SAD: „Sve karte su na stolu"

Donald Tramp Image copyright Reuters
Natpis na slici Donald Tramp

Bela kuća je saopštila da još nije pala odluka o vazdušnim udarima na Siriju, ali da SAD i saveznici i dalje smatraju da su Sirija i Rusija odgovorne za upotrebu hemijskog oružja u Dumi.

„Predsednik (Donald Tramp) ima brojne opcije na raspolaganju i one su još na stolu", rekla je portparolka Sara Sanders, dodajući da „za sada nemamo konkretan plan za akciju".

Tramp će se tokom dana sastati sa Savetom za nacionalnu bezbednost kako bi razmatrali način na koji će SAD i saveznice intervenisati u Siriji.

Istovremeno, britanska premijerka Tereza Mej je sazvala sednicu vlade.

SAD, Britanija i Francuska smatraju da je režim sirijskog predsednika Bašara Al-Asada, koji Rusija vojno i diplomatski podržava, odgovoran za napad hemijskim oružjem na uporište pobunjenika u gradu Dumi kod Damaska.

Rusija i Sirija su demantovale da je takvog napada bilo.

Američki predsednik Donald Tramp je putem Tvitera upozorio Rusiju „da se spremi" za raketni napad na sirijske snage.

Visoki ruski zvaničnici su zapretili da će na svaki napad žestoko odgovoriti.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Saveznici: (s leva nadesno): Bašar AlAsad, Vladimir Putin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu

U jednom od prethodnih tvitova, Tramp je rekao da je sirijski lider „zver koja ubija gasom".

Šta se dogodilo u Dumi?

Sirijska opozicija i spasioci na terenu tvrde da su vladine vazdušne snage tokom napada na Dumu bacale bombe sa otrovnim hemikalijama.

Sirijsko-američko lekarsko društvo (SAMS) koje operiše na teritoriji koju kontrolišu pobunjenici i lokalno medeicinsko osoblje rekli su da je na lečenje primljeno više od 500 ljudi „sa simptomima koji ukazuju na bojne otrove".

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Rusi tvrde da je hemijski napad na Dumu „provokacija"

Svetska zdravstvena organizacija je u sredu zatražila da se njenim stručnjacima omogući da provere izveštaje po kojima je u Dumi poginulo 70 ljudi, od kojih su preko 40 „pokazivali simptome izlaganja otrovnim hemikalijama". Očekuje se i dolazak istražnog tima iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Duma je poslednje uporišta pobunjenika u blizini Damaska i prošle nedelje je bila izložena žestokim napadima sirijskih i ruskih snaga.

Pobunjenici su nakon dogovora s Rusima počeli evakuaciju civila iz grada.

Šta je ruska pozicija?

Zvanična Moskva je opisala izveštaje o upotrebi hemijskog oružja kao „smišljenu provokaciju" kojom Zapad želi da opravda vojnu intervenciju protiv njene saveznice.

Image copyright AFP
Natpis na slici „Gde su dokazi?" Marija Zaharova

Nekoliko visokih ruskih funkcionera je u sredu saopštilo da će oboriti rakete i uništiti lansirne rampe ukoliko ruske snage u Siriji budu ugrožene.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da petpostavlja da je cilj zapadnih sila da „vazdušnim udarima unište dokaze da je u pitanju provokacija... tako da ih međunarodni inspektori ne pronađu".

Šta dalje?

Tramp je u utorak otkazao službeni put u Južnu Ameriku da bi mogao da se posveti Siriji.

To bi moglo da znači da se američki odgovor neće svesti na jednokratni udar i da se sprema veća vojna operacija, javlja dopisnica BBC iz Vašingtona Barbara Plet Ašer.

Sa druge strane, londonski Tajms javlja da je premijerka Velike Britanije Tereza Mej zatražila od Trampa dodatne dokaze da je u napadu upotrebljeno hemijsko oružje.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Zveckanje raketama: američki razarač u Mediteranu

Američki razarač Donald Kuk, opremljen krstarećim raketama, uplovio je u Sredozemno more, a evropska agencija za civilni avio saobraćaj Eurokontrol je upozorila avio prevoznike na „oprez" prilikom preletanja preko istočnog Mediterana.