Америка и преваре: Ко је Елизабет Холмс и зашто јој се судило

  • Данијел Томас
  • новинар из области пословања, Њујорк
Elizabeth Holmes at court

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Елизабет Холмс

Текст је ажуриран 18. новембра 2022. године

Она је била „најмлађа милијардерка на свету која је сама стекла богатство", огласио је часопис Форбс.

„Нови Стив Џобс", тврдио је Инк, други пословни часопис који ју је ставио на насловну страну.

Елизабет Холмс се 2014. године, тада са 30 година, попела на врх света.

Напустивши студије на Универзитету Стенфорд, основала је компанију Таранос, чија је вредност процењена на девет милијарди долара, због наводног увођења револуције у постављање дијагнозе болести.

Порота у Калифорнији прогласила ју је кривом по четири тачке оптужнице, од којих је у свакој запрећена максимална казна 20 година затвора.

Порота је прогласила да није крива по још четири тачке оптужнице, а није успела да донесе пресуду по још три.

Она се изјаснила да није крива по свим тачкама оптужнице

Суд је у Калифорнији је осудио Холмс на 11,25 година затвора.

Тужилаштво је тражило да одслужи 15 година затвора и врати 800 милиона долара улагачима у Теранос.

Велике зверке од Хенрија Кисинџера до генерала Џејмса Метиса седели су у управном одбору компаније.

Али већ 2015. године, шавови су почели да пуцају и у року од свега годину дана, Холмс је раскринкана као преваранткиња.

Технологија којом се хвалила уопште није функционисала, а 2018. године компанија коју је основала се распала.

Аутор фотографије, Drew Angerer

Потпис испод фотографије,

Медијски тајкун Руперт Мардок изгубио је 120 милиона фунти колико је уложио у Теранос

(Обећана) медицинска револуција

Са само неколико капи крви, Теранос је обећавао да његов тест Едисон може брзо да препозна стања као што су рак и дијабетес без непријатног боцкања иглама.

Велике зверке од Хенрија Кисинџера до генерала Џејмса Метиса седели су у управном одбору компаније.

Али већ 2015. године, шавови су почели да пуцају и у року од свега годину дана, Холмс је раскринкана као преваранткиња.

Технологија којом се хвалила уопште није функционисала, а 2018. године компанија коју је основала се распала.

Током суђења Холмс је отпуживала бившег дечка и пословног партнера Рамеша „Санија" Балванија да ју је сексуално злостављао и контролисао у време чињења њених наводних злочина, нашкодивши тако њеној способности правилног менталног расуђивања.

Балвани (56), против ког су поднете исте оптужбе за превару на суђењу чији се почетак очекује у фебруару, назвао је те тврдње „скандалозним".

Почеци под великим притиском

Упркос томе што је Елизабет Холмс тема књиге, ХБО-овог документарца, и ТВ серије и филма који се тек очекују, још није јасно зашто је Холмс толико уложила у технологију за коју је знала да не функционише.

Одрасла је у прилично добростојећој породици у Вашингтону и била лепо васпитано али повучено дете, према речима људи који су је познавали.

Проналазач и бизнисмен Ричард Фуис (81) спекулише да мора да је постојао огроман притисак да Холмс успе. Његова породица годинама је живела одмах до Холмсових, али су престали да говоре кад га је Теранос 2011. године тужио због спора око патента (касније је дошло до вансудског поравнања).

Родитељи Елизабет Холмс су провели већи део својих каријера као бирократе на Капитол Хилу, али их је „веома занимао статус" и „живели су за везе", рекао је он за ББЦ.

Прапрадеда њеног оца основао је Флајшманов квасац, који је изменио америчку индустрију производње хлеба, а породица је била и те како свесна свог порекла, каже он.

Са девет година, млада Елизабет написала је писмо оцу у ком је објавила да „у животу истински жели да открије нешто ново, нешто што човечанство није знало да је могуће направити."

Кад се уписала на Универзитет Стенфорд 2002. године да би студирала за хемијског инжењера, добила је идеју за фластер који може да скенира особу у потрази за инфекцијама и отпусти антибиотике у тело према потреби.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Професорка Филис Гарднер рекла је Елизабет Холмс да њена идеја неће функционисати

Са 18 година, већ је исказивала непопустљивост која ће се наводно само наставити и бити камен темељац компаније коју ће основати наредне године.

Филис Гарднер, стручњакиња за клиничку фармакологију на Стенфорду, присетила се да је разговарала о идеји Елизабет Холмс за фластер за кожу и рекла јој да он „неће функционисати".

„Само је гледала кроз мене", рекла је докторка Гарднер за ББЦ.

„И била је апсолутно убеђена у сопствену генијалност.

„Није је занимало моје стручно мишљење и то је било узнемирујуће."

На почетку суђења, жена из Аризоне Британи Голд сведочила је против Елизабет Холмс, тврдећи да ју је тест крви компаније Теранос скоро натерао да прекине трудноћу пошто је лажно показао да је имала побачај.

Пред судом је рекла да је у септембру 2014. урадила анализу крви на основу теста Теранос.

После три узастопна побачаја, рекла је да жели да се увери да је са њеном трудноћом све у реду.

Консултовала се са медицинском сестром - Одром Закман која је такође сведочила против Холмс - и изабрала Теранос јер је био приступачнији од осталих лабораторија.

Али Закман је ускоро назвала са лошим вестима: резултати лабораторије Теранос сугерисали су да је вероватно изгубила још једно дете.

Голд се потом додатно тестирала у другој лабораторији и осам месеци касније родила је здраву девојчицу.

Закман је поротницима рекла да је почела да шаље пацијенте у Теранос пошто је 2014. сазнала за њихову технологију.

Ипак, резултати тестова Британи Голд „упалили су црвени аларм", сведочила је Закман.

Додала је да је Британи Голд потом урадила други тест у другој лабораторији који је показао да се „њена трудноћа кретала на одржив начин".

Закман је рекла да је престала да шаље пацијенте у Теранос и на крају поднела жалбу компанији.

Рекла је и да јој се Кристисан Холмс, Елизабетин брат, обратио после њене жалбе и навео да погрешан тест Британи Голд последица „људске грешке", а не проблема са технологијом.

У писму, Кристијан Холмс је уверио Закман да су „ове грешке изузетно ретке", према Меркури њуз.

Метеорски успон

Више месеци касније, Холмс је са 19 година одустала од студија на Стенфорду и основала Теранос, овај пут смисливши наизглед револуционарни начин тестирања крви из обичног убода у прст.

Моћни људи су били опчињени и уложили су новац а да претходно нису проверили финансијске рачуне који су прошли ревизију.

Амерички министар финансија Џорџ Шулц, медијски тајкун Руперт Мардок и најбогатија америчка породица Волтонови, били су међу онима који су је подржали.

Подршка јој је дала кредибилитет, баш као и њено држање.

„Знао сам да је имала бриљантну идеју и да је успела да убеди све те инвеститоре и научнике", изјавио је доктор Џефри Флајер, бивши декан Харвардске школе медицине, који се нашао са њом на ручку 2015. године.

„Била је самоуверена, али кад сам јој поставио неколико питања о њеној технологији није деловала као да је разумела", додао је доктор Флајер, који никад није формално проценио њену технологију.

„То ми је деловало мало чудно, али после тога ипак нисам мислио да је она преваранткиња."

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

На бини са бившим америчким председником Билом Клинтоном 2015. године. У то време Холмс је проглашена најмлађом милијардерком на свету која је сама стекла своје богатство

Доктор Флајер ју је на крају позвао да се придружи Саветодавном одбору школе медицине, за чим он сада жели, иако је била искључена из одбора чим је избио скандал.

Клупко је почело да се одмотава 2015. године, кад је узбуњивач изразио забринутост због главног уређаја за тестирање Тераноса - Едисона.

Вол стрит журнал написао је серијал осуђујућих експозеа тврдећи да су резултати непоуздани и да је фирма за већину тестирања користила уређаје доступне у широкој продаји а које праве други произвођачи.

Тужбе су се нагомилале, партнери су прекинули сарадњу, а 2016. године амерички регулатори забранили су Елизабет Холмс да врши услугу тестирања крви на две године.

Теранос је 2018. године расформиран.

Злостављачица или злостављана?

У марту те године, Холмс је постигла вансудско поравнање у грађанској парници по тужби финансијских регулатора да је на превару извукла 700 милиона долара од инвеститора.

Али три месеца касније она је ухапшена, заједно са Браванијем, по кривичној пријави за „превару преко жице" (која изискује неки облик телекомуникација или интернета) и заверу да се почини превара преко жице.

Тужиоци тврде да је она свесно довела у заблуду пацијенте поводом тестова и умногоме преувеличала учинак фирме пред финансијским улагачима.

Холмс је пуштена уз кауцију, а 2019. године се удала за Вилијама „Билија" Еванса (27), наследника Еванс Хотел групе ланаца хотела.

Добили су сина у јулу 2021. године.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Холмс тврди да ју је Балвани контролисао и злостављао. Он пориче те тврдње

Било је сугестија да би то што је млада мајка могло да утиче на одлуку пороте.

Чини се да то није био случај, мада је Емили Д. Бејкер, бивша заменица окружног тужиоца за Лос Анђелес, рекла за ББЦ да би пре изрицања пресуде судија могао да узме то у обзир ако је прогласе кривом.

Када је скандал Теранос доспео на суд, коментатори су тврдили да је невероватно колико се она чврсто држала првобитне приче, а људи који је знају тврдили су да сумњају како се она променила.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk