Корона вирус и Ивермектин: Лекар из Оклахоме апелује да се тај лек не користи против Ковида-19

A health worker shows a box containing a bottle of Ivermectin

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Ивермектин, који се обично користи за уклањање глиста у телима животиња, није доказан као делотворан у лечењу корона вируса

Амерички лекар апелује на људе да престану да узимају лек против паразита Ивермектин за лечење корона вируса.

Пацијентима је био потребан хитан третман у јединицама хитне помоћи у болницама у Оклахоми после предозирања леком, каже др Џејсон Мекилеја.

Мале дозе Ивермектина одобрене су за употребу на људима, али не и за лечење корона вируса.

„Постоји разлог зашто се овај лек преписује само на рецепт - зато што може да буде опасан", каже лекар за ББЦ.

Наводи да је група људи који су се предозирали овим леком додатно оптеретила болничко особље које већ напорно ради због наглих пораста случајева ковида.

Ивермектин, углавном ветеринарско средство против паразита, може се користити у малим дозама за лечење неких обољења код људи.

Али лек је постао контроверзан након што је промовисан као начин лечења или спречавања добијања ковида, упркос томе што до сада није био доказан.

Његова употреба постала је толико уобичајена у САД да је Управа за храну и лекове (ФДА) објавила прошлог месеца саопштење у којем позива људе да га не узимају.

„Ви нисте коњ. Нисте крава", поручили су из ФДА, упозоравајући да је узимање великих доза лека „опасно и може нанети озбиљну штету".

Ове недеље, утицајни водитељ подкаста Џо Роган, који се противио вакцинама, рекао је да узима Ивермектин после позитивног теста на Ковид-19.

Доктор Мекелија је рекао да су пацијенти који су узимали лек долазили у болницу са мучнинама боловима у мишићима, а неки су чак и губили вид.

„Неки људи који узимају неодговарајуће дозе довели су се у горе стање него да су заражени корона вирусом", рекао је он за локални медиј КФОР.

„Морате да се запитате: 'Ако узмем овај лек, шта ћу учинити ако се догоди нешто лоше?'

„Шта је ваш следећи корак, који је ваш резервни план?

„Ако желите да узимати лек који би могао да утиче на ваше здравље, она то учините уз препоруку лекара", каже Мекелија

Оклахома је једна од неколико америчких држава које се боре против ширења Делта соја корона вируса, са 18.438 нових случајева забележених у прошлој седмици.

Још у јуну ове године, научници са Универзитета у Оксфорду вршили су истраживања о Ивермектину, дајући га људима са симптомима ковида како би утврдили да ли може да помогне у лечењу.

Студија је упоређивала оне који су добили лек са пацијентима који примају уобичајену здравствену заштиту.

Лек је постао контроверзан пошто је промовисан за употребу широм Латинске Америке и у Јужној Африци, упркос томе што до сада није био доказан.

Ивермектин се најчешће користи за лечење паразитских инфекција, попут оних које преносе муве.

Др Аурора Балуја, анестезиолошкиња, рекла је да се Ивермектин често даје у деловима света где је велика учесталост паразитских инфекција.

Иако је било неких раних обећавајућих резултата из мањих истраживања, главни истраживач оксфордске групе, професор Ричард Хобс, рекао је да би било „прерано" препоручити Ивермецтин за лечење пацијената заражених корона вирусом.

И у Индонезији је у јулу забележено да све већи број људи користи лек Ивермектин, а још више је оних који преносе информације о томе да је користан у лечењу корона вируса.

Интересовање је порасло након што су локални медији погрешно објавили да су индонежанске власти дале хитно одобрење за употребу лека.

Али лек је тада још био у фази тестирања и до сада није доказан као лек за ковид.

Пени Лукито, директорка Управе за храну и лекове (БПОМ) Индонезије, рекла је убрзо потом локалним медијима да Ивермектин није добио дозволу за хитну употребу.

Објаснила је да се Ивермектин клинички испитује у осам болница, али резултати се не очекују до октобра и до сада није дато одобрење.

Неке јавне личности су већ промовисале Ивермектин као третман, упркос упозорењу Светске здравствене организације (СЗО) да га треба користити само под одређеним клиничким условима.

Реза Гунаван промовише Ивермектин на Твитер налогу, где има више од 350.000 пратилаца.

Када смо га питали зашто то ради, одговорио је: „Ивермектин је релативно сигуран, јефтин, ефикасан, брз и једноставан за примену и може допунити текући програм вакцинације."

Додао је да није лекар.

Произвођач Мерк саопштио је да још нема научних студија које доказују да Ивермектин делује против Ковида-19.

Др Дики Будиман, епидемиолог са аустралијског универзитета Грифит, рекао је да се лек не сме користити без лекарског надзора и да би у супротном могло доћи до „врло озбиљних нуспојава".

Можда ће вас занимати и овај видео

Потпис испод видеа,

Себастијан је одрастао са теоријама завере, које је ширила његова мајка.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk