Животиње и хигијена: Паметни робот усисивач избегава фекалије кућних љубимаца

Manufacturer illustration of poo avoidance

Аутор фотографије, IROBOT

Најновији модел кућног робота усисивача Румба препознаје и избегава каблове, али и фекалије кућних љубимаца, саопштили су произвођачи.

Власници су се претходно често жалили да слични усисивачи чистећи, у ствари, разбацивали измет по кућама.

„Искрено, ово често видимо", рекао је представник компаније за лист Гардијан 2016.

Неки произвођачи су и раније тврдили да њихови роботи усисивачи успевају да избегавају све могуће мине и замке у оваквим случајевима.

Критичар америчког магазина Wired написао је да је „прилично сигуран" да ће нова машина успети да прескочи оно што кућни љубимци оставе за собом.

АјРобот, компанија који производи нови модел Румба, саопштила је да ће заменити сваку машину која није успела да избегне чврсте излучевине кућних љубимаца.

Алгоритми који контролишу робота обучени су на „стотинама хиљада слика стварног, лажног и симулираног отпада паса и мачака", рекао је представник компаније за ЦНет .

ББЦ новинаре је занимало и да ли се обећање о замени односи и на фекалије кућних љубимаца који нису баш у чврстом стању.

Портпарол компаније АјРобот рекао је да се обећање не односи на избегавање другог материјала осим чврстог отпада који направе мачка или пси.

Јежеви лешеви

Избегавање препрека у сложеном окружењу изазов је са којим се суочавају многе различите врсте кућних робота.

Докторка Софи Линд Расмусен, са Одсека за истраживање очувања дивљих животиња Универзитета у Оксфорду, ради са произвођачима роботских косилица како би смањила ризик од страдања јежева.

Она је за ББЦ Њуз рекла да је њено истраживање, користећи лешеве јежева прикупљене показало да „сензорске технологије коришћене у 18 различитих тестираних модела нису биле у стању да детектују животиња на даљину", иако су неки стали или променили правац у контакту са лешевима.

Али изазови са којима се суочавају косилице и усисивачи нису били директно упоредиви јер „служе различитим наменама и можда не користе потпуно исту технологију".

Потпис испод видеа,

Ако сте научили пса да седне, можете да га обучите да ради и друге ствари.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk