Авганистан, сукоби и тероризам: Шта је ИСИС-K

  • Френк Гарднер
  • ББЦ дописник за безбедност
Wedding hall in Kabul after the blast. Photo: 2019

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Екстремисти Исламске државе оптужени су за низ смртоносних напада последњих година - као овај на салу за венчања у Кабулу 2019. године

ИСИС-К - или прецизније, Исламска држава покрајине Корасан (ИСКП ) - регионални је огранак ИСИС-а (или такозване Исламске државе) који је активан у Авганистану и Пакистану.

Он је најекстремнија и најнасилнија од свих џихадистичких милитантних група у Авганистану.

Основан је у јануару 2015. године на врхунцу снага Исламске државе у Ираку и Сирији, пре него што је његов самопроглашени калифат поразила и разбила коалиција предвођена САД-ом.

Регрутује и авганистанске и пакистанске џихадисте, нарочито пребегле припаднике авганистанских талибана који своју организацију доживљавају као недовољно екстремну.

Корасан се односи на историјску област која је обухватала делове данашњег Авганистана и Пакистана.

Колико екстремно је екстремно?

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Седиште ИСИСА-К је и источној покрајини Нангархар, близу рута за кријумчарење дроге и људи у Пакистан и из њега

Мете ИСИСА-К су припадници авганистанске војске, политичари и министарства, талибани, верске мањине између осталог шиити и сики, америчке и НАТО снаге, као и међународне агенције и организације које пружају помоћ.

ИСИС-К се сматра одговорним за неке од најгорих зверстава из последњих година, са нападима на школе за девојчице, болнице, па чак и породилиште, где су наводно убијали труднице и медицинске сестре.

За разлику од талибана, чији се интереси ограничавају на Авганистан, ИСИС-K је део глобалне мреже Исламске државе која жели да спроводи нападе не западне, међународне и хуманитарне мете гдегод може да допре до њих.

Где се налазе?

Седиште ИСИСА-К налази се у источној покрајини Нангархар, близу рута за кријумчарење дроге и људи у Пакистан и из њега.

На свом врхунцу, ова група је бројала око 3.000 бораца - али је претрпела значајне губитке у борбама и са Американцима, и са авганистанским снагама безбедности, али и са талибанима.

Јесу ли повезани са талибанима?

Периферно да, преко треће стране, мреже Хакани.

Према истраживачима, постоје снажне везе између ИСИСА-К и мреже Хакани, која је опет тесно повезана за талибанима.

Човек тренутно задужен за безбедност у Кабулу је Калил Хакани, за којим је расписана потерница у вредности од пет милиона долара.

Доктор Саџан Гохел из Фондације Азија Пацифик годинама надзире милитантне мреже у Авганистану.

Он каже: „Неколико великих напада између 2019. и 2021. године укључивало је сарадњу између ИСИСА-К, талибанске мреже Хакани и других терористичких група из Пакистана."

Кад су талибани преузели Кабул 15. августа, пустили су велики број затвореника из затвора Пул-е-Чарки, наводно укључујући екстремисте Исламске државе и Ал Каиде.

Ти људи су сада на слободи.

Али ИСИС-К се умногоме разликује од талибана, оптужујући их да су одустали од џихада и рата зарад мировног споразума кроз преговоре постизаног у „луксузним хотелима" у Дохи, у Катару.

Екстремисти Исламске државе сада представљају огроман безбедносни изазов за долазећу талибанску владу, што је тренутно заједничко за талибанско вођство и западне обавештајне агенције.

Погледајте видео: Колика је цена рата у Авганистану

Потпис испод видеа,

Сједињене Државе и НАТО се повлаче из Авганистана после двадесет година.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk