Neke ptice nikad ne polete

MiG-29 na pisti u Batajnici, 16. oktobar 2014 Image copyright Getty Images

Ovih dana navršava se šest meseci otkad su poklonjeni ruski MiG-ovi stigli u Srbiju, ali još ni jedan nije poleteo.

Kada su na proslavi oslobođenja Beograda, 20. oktobra prošle godine, javnosti prikazani ruski avioni tipa MiG-29, bio je to događaj od prvorazrednog značaja.

Reč je o ukupno šest aviona koje je Rusija poklonila Srbiji, a ovaj dar je u domaćoj i svetskoj javnosti predstavljen kao nešto što bitno menja vojnu ravnotežu na Balkanu.

Avioni su izloženi na pisti vojnog aerodroma u Batajnici, a ceremoniji je, osim srpskog državnog vrha, prisustvovao i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Braća po oružju: Aleksandar Vučić i Sergej Šojgu

„Hvala vam što cenite naš život i što ne mislite da je život naroda u Srbiji manje vredan... hvala najzaslužnijima što udišemo slobodan vazduh" rekao je tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se ruskom ministru odbrane.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije krio da je u pitanju odgovor na pokušaj Hrvatske da modernizuje svoje ratno vazduhoplovstvo, koje trenutno počiva na beznadežno zastarelim MiG-ovima 21.

„Uostalom, zašto se oni uopšte naoružavaju? Deo su NATO, a jedine zemlje u regionu koje nisu deo Alijanse jesu Srbija i BiH, odnosno Republika Srpska. Ako se zbog nas naoružavaju - bolje nemoj to da rade!", zapretio je Vulin u razgovoru za beogradski „Informer".

Ruski poklon podigao je tenzije u regionu i pobudio strahove da se Srbija, uz pomoć „velikog brata" sa istoka, vraća agresivnom nacionalizmu.

Trezveniji analitičari ukazivali su još tada da MiG-ovi u stvari nisu besplatni, jer ni jedan od njih nije u letnom stanju, a Srbija će za njihov remont i modernizaciju, prema zvaničnim podacima, morati da plati Rusiji najmanje 185 miliona evra.

Prema nezvaničnim procenama, taj trošak je i veći ako se u njega uračunaju cena transporta, obuka mehaničara i rezervni delovi.

Sem toga, reč je o avionima koji već dvadesetak godina nisu u sastavu ruskog vazduhoplovstva, jer su zamenjeni modernijim MiG-ovima 31.

Da li to znači da je samo loša predstava u kojoj Srbija plaši komšiluk ruskim vojnim otpadom?

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Šta je ispod haube

„Ne baš", kaže za BBC na srpskom Aleksandar Radić, nezavisni vojni analitičar. „Ti avioni su nam bili stvarno neophodni, a za bolje nemamo para. Drugo je pitanje kako su političari to iskoristili za busanje u grudi junačke."

Radić objašnjava da bi bez ruskog poklona Srbija do kraja ove godine izgubila mogućnost da patrolira sopstvenim nebom, jer su četiri MiG-a koja su ostala iz bivše SFRJ toliko dotrajala da se više ne mogu remontovati.

„Poklonjeni avioni su u nešto boljem stanju i nakon remonta će moći da lete još par godina, a vojska računa da će dotle već smisliti neko trajnije rešenje", kaže on.

Prema navodima Ministarstva odbrane, remont bi trebalo da bude završen do kraja ove godine.

Naravno, ako se sve bude odvijalo po planu.

Povezane teme