Margaret Atvud najavila nastavak knjige ,,Sluškinjina priča"

Elizabet Mos i Margaret Atvud
Potpis ispod fotografije,

Elizabet Mos je glumila u televizijskoj adaptaciji legendarnog romana Margaret Atvud.

Margaret Atvud je počela da piše nastavak romana ,,Sluškinjina priča", inspirisana trenutnim stanjem u svetu.

Knjiga koju je napisala 1985. godine, o životu u Americi pod totalitarnim režimom, prošle godine je pretvorena u vrlo uspešnu televizijsku seriju.

U poruci koju je uputila svojim fanovima, Atvud kaže: ,,Dragi čitaoci, sva pitanja koja ste mi postavili o Gileadu i njegovom načinu funkcionisanja poslužila su mi kao inspiracija za ovu knjigu. To i još nešto! Moja druga inspiracija je svet u kojem danas živimo."

Nastavak knjige, pod nazivom ,,Svedočenja" (The Testaments), biće objavljen 10. septembra 2019.

Kanadska književnica kaže da će se radnja dešavati 15 godina nakon kraja originalne knjige, koja je postala feministički klasik, i pričaće je tri ženska lika.

Atvud u svojoj poruci nije pominjala