Америка и свет: Председник Бајден позвао на сарадњу у светлу тензија са савезницима

Biden

Аутор фотографије, Reuters

У свом првом обраћању пред Уједињеним нацијама, председник Америке Џо Бајден позвао је на глобалну сарадњу у „деценији која ће бити одлучујућа за свет".

Позив на јединство упутио је у светлу тензија са савезницима око повлачења Сједињених Америчких Држава (САД) из Авганистана и велике дипломатске свађе са Француском око продаје подморница.

САД су такође најавиле да ће до 2024. године удвостручити своја издвајања за борбу против климатских промена.

„Морамо сарађивати као никада до сада", рекао је Бајден, потврђујући своју посвећеност демократији и дипломатији.

Овогодишња, 76. Генерална скупштина УН-а, одржава се у Њујорку у контексту климатске кризе и пандемије каква се виђа једном у сто година, а обе су појачале поделе у свету.

„Било да одлучимо да се боримо за заједничку будућност или не, то ће одзвањати у главама генерација које долазе.

„Једноставно речено, сматрам да стојимо на историјској прекретници", поручио је Бајден, показујући да се залаже за сарадњу на свим фронтовима.

Шта је Бајден још рекао?

Бајден је у уторак нагласио да Америка „не жели нови Хладни рат, нити круту, блоковску поделу света".

Америка је, како је нагласио, „спремна да сарађује са било којом државом која јој пружи руку, уколико ова тежи мирном превазилажењу заједничких изазова, чак и ако имамо јака неслагања у другим областима".

Чини се да је то био одговор генералном секретару УН -а Антонију Гутерешу, који је овог викенда упозорио САД и Кину да су „на путу Хладног рата који би био другачији од претходног, а вероватно и опаснији и тежи за контролисати".

Бајден се такође осврнуо на америчко повлачење из Авганистана, које је на мети критика савезника из земље и иностранства уз наводе да Америка трампи „немилосрдан рат" за „нову еру немилосрдне дипломатије".

Једна од кључних тачака је Бајденово обећање о финансирању борбе против климатских промена.

Како је рекао, САД ће до 2024. године повећати издвајања за земље у развоју на 11.4 милијарде долара.

То значи да за помоћ сиромашним нацијама Америка обећава упола мање од Европске уније.

Развијене земље обећале су да ће сиромашнијим обезбедити 100 милијарди долара годишње до 2020. године, али то још увек није постигнуто.

Британски премијер Борис Џонсон похвалио је „огроман допринос Америке" и рекао да су се САД „дале у акцију".

Бајден је своје прво обраћање закључио обећањем да ће САД држати вођство „заједно са савезницима".

„Предводићемо свет кроз највеће изазове времена у којем живимо, од Ковида до климе и претње по људско достојанство и људска права, али нећемо то чинити сами", рекао је.

Да ли су савезници скептични?

Светски лидери, који су сукобу са бившим председником Доналдом Трампом, надали су се стабилнијој Америци и поузданијем савезништву под вођством његовог наследника, али су их унеколико узнемирили последњи спољнополитички потези председника Бајдена.

Америчко повлачење из Авганистана након 20 година рата било је обележено недостатком координације са савезницима, што је довело до међународне трке за евакуацију.

У тренутку повлачења, трупе НАТО мисије чинили су војници из 36 земаља, од којих три четвртине нису били Американци.

Прошлонедељни трилатерални споразум између САД и Велике Британије о испоруци нуклеарних подморница Аустралији разбеснео је Французе, који са овом земљом већ имају уговор на пет година за изградњу конвенционалних подморница за Аустралијанце.

Француски министар иностраних послова Жан-Ив ле Дријан описао је споразум као „нож у леђа", а опозвани су и највиши француски дипломате у обе земље.

Бајденова администрација се такође нашла на мети критика међународне заједнице због наводног гомилања америчких вакцина против Ковида-19, увођења нереципрочних забрана путовања, као и због штедљивости на климатској помоћи.

Говор са циљем разуверавања савезника САД-а

Анализа Џона Сопела, уредника за Северну Америку

Након четири године програма „Прво Америка" и Трампове политике изолационизма и национализма, Бајден је одржао говор какав су се лидери либерално-демократских земаља надали да чују.

Међутим, након хаотичног повлачења америчких трупа из Авганистана, Бајденово прво појављивање пред Генералном скупштином УН-а биће дочекано са великим скептицизмом.

С тим у вези, био је одлучан да истакне своју отвореност.

Окренувши нови лист, могао је да каже како Америка по први пут за последњих двадесет година не учествује у рату.

Британске дипломате поздравиле су његово обећање да ће до 2024. удвостручити издвајања за борбу против климатских промена, за шта су са немилосрдном упорношћу лобирали у Белој кући.

Питање око којег у Вашингтону нема опречних мишљења јесте претња од стране Кине и управо је то покретач новог партнерства са Британијом и Аустралијом у области безбедности.

Иако није поменуо другу светску велесилу (коју сматра претећом), јасно је о коме је реч.

Амерички председник је имао дуго, грозно лето.

Овај говор је био покушај разуверавања америчких савезника - и конкретна потврда да се „Америка вратила".

Потпис испод видеа,

Свет можда јесте стао, али климатске промене нису.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk