Siniša Mali: Novi ministar finansija, stare afere gradonačelnika

Premijerka Srbije Ana Brnabić i novi ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije, 29. maj 2018 Image copyright FONET
Natpis na slici Premijerka Srbije Ana Brnabić i novi ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije, 29. maj 2018

Glasovima većine poslanika vladajuće koalicije Siniša Mali, dosadašnji gradonačelnik Beograda, izabran je za novog ministra finansija Srbije.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je za tu funkciju Malog preporučio uspeh u rešavanju finansijskih i razvojnih problema Beograda od 2014. godine, kada je imenovan za prvog čoveka prestonice.

„Obećao je da će Beograd biti grad kranova - to je ispunio, pokazao da je timski igrač, da se ne plaši napornog rada, da se ne plaši kritike, i da se ne plaši teških odluka u interesu Beograđana i građana", rekla je Ana Brnabić.

Pored uspešnog upravljanja Beogradom, Brnabić kaže da Malog krasi veliko iskustvo i visok nivo obrazovanja, a velika preporuka su i stabilne javne finansije glavnog grada.

Ipak, kritika je tokom mandata gradonačelnika Malog bilo - što opozicije, što građana.

Tokom glasanja u utorak, nijedna od opozicionih poslaničkih grupa nije podržala izbor Malog za ministra finansija.

Predstavnici opozicije najpre su navodili da je kandidat premijerke, kako su rekli, „ugušen aferama".

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov istakla je da je SNS na izborima dala sve od sebe da građani ne kažu šta misle o Malom i njegovom radu.

„Ako bi o tome govorili, oni bi govorili o čoveku, nažalost, gospođo Brnabić, za kog se vezuje, ja mislim, najviše afera od svih političkih aktera na našoj sceni, osobito onih na vlasti, od Savamale, of šor firmi, bugarskih grafologa, državne zemlje, pomoći ocu prilikom privatizacije tako što je odavao poverljive podatke o firmama u vreme kada je vodio proces privatizacije, 45 bankovnih računa, prijatelji koji finansiraju desetinama hiljada franaka školovanje njegove dece, novogodišnja rasveta", navela je Jerkov.

Brnabić je rekla da su tokom mandata Malog na mestu gradonačelnika pokrenuti veliki investicioni projekti od kojih je najznačajniji „Beograd na vodi", a napomenula i da je otvorena robna kuća IKEA koja ne dolazi u zemlju u kojoj postoji korupcija.

„IKEA ne dolazi u zemlju gde postoji korupcija. To što je Švedska u Beogradu i Srbiji, pokazuje da se Srbija uspešno bori sa korupcijom i da ima transparentno poslovanje", istakla je Brnabić.


Šta čeka budućeg ministra:

  • Povećanje plata i penzija, kojima se bivši ministar Vujović protivio. „Problem je što bi u tom slučaju nivo javnog trošenja države bio veći od produktivnosti privrede", rekao je za BBC ekonomista Miroslav Prokopijević
  • Iako se u 2018. i 2019. godini očekuje ekonomski rast Srbije, i dalje će biti među najniže rastućim na Zapadnom Balkanu - prema proceni Evropske banke za obnovu i razvoj, manji rast u regionu imaće samo Makedonija.
  • Novi aranžman sa MMF-om
  • Prema međunarodnim kreditorima, Srbiju čeka dug put u uređivanju poreske uprave i administracije, te su fiskalne reforme jedna od najvažnijih zadataka ministarstva.

Gradonačelnik

Mali će na funkciji ministra finansija zameniti Dušana Vujovića, koji je taj posao obavljao od 2014. godine u tri vlade - dve Aleksandra Vučića i tokom prvog dela mandata Ane Brnabić - pre nego što je podneo ostavku iz, kako je naveo, ličnih razloga.

Na čelo Beograda je imenovan 2013. godine, kada je odlukom Vlade postavljen za predsednika Privremenog organa grada Beograda. Za gradonačelnika su ga izabrali novopečeni poslanici Skupštine grada posle izbora 2014.

Kao gradonačelnik je često isticao „katastrofalno stanje" javnih finansija u koje je, kako kaže, uspeo da uvede red, ističući da je zatekao ukupan dug od više od milijardu i sto miliona evra.

Da je javni dug bio znatno manji - oko 400 miliona evra - potvrdili su i Fiskalni savet i bivši ministar finansija Vujović.

Do uličnih protesta Beograđana sa zahtevom za smenu gradonačelnika Malog došlo je posle noćnog rušenja u četvrti Savamala, a zbog projekta „Beograd na vodi" - još jednog projekta koji je predmet pohvala vlasti, a kritike opozicije.

Tada predsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da iza rušenja stoje gradski čelnici i nekoliko puta najavio moguću ostavku Malog.

Uloga Malog u rušenju nikada nije utvrđena, iako ga je za organizaciju demoliranja dela grada optužila bivša supruga Marija Mali u intervjuu za KRIK u februaru 2017. godine.

