Корона вирус: Потрага за пореклом Ковида-19 у застоју, кажу научници

  • Викторија Џил
  • ББЦ дописница из области науке
Тржница морских плодова у Вухану

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Даља одлагања би могла да учине кључна истраживања „биолошки немогућим", кажу научници

Шанса за спровођење кључних истраживања о томе како је почела пандемија корона вируса полако нестаје, наводе научници.

Тим који је Светска здравствена организација (СЗО) успоставила да пронађе узрок избијања епидемије каже да је тај процес у застоју.

Даље одлагање би ова пресудна истраживања могло учинити „биолошки немогућим".

У чланку објављеном у научном часопису Природа (Nature) позивају водеће људи у политици и науци да убрзају та истраживања „док још има времена".

Холандска вирусолошкиња професорка Марион Купманс, чланица тима СЗО, рекла је за ББЦ Радио 4 да се опасност од пандемија повећава.

„Због начина на који се свет мења - раста броја становништва, гужве и веће интеракције између људи и животиња, морамо да научимо где настају проблеми и како их можемо избећи у будућности", навела је.

Тим СЗО посетио је Вухан у јануару, а у марту објавио извештај у ком се препоручује:

  • претраживање банака крви у Кини и другим земљама у потрази за антителима на вирус, у крви донираној у месецима који су претходили избијању пандемије децембра 2019. године;
  • узимање узорака од узгајаних дивљих животиња - попут куне и ракуноликог пса - могућих „посредних домаћина" који су вирусу омогућили да пређе са једне врсте животиња на другу.

Аутор фотографије, Science Photo Library

Потпис испод фотографије,

Као и код епидемије еболе, сматра се да је „предак" корона вируса била болест коју су носили дивљи слепи мишеви

Пошто узгајане животиње имају ограничен животни век, а банке крви складиште донације на одређени период, истраживачи су забринути да су драгоцене биолошке информације можда већ изгубљене.

Политички спорно питање да ли је вирус могао да побегне из лабораторије у Кини такође је отежало одређене сфере рада, рекла је професорка Купманс.

Сва питања у истраживању су била релевантна, навела је, „али када се оптужбе помешају са научним питањима, ствари постају прилично тешке".

Тим је у извештају, међутим, закључио да је немогуће утврдити како су се први људи заразили вирусом, али „сви доступни докази" указују на то да је природног животињског порекла и да „није вештачки вирус".

Извештај изазвао контроверзу

Најближи рођак Сарс-КоВ-2, рекла је професорка Купманс, био је вирус пронађен код дивљих слепих мишева.

Међутим, и даље постоји значајан „временски јаз" од како је тај вирус еволуирао у онај који је заразио људе - што се могло открити само узимањем узорака од животиња које су можда биле „посредни домаћин".

Извештај је, међутим, изазвао контроверзе које сада прете да засене науку.

Тим је у суштини „дао оцене" различитим могућим сценаријима порекла вируса.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Теорије о томе да је вирус „процурео" из лабораторије акценат стављају на Институт за вирусологију у Вухану

Навели су да је највероватније узгајана животиња, могуће нека дивља врста на фарми крзна, била тај „посредни домаћин" између слепих мишева и људи.

А могућност да је вирус „процурео" из лабораторије у Кини била је „мало вероватна".

Међутим, то је навело неке научнике и коментаторе да сугеришу да је „теорија цурења из лабораторије" одбачена.

„У ретроспективи, тачна фраза - 'мало вероватно' - можда није била најпаметнији начин да се ствари искажу, с обзиром на то да је то постало срж дебате", рекла је професорка Купманс за ББЦ Њуз.

„Али заиста се радило о томе чему бисте дали приоритет (којим наредним научним корацима), с обзиром на све што знамо", навела је.

Мали водич кроз Делта сој корона вируса - све што треба да знате:

Потпис испод видеа,

Корона вирус: Све што знамо о Делта соју

Теорија о цурењу вируса из лабораторије

Непрестана узнемиреност око теорије да је вирус „исцурео" из лабораторије врти се око Института за вирусологију у Вухану, где је тим СЗО провео одређено време интервјуишући истраживаче.

„Ако говоримо о пропусту у тој лабораторији, онда бисте морали да имате тај исти вирус у лабораторији како би он био случајно пуштен", рекла је професорка Купманс.

„Нисмо нашли никакве назнаке тога", навела је.

Међутим, други научници би хтели да испитају базу вируса коју постоји у Институту, а која је скинута са интернета 12. септембра 2019.

Усред расправе о „цурењу" вируса из лабораторије, председник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден наложио је америчкој обавештајној служби да спроведе истрагу.

Међутим, у извештају достављеном председнику ове недеље наводи се да закључак о томе да ли је вирус настао природно или као резултат несреће у лабораторији није могао да се донесе, преносе амерички медији.

Ко је кривац

У међувремену, професорка Купманс је рекла да можда никада нећемо пронаћи „нултог пацијента" у случају пандемије корона вируса.

Али без више научних истраживања, није било шансе да се дође до закључка о кључном питању како је вирус код слепих мишева покренуо пандемију која је наставила да изазива болест, смрт и економски хаос у целом свету.

„Морамо заиста да покушамо - али немамо гаранцију да ћемо успети", рекла је она.

Додаје да оно што треба да научимо јесте како можемо да препознамо ко је је заиста „кривац".

„Постоји читав низ вируса код слепих мишева, стога, који су од њих заиста високоризични?

„И како то можемо да препознамо", пита се она.

Каже да је то нешто што бисмо могли научити из ових истраживања и надаље користити.

Сазнајте како разликовати корону од прехладе или грипа:

Потпис испод видеа,

Како препознати симптоме

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk