Стенли Кјубрик: Сценарио за филм који никад није снимио

Kubrick during A Clockwork Orange filming

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Кјубрик током снимања Паклене поморанџе

Изгубљени сценарио филма Стејнлија Кјубрика, аутора класика попут „2001: Одисеја у свемиру" и „Паклена поморанџа", откривен је после 60 година.

Сценарио филма који никада није снимљен открио је професор Нејтан Абрамс док је истраживао материјал о Кјубриковом последњем филму Широм затворених очију.

Идеја за филм Горућа тајна (Burnig Secret) одбачена је крајем педесетих година прошлог века, након сугестија да је превише контроверзан за челнике филмских студија.

Професор Абрамс са Универзитета Бангор у северном Велсу каже да је нови проналазак „фантастичан".

„Син колекционара Кјубрикових дела, који тренутно жели да остане анониман, показао ми је копију", наводи Абрас, који иначе ради на Универзитету креативних студија и медија Универзитета Бангор.

„На први поглед делује као прави. Највероватније је сарадник требало да ради на филму да је добио зелено светло".

Абрамс, кoји се посебно интересујe за трансатлантску историју јеврејског филма, културу и политику, каже да биографије и документи о Кјубрику помињу сценарио.

„Оно што нико није знао јесте да ли су га заиста написали и завршили. Сада знамо одговор на то питање и имамо комплетан сценарио", наводи Абрамс.

„Тешко је доћи до новог открића у овој области, иако је Кјубрикова архива у Лондону отворена - много тога се поново интерпретира, документе открију тек понекад".

Потпис испод фотографије,

Вијетнамским ратом Кјубрик се бавио у филму "Бојеви метак" (Full metal jacket)

Горућа тајна је адаптација новеле аустријског писца Стефана Цвајга из 1913. године, а коју је Кјубрик 1956. написао са писцем Калдером Вилингамом.

Реч је о причи о продавцу осигурања који се спријатељи са 10-годишњим дечаком како би завео његову мајку.

Професор Адамс наводи да је сценарио заснован на оригиналној новели, али да је Кјубрик замислио да се дешава у савременој Америци.

„Слажем сe да постоји директна веза између овог филма, Лолите, Берија Линдона, Исијавања и на крају Широм затворених очију", каже Абрамс.

„Елементи овог филма, иако није снимљен, могу се наћи у осталим његовим делима".

„Могуће је пратити његову мисао током 40 година".

Редитељ Стенли Кјубрик:

Аутор фотографије, Michael Ochs Archives/Getty Images

Потпис испод фотографије,

Кјубрик је на почетку пажњу јавности привукао филмом "Путеви славе" са Кирком Дагласом

Кјубрик је рођен Њујорку 1928. године и у школи је имао доста проблема, али је страст пронашао у фотографији, након чега је као 17-годишњак добио посао помоћника у Лук (Look) часопису.

Први излет у кинематографију направио је кратким филмом о боксеру из 1951. године, док је први филм снимио 1953. Нешто већу пажњу на себе привукао је антиратним филмом Путеви славе из 1957. са Кирком Дагласом.

Филмови:

  • Након Путева славе Кјубрик је поново сарађивао са КиркомДагласом у филму Спартак из 1960. године.
  • Контроверзну Лолиту, причу о професору који се заљуби у тинејџерку, снимио је 1962. године.
  • Две године касније, сарађивао је са Питером Селерсом у црној комедији о страху од нуклеарног сукоба - Доктор Стрејнџлав.
  • Оскаром награђени 2001: Одисеја у свемиру објавио је 1968. године, а на основу дела Артура Кларка.
  • Екстремно насилна Паклена поморанџа, на основу књиге Ентонија Бурџиса, повучена је из биоскопа и са видео издања на Кјубриков захтев до 2000. године, када је умро.
  • Потом је уследио филм који многи сматрају потцењеним ремек делом - Бери Линдон из 1975.
  • Кјубрик је аутор и узнемирујућег психолошког трилера Исијавање са Џеком Николсоном, да би се након тога бавио мало и Вијетнамским ратом у Бојевом метку (Full Metal Jacket).
  • Последњи Кјубриков филм Широм затворених очију са Никол Кидман и Томом Крузом из 1999. бавио се фантазијама парова.

Иако је рођен у САД, Кјубрику је дом била Енглеска у којој је 1999. преминуо у 70 години, неколико месеци пре него што је његов последњи филм изашао на великом платну.

Пројекат Горућа тајна укинут је због спекулација о прекршеном уговору када је студио МГМ открио да Кјубрик ради на антиратном филму Путеви славе. Такође, било би подједнако тешко направити причу о тој теми педесетих година прошлог века.

Или једноставно није био довољно добар? Професор Абрамс одбија ту идеју.

„Кјубрик је радио на томе и био је веома узбуђен, барем према речима његовог тадашњег партнера из проукције Џејмса Б. Хариса".

„Студио је тај који је укинуо пројекат.

„Да ли је добар? Мислим, Стенли је мислио да јесте, радио је на томе.

„Било би фантастично видети објављен сценарио, можда уз неке коментаре. Онда ће неко можда желети да га сними".