Oslobođeni Amerikanci stigli u Vašington

Tramp i oslobođeni Amerikanci Image copyright Reuters
Natpis na slici „Posebna noć za zaista velike ljude" - Tramp i oslobođeni Amerikanci

Američki predsednik Donald Tramp dočekao je trojicu Amerikanaca koji su u četvrtak kasno noću doputovali iz Severne Koreje.

„Ovo je posebna noć za zaista velike ljude", rekao je Tramp nakon što je vladin avion sleteo u vojnu bazu Endrus kraj Vašingtona.

Iz Bele Kuće su saopštili da oslobađanje trojice američkih građana iz severnokorejskih radnih logora vide kao gest dobre volje uoči predstojećeg Trampovog susreta sa predsednikom Severne Koreje Kim Đong Unom

Bivši logoraši su doputovali sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, koji je u boravio u Pjongjangu u okviru priprema za samit.

Trang je izjavio da smatra da će susret sa Kimom biti „veliki uspeh", ali da je njegov glavni cilj da korejsko poluostrvo oslobodi nuklearnog oružja.

Ko su oslobođeni Amerikanci?

Image copyright AFP
Natpis na slici Snimak sa suđenja Kim Dong Čulu koju je objavila severnokorejska državna agencija

Kim Hak Song, Toni Kim i Kim Dong Čul su uhapšeni zbog „antidržavnih aktivnosti" i špijunaže i smešteni u radne logore.

Jedan od pritvorenih uhapšen je 2015, dok su druga dvojica u zatvoru malo duže od godinu dana. Sva trojica su došli u Koreju kao misionari, a jedan - Kim Dong Čul - je protestantski pastor.

Severna Koreja je više puta do sada koristila uhapšene strance kao adute u diplomatskim razgovorima.

Poslednji Amerikanac koji je oslobođen - Oto Varmbijer, koji je uhapšen zbog krađe hotelskog znaka - oslobođen je prošle godine, teško bolestan i vrlo brzo je preminuo. Uzrok smrti nije poznat.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Toni Kim, snimnjen u Kaliforniji 2016.

Sva trojica oslobođenih su izrazili duboku zahvalnost Trampu, Pompeu i američkoj vladi.

„Hvala Bogu i našim porodicama i prijateljima koji su se molili za naš povratak", poručili su u zajedničkom saopštenju.

„Dogovorili smo sastanak"

Zvaničnik Stejt dipartmenta koji je putovao s Pompeom rekao je da će Sjedinjene države „pažljivo pratiti znakove iz Severne Koreje da su se stvari promenile" kad su u pitanju nuklearne ambicije ove zemlje.

U aprilu, Tramp je iznenadio međunarodnu zajednicu prihvatanjem poziva iz Pjongjanga za direktne razgovore - mogućnost da aktuelni američki predsednik se sretne s liderom Severne Koreje je presedan.

Tramp je spomenuo Pompeovu posetu kad je ozvaničio da se Sjedinjene države povlače iz nuklearnog dogovora sa Iranom, koji je postigao Obama.

„Smatramo da se odnosi sa Severnom Korejom popravljaju", rekao je predsednik.

Kada je govorio o predstojećem sastanku sa Kimom, Tramp je rekao: „Dogovorili smo sastanak. Određena je lokacija. Datum i vreme, sve je dogovoreno."

Dodao je: „Videćemo kako će se stvari odvijati. Možda se ništa nećemo dogovorit. Ali to će biti velika stvar za Severnu Koreju, Južnu Koreju i ceo svet."

U sred diplomatske halabuke, koju je pokrenuo samit, u utorak je objavljeno da je Kim posetio Kinu kako bi razgovarao s predsednikom Sijem Đinpingom, što je drugi susret dvojice lidera u šest nedelja.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Si Džinping i Kim Džong-un u lučkom gradu Dalijan

Sreli su se u gradu na severu Kine, Dalijanu i fotografisani su na šetalištu na obali mora.

Kineski mediji su preneli Kimove reči, kako se nada „postepenim i sinhronizovanim" merama koje će biti preduzete kako bi se postigla denuklearizacija na korejskom poluostrvu.

Istovremeno, kineski premijer Li Kećiang je u Tokiju na razgovorima s južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom i japanskim premijerom Šinzom Abeom, što je prvi trilateralni samit u skoro tri decenije.

Abe je rekao posetiocima da je Japan - preko čije teritorije su preletali severnokorejski projektili - spreman da normalizuje odnose s Pjonjangom, ako se reši pitanje nuklearnog oružja i japanskih građana koji su oteti u Koreji.

Više o ovoj priči