Мафијашки свеци Њуарка: Преднаставак серије „Породице Сопрано” одушевио многе критичаре

Michael Gandolfini in The Many Saints of Newark

Аутор фотографије, Warner Bros

Потпис испод фотографије,

Мајкл Гандолфини је у филму „Мафијашки свеци Њуарка" преузео лик кога је играо његов отац

Преднаставак ХБО серије Породица Сопрано у форми дугометражног играног филма задивио је многе критичаре, иако су се неки питали како ће употпунити хваљени телевизијски оригинал.

Филм Мафијашки свеци Њуарка прати рани живот мафијаша Тонија Сопрана, кога у серији игра Џејмс Гандолфини.

Гандолфинијев син из стварног живота - Мајкл, глуми младог Тонија, што је један од рецензената оценио као дивно извођење.

Други пак сматра да филм Алана Тејлора „не баца превише новог светла" на причу.

Критичар Дејвид Руни, пишући за Hollywood Reporter, такође је навео да је имао осећај да млади Тони „остаје посматрач у причи о сопственом постанку".

Старији Гандолфини који је преминуо 2013. у 51. години, играо је мафијашког шефа Тонија током шест сезона крими саге смештене у Њу Џерзију, која је трајала од 1999. до 2007.

Филм прати тинејџера Тонија који потпада под утицај криминалца Дикија Молтисантија током немира у Њуарку шездесетих година 20. века.

Аутор фотографије, Warner Bros

Потпис испод фотографије,

Алесандро Нивола (десно) игра криминалца који постаје ментор младом Тонију

Том Роби из Телеграфа похвалио је „убедљиву амбиваленцију" коју Алесандро Нивола уноси у лик Молтисантија, чије презиме у преводу значи многи свеци.

У његовој рецензији од четири звездице, филм је описан као „богати маштовити скок у праисторију ове култне серије и као редак пример када велико платно игра у корист малог екрана".

Филм је добио четири од пет звездица и на порталу The Independent, а њихова критичарка Кларис Логри га је назвала „жестоким и бриљантним".

Она је такође похвалила Ниволу због „свирепе величанствености" у његовом приказу „човека који се бори са сопственом монструозношћу".

Речи хвале стигле су и од Ника Де Семлијена са портала Empire који је филм окарактерисао „задовољавајуће самосталним", због чега ће фанови серије „задрхтати од одушевљења".

Џејмс Мотрам из Тотал филма дели слична осећања према овом преднаставку који је описао као „задивљујући, мрачно смешан и дубоко људски".

Аутор фотографије, Warner Bros

Потпис испод фотографије,

Вера Фармига и Џон Бернтал тумаче Тонијеве родитеље

Међутим, према писању Овена Глајбермана у магазину Variety, филму недостаје, док говори о њему као о поприлично доброј повезници, „осећај откровења".

Са друге стране Тони Сокол са сајта Den of Geek каже да је филм окрњен и да ће га можда тешко пратити они који нису упознати са серијом.

„Нови ликови су сви једнодимензионални, а о старим из серије не сазнајемо ништа ново", рекао је Ден Калахан из The Wrap-а.

Лија Гринблат која пише за Entertainment Weekly рекла је да филм поседује „дух, ако не и потпуну славу" његовог чувеног претка.

У филму који је Британски одбор за класификацију филмова означио да није препоручљив за млађе од 15 година, појављују се Реј Љота, Вера Фармига и Лесли Одом Џуниор.

Наратор је Мајкл Империоли, који до самог краја оригиналне телевизијске серије тумачи лик Кристофера Молтисантија.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk