Julija Skripalj: Ne želim pomoć Rusije

Julija Skripalj Image copyright Yulia Skripal/Facebook
Natpis na slici Julija Skripalj je provela više od mesec dana u bolnici posle trovanja nervnim otrovom

Julija Skripalj, žrtva trovanja nervnim otrovom, odbila je da se sretne sa službenicima ruskog konzularnog predstavništva u Britaniji.

Julija, koja je u ponedeljak izašla iz bolnice, je saopštila da je njen otac Sergej „još veoma bolestan".

Ona je putem pismenog saopštenja koje je pročitala portparolka britanske policije, rekla da se još ne oseća dovoljno dobro da bi davala intervjue za medije, ali je naglasila da „niko nema prava da govori u moje ime ili u ime mog oca".

Iz ruske ambasade su poručili da ne veruju u autentičnost te izjave i da sumnjiče britanske vlasti da drže Juliju u izolaciji protiv njene volje.

Njen otac i bivši ruski špijun Sergej Skripalj se još oporavlja od trovanja u bolnici u Salzberiju. Oboje su 3. marta pronađeni na klupi u parku u besvesnom stanju nakon što su bili izloženi nervnom otrovu ruske proizvodnje poznatom kao „novičok".

Julija je u svom saopštenju navela da se nakon izlaska u bolnice našla u svetu koji je „potpuno drugačiji od onog u kome sam ranije živela".

Ona je sa bezbedne lokacije poručila da je čuvaju „posebno obučeni policajci koji se brinu o meni i koji me obaveštavaju o toku istrage".

„U kontaktu sam sa prijateljima i porodicom i stavljeno mi je do znanja da je ruska ambasada ljubazno ponudila bilo kakvu pomoć koju zatražim".

„U ovom trenutku mi njihove usluge nisu potrebne, ali ako se predomislim znam kako da stupim u kontakt sa njima".

Ruska ambasada je odgovorila da Julijino saopštenje „samo pojačava sumnje da je reč o prisilnoj izolaciji državljanke Rusije" i pozvala britanske vlasti da „hitno podnesu opipljive dokaze" da Julija Skripalj nije lišena slobode.

„Pošto ne možemo da proverimo navode iz saopštenja koje je objavila policija, ono pruža više pitanja nego odgovora", navela je ambasada.

„Voleli bismo da budemo sigurni da je saopštenje poteklo od Julije, ali zasad ozbiljno sumnjamo u to. Tekst je tako sročen da podržava stav britanske vlade i istovremeno otklanja svaku mogućnost Julijinog kontakta sa spoljnim svetom - sa konzulatom, novinarima, pa čak i rođacima".

Natpis na slici Julija i Sergej Skripalj su nađeni onesvešćeni na klupi u parku u Salzberiju

Britanske vlasti su za trovanje optužile Rusiju, što je dovelo do diplomatske krize između Moskve i Zapada.

Ruska vlada poriče bilo kakvu umešanost i tvrdi da je cela priča „izmišljotina" Britanaca.

Više od 20 zemalja su proterale ruske diplomate u znak solidarnosti sa Britanijom.

Stručnjaci iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja je testirala agens kojim su Skrpalji otrovani i najavili da će rezultati biti objavljeni u četvrtak

Natpis na slici Viktorija Skripalj je dala mnoge izjave za medije

Do su Julija i Sergej bili u bolnici, njihova rođaka Viktorija, koja živi u Rusiji, dalan je brojne intervjue za domaće i strane novinare.

Nakon što je Julija otpuštena iz bolnice, Viktorija je za rusku agenciju Interfaks rekla da će njena rođaka zatražiti politički azil u jednoj zapadnoj zemlji, ali nije navela kojoj.

Međutim, Julija Skripalj je u saopštenju navela da Viktorijine reči „ne treba pripisivati ni meni ni mom ocu".

„Još nisam dovoljno dobro da bih davala intervjue, ali se nadam da ću jednog dana biti. Dok taj dan ne dođe, niko osim mog oca i mene nema prava da govori u naše ime. Zahvaljujem Viktoriji na brizi, ali je molim da za sada ne pokušava da me poseti ili da stupi u kontakt sa mnom", poručila je ona.