе. Али више од 330 руских спортиста такмичило се као Руски олимпијски комитет (РОК), без руске заставе или химне.

Аутор фотографије, Channel One

Потпис испод фотографије,

Водитељ са државне телевизије подсмева се трансродним спортистима носећи перику

Забрана је била велики ударац за национални понос, али Русија је остала пркосна, нашироко делећи руски хештег wewillROCyou, који су цитирали чак и виши званичници Кремља.

Шта је речено на другом државном ТВ каналу?

На Првом каналу телевизије - другом најгледанијем у Русији и званичном емитерском партнеру МОК-а - водили су се још неки анти-ЛГБТ разговори.

Анатолиј Кузичев, водитељ емисије Време ће показати, појавио се 26. јула у студију носећи перику и подсмевајући се Лорен Хабард.

Потом је трансродне људе назвао „психопатама" и сугерисао да треба да их лече психијатри.

Други руски посланик Пјотр Толстој из партије Уједињена Русија, критиковао је нови олимпијски мото „Брже, више, јаче - заједно".

Гостујући 20. јула у Време ће показати, он је тврдио да је све то део напора Запада да „силом у олимпијски покрет уведе агенду једнаких права и додатних права за ЛГБТ, трансродне особе и друге перверзњаке".

ББЦ је тражио коментар од оба телевизијска канала.

Да ли је МОК реаговао?

У саопштењу за ББЦ, МОК је рекао: „У контакту смо с нашим уговорним партнером у Русији како бисмо рашчистили ову ситуацију и истакли Основна начела Олимпијске повеље и пропратили смо то на одговарајући начин."

Комитет је истакао и своје напоре у промовисању различитости међу својим спортистима, а нарочито подршку центру за ЛГБТ гостољубивост Прајд Хаус на играма у Токију.

„Поздрављамо што је Токио 2020 уклопио диверзитет и инклузију у модел Олимпијских игара."

Како у Русији пролазе ЛГБТ особе?

Руски званичници и државни медији представљају напоре да се одбране права ЛГБТ особа као покушај Запада да подрије само ткање руског друштва и државности.

„Духовне и моралне вредности које су неке земље почеле да заборављају су нас ојачале и ми ћемо их увек бранити", рекао је Владимир Путин у овогодишњем обраћању нацији.

Маршеви подршке геј правима рутински разбија полиција, а њихове учеснике малтретирају власти и анти-геј осветници.

Русија је посебно критикована због закона о „геј пропаганди", који забрањује „пропагирање нетрадиционалних сексуалних веза малолетницима".

Хјуман рајтс воч га је описао као „класични пример политичке хомофобије" која „на нишан узима угрожене сексуалне и родне мањине зарад политичке добити".

Пре две године, председник Путин бранио је став своје владе према припадницама ЛГБТ заједнице као „веома разборит, апсолутно смирен".

У истој опаски, међутим, он је трансродне особе презриво назвао „трансформерима".

Потпис испод видеа,

Елена - најстарија транс жена Сарајева

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk