Grupa građana Srbije osuđena na 70 godina zatvora zbog terorizma

  • Dejan Anastasijević
  • Novinar BBC
Specijalni sud u Beogradu

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Specijalni sud u Beogradu

Specijalni sud u Beogradu okončao je ove nedelje prvo suđenje za krivično delo međunarodnog terorizma.

Šestorici sandžačkih muslimana i jednom preobraćenom Srbinu je u prvostepenom postupku izrečeno ukupno 70 i po godina zatvora zbog učešća u ratu u Siriji na strani ekstremnih islamista.

Pravnici ukazuju da je zakon kojim se srpskim građanima zabranjuje učešće u ratnim sukobima u inostranstvu donet nakon što je proces protiv grupe iz Sandžaka već počeo, pa ga nije bilo moguće primeniti u ovom slučaju.

Zato je optuženima suđeno po članu 319 krivičnog zakonika (međunarodni terorizam) koji predviđa znatno oštrije kazne.

Sead Plojović. Abid Podbićanin i Tefik Mujović dobili su po 11, Goran Pavlović 10, Rejhan Plojović i Izudin Crnovršanin po devet i po , a Ferat Kasumović sedam i po godina zatvora.

Podbićaninu, Rejhanu Plojoviću i Pavloviću suđeno je u odsustvu jer su u bekstvu. Mujović je uhapšen u Turskoj i izručen je Srbiji nakon što je bio ranjen u pokušaju bekstva.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

„Dobrodošli u Islamsku državu"

Tokom postupka, koji je trajao više od četiri godine, tužilac je naveo da su optuženi formirali grupu koja je vrbovala građane Srbije da se pridruže Islamskoj državi i Frontu Al Nusra u Siriji, a neki su i sami učestvovali u borbama.

Obe organizacije su pod sankcijama Ujedinjenih nacija i na listi terorističkih grupa američkog Stejt departmenta.

Branioci, međutim, tvrde da su njihovi klijenti osuđeni na osnovu klimavih ili nepostojećih dokaza i najavili su da će se žaliti.

Vreća kao dokaz

„Ceo proces je katastrofalno vođen", rekao je za BBC advokat Mensur Šmrković, koji je zastupao Crnovršanina i Idriza Plojovića.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Novi Pazar: procenjuje se da se oko 60 sandžačkih muslimana pridružilo Islamskoj državi

„Izudin je bio u Siriji samo mesec i po dana, sa suprugom i decom, i na sudu je detaljno ispričao šta je tamo radio. Sead je sve vreme bio u Novom Pazaru", kaže on.

Branioci tvrde da su dva svedoka, koji su na sudu tvrdili da su ih vrbovali optuženi, lažno svedočili pod prinudom da bi izbegli da se sami nađu iza rešetaka.

Sud je kao glavni dokaz da se jedan od optuženih spremao za rat prihvatio vojničku vreću za spavanje pronađenu na tavanu njegove kuće.

Sa druge strane, sudija je tokom izricanja presude pročitala niz pretećih poruka koje je na svom Fejsbuk profilu postavio Tefik Mujović, u kojima je pozivao zemljake u sveti rat i najavljivao da će „osloboditi" Novi Pazar i „pokoriti" Beograd i Rim.

Oko šezdeset građana Srbije iz Sandžaka otišlo je da se bori na strani islamista u Siriji, pokazuju procene njujorškog Centra za proučavanje radikalizacije i političkog nasilja.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da je suđenje imalo mnogo mana i da je ishod posebno loše odjeknuo među sandžačkim muslimanima.

A Ukrajina?

„Oni se žale da srpsko pravosuđe primenjuje duple standarde prema muslimanima u odnosu na srpske dobrovoljce koji su ratovali na strani proruskih separatista u Ukrajini", ukazuje on.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Braća po oružju: Kozak i Srbin na ukrajinskom ratištu

Petrović podseća da je od 28 optuženih da su ratovali u Ukrajini, 26 prihvatilo nagodbu sa tužilaštvom, nakon čega su odmah pušteni na slobodu, a da su preostala dvojica dobili minimalne kazne.

Vlasti u Kijevu su u više navrata kritikovale vladu u Beogradu što ne čini dovoljno da spreči odlazak dobrovoljaca iz Srbije na ukrajinsko ratište. Kijev tvrdi da se oko 300 Srba pridružilo pro-ruskim separatistima.