Jedna od češće pominjanih afera tokom dvodnevne rasprave o izboru Malog za ministra je i "afera jelka".

Za doček Nove godine Beograd je imao i jednu od najskupljih novogodišnjih jelki, koju je građani trebalo da plate 83 hiljade evra, a postavljena je tri dana pre nego što je doneta odluka o dodeli ugovora, kako je tada saznala Pištaljka.

Kada su ove informacije dospele u javnost, Mali je izjavio da je naložio raskidanje ugovora, dok su iz firme Keep Light koja je postavila jelku saopštili da je sada poklanjaju gradu za džabe.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Siniša Mali na Rolan Garosu u junu 2016. godine

Dve biografije

Na osnovu rasprave vlasti i opozicije o liku i delu Malog mogao se steći utisak da se pominju dve različite osobe.

Prema zvaničnoj biografiji koju su dobili poslanici, reč je o vrhunskom stručnjaku bogatog radnog iskustva, doktoru bez mrlje u karijeri.

Prema utisku opozicije i nezavisnih medija, to baš i nije slučaj.

Premijerka je istakla je da najviše ceni što se Mali „vratio u Srbiju" posle sticanja kvalitetnog obrazovanja u inostranstvu.

Mali je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a magistrirao NA Vašington Univerzitetu u Sent Luisu, na smeru finansija.

Tokom devedestih je radio u konsultatskoj kompaniji Deloitte & Touche Central u Beogradu i Pragu, kao i u Investicionoj banci Credit Suisse First Boston u Njujorku.

Posle petooktobarskih promena Mali je 2001. godine postavljen za pomoćnika ministra za privatizaciju gde je bio zadužen za pripremu novih zakona u ovoj oblasti.

Krajem iste godine prelazi u Agenciju za privatizaciju i postaje direktor Centra za privatizaciju, a posle gašenja tog tela, postaje direktor Centra za tendere, sve do 2003. godine.

Početkom 2004. godina osniva svoju kompaniju, koja se bavi savetovanjem u oblasti kupovine i prodaje preduzeća.

U avgustu iste godine njegovo ime se pominje u vezi sa subotičkom fabrikom vagona „Bratstvo", kada je 70 odsto društvenog kapitala te firme kupio njegov otac Branislav Mali.

Kako piše Istinomer, Ministarstvo privrede je tada utvrdilo da je Branislav Mali koristio podatke koji nisu bili poznati drugim učesnicima aukcijske prodaje, kao i da je te podatke mogao saopštiti samo njegov sin, koji je bio angažovan u Agenciji za privatizaciju.

Doktorsku disertaciju Mali je odbranio 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Upravo to je jedna od spornih tačaka u biografiji, jer već neko vreme veliki broj univerzitetskih profesora osporava Malom titulu, tvrdeći da je reč o plagijatu.

Iako je Etička komisija FON-a utvrdila da doktorat nije plagiran, Rekotrski kolegijum i Senat Univerziteta nisu priznali stručnost ove komisije i FON-u naložile da formira novu koja će proveriti doktorat.

Gde su i šta rade bivši ministri finansija

Može li žena da pokrene opoziciju

Široj javnosti Mali postaje poznat 2012. godine kao savetnik za ekonomska i privredna pitanja tada prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Već naredne godine, Mali postaje glavni pregovarač sa investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, i operativno vodi pregovore o strateškom partnerstvu JAT-a i Etihada. U novom nacionalnu avioprevozniku Er Srbija postaje presednik Nadzornog odbora.

Poslanici opozicije imali su pitanja i u vezi sa poslovanjem ove kompanije i velikim sredstvima iz budžeta koji se za to odvajaju.

Umesto odgovora, premijerka Brnabić je poručila da oni koji kritikuju ne moraju da koriste usluge ove kompanije, i da „niko ne bije građane po ušima da se voze Er Srbijom".

Karijeru Siniše Malog na mestu prvog čovega glavnog grada obeležilo je još nekoliko afera.

Između ostalog, izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca iz novembra 2016. godine pokazao je da je Mali kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa na ofšor destinacijama od kojih neki nisu otvoreni na njegovo ime.

Prema pisanju KRIK-a, izveštaj navodi više sumnjivih novčanih transkacija u kojima je učestvovao gradonačelnik Beograda.

Agencija za borbu protiv korupcije istraživala je poslove Malog u vezi sa 24 stana u Bugarskoj koji su navodno kupljeni preko jedne od firme u njegovom vlasništvu, sumnje u pranje novca, kao i činjenicu da finansiranje školovanja njegove dece od 60 hiljada evra plaćaju „njegovi prijatelji iz inostranstva", kako je objasnio Mali.

Izveštaji o ovim slučajevima poslati su Višem javnom tužilaštvu, ali istraga nikada nije pokrenuta.

Više o ovoj priči