Бил Гејтс и корона вирус: Напади биолошким оружјем су опаснији од пандемије

Бил Гејтс на климатског конференцији у Глазгову

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Бил Гејтс на климатског конференцији у Глазгову

Оснивач компаније Мајкрософт Бил Гејст изјавио је да свет мора да се припреми не само за нове пандемије, већ и за могуће терористичке нападе биолошким оружјем, који би могли чак да буду опаснији од ширења корона вируса.

У интервјуу за сајт британске невладине организације Policy Exchange, Гејтс је рекао да ће милијарде долара морати да се утроше на истраживање епидемиолошке безбедности и развој специфичних механизама за борбу против заразних болести како би се супротставили новим претњама.

Позвао је Светску здравствену организацију (СЗО) да оснује посебну радну групу за праћење епидемиолошке ситуације.

Према Гејтсу, ова структура такође би могла да се припреми за могуће нападе биотерориста, разрађујући сценарије за отклањање њихових последица.

„Радној групи СЗО за пандемију ће вероватно бити потребно око милијарду долара годишње.

„Она ће надгледати и спроводити, како их ја називам, 'бактериолошке вежбе'", рекао је оснивач Мајкрософта у интервјуу са бившим министром спољних послова Велике Британије Џеремијем Хантом, који тренутно председава комитетом за здравство британског парламента.

„Шта ако биотерористи донесу велике богиње на 10 аеродрома? Како свет може да одговори на ово?

„Постоје природне епидемије и епидемије изазване биотероризмом", објашњава Гејтс важност спречавања претњи терористичких напада употребом биолошког оружја.

„Надам се да ћу за пет година моћи да напишем књигу под називом Спремни смо за следећу пандемију, али за то је потребно потрошити милијарде долара на истраживање и развој.

„Сједињене Америчке Државе (САД) и Велика Британија ће бити укључене", додао је.

Остварена предвиђања

Међутим, према Гејтсу, огромни трошкови потребни за борбу против будућих пандемија могли би да донесу друге користи човечанству, на пример, ослобађање од грипа и прехладе.

Бизнисмен и филантроп - четврти најбогатији човек на свету - предвидео је велике медицинске иновације.

Аутор фотографије, Reuters

„Добра вест је што се развојем и истраживањима дошло до ствари потребних за борбу против следеће пандемије попут појефтињења вакцина, изградње великих фабрика, искорењивања грипа и прехладе, прављења вакцина налик налепницама на руци.

„Биће невероватно корисне чак и када не буде било пандемије", каже Гејтс.

Фондација Била и Мелинде Гејтс финансира различите медицинске пројекте, међу којима је и развој вакцина против Ковида-19.

Претходних година бизнисмен је уложио милијарде долара да вакцине против разних болести буду приступачније у најсиромашнијим земљама света.

Годинама пре почетка пандемије корона вируса, Гејтс је упозорио на претњу новим смртоносним епидемијама за које свет није спреман.

„Држим палчеве да се смртоносна епидемија попут грипа не догоди у наредних десет година", рекао је Гејтс за ББЦ 2016. године.

„Ако било шта убије више од десет милиона људи у наредних неколико деценија, то ће највероватније бити високо патогени вирус, а не рат.

„Не ракете, већ микроби", рекао је Гејтс на ТЕД конференцији 2015. године.

„Један од разлога за то је што смо уложили огромне количине новца у нуклеарно одвраћање, а са друге стране врло мало у превенцију епидемије.

„Нисмо спремни за следећу епидемију", закључио је тада оснивач Мајкрософта.

Према последњим подацима Универзитета Џонс Хопкинс, од последица пандемије коронавируса у свету је умрло више од пет милиона људи, до је скоро 250 милиона заражено.

Погледајте видео: Пет најчешћих лажних тврдњи о вакцинама

Потпис испод видеа,

Све више вакцина против корона вируса се дистрибуира сваког дана.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk