Музика: Ако сте се ужелели групе Аба, стижу нове песме и пројекти

  • Марк Севиџ
  • ББЦ репортер из области музике
Aba

Аутор фотографије, Anders Hanser Publishing

Потпис испод фотографије,

Шведски бенд сматра се једним од највећих поп састава у историји

Поп група Аба најављује велико изненађење следеће недеље, док љубитељи њихове музике чекају на нове песме већ 39 година.

Бенд из Шведске покренуо је нови сајт Аба војаж (Abba Voyage), а обожаваоци су позвани да се пријаве за нови пројекат.

Очекује се да ће то бити „холограм турнеја" на коју се већ дуго чека пошто су је чланови бенда најавили 2016. године.

Такође, бенд би требало да објави пет нових песама које ће бити емитоване у овом перформансу.

Квартет који чине Анета Фалтског, Ана-Фрид Лингстад, Бјорн Улвеус и Бени Андерсон је поново почео да снима у студију 2018. године и обећали су да ће објавити две песме до краја те године.

Премијера те две нумере, I Still Have Faith In You и Don't Shut Me Down, неколико пута је одлагана и чланови групе сада планирају да објаве пет песама одједном како би се захвалили обожаваоцима на стрпљењу.

Песме ће „дефинитивно" изаћи током 2021. године, рекао је Улвеус.

„Више није питање да ли ће се то десити, јер сигурно хоће", рекао је за Хералд Сан.

Сајт Аба војаж је отворен у четвртак пре подне уз криптовану слику четири ужарене планете и датум 2. септембар.

У перформансу ће се појавити „Аба-тари" чланова групе који ће изводити хитове Waterloo, Dancing Queen и Mamma Mia, пише таблоид Сан.

Холограми ће се појавити на позорници у источном Лондону направљеној посебно за ову прилику, а обожаваоци ће моћи и да погледају документарни филм о повратку групе.

Ову идеју је смислио менаџер бенда Спајс грлс (Spice Girls), Сајмон Фулер, рекао је Улвеус за ББЦ током почетне фазе продукције.

„Дошао је у Стокхолм и предложио нам да направимо наше дигиталне копије у одређеном старосном добу, те да те оне оду на турнеју, певају наше песме док синхронизовано покрећу усне.

„Видео сам пројекат само до пола и већ ме је одушевио", објашњава Улвеус.

Снимање је почело прошле године у лондонском студију Илинг.

Аба је шведска супергрупа основана 1972. године и чинили су је текстописци Улвеус и Андерсон из групе Хеп Старс, као и и певачице Фалтског и Лингстад које су касније имале успешне соло каријере.

Међутим, успех који су заједно постигли засенио је све што су до тада појединачно радили.

После победе на Евровизији 1974. године са песмом Waterloo, распродато је готово 400 милиона синглова и албума ове групе широм света.

Мјузикл Mamma Mia!, настао од њихових песама који супродуцирали су га Улвеус и Андерсон, видело је више од 50 милиона људи.

Током најуспешнијег периода, Улвеус и Фалтског су се развели, баш као и Лингстад и Андерсон, а бенд се коначно распао 1983. године.

На последњим снимањима 1982. године настали су хитови Under Attack и The Day Before You Came, које су се нашле на компилацији Синглови.

Последњи заједнички јавни наступ имали су три године касније у шведској верзији емисије Ово је твој живот у част менаџера групе Стига Андерсона.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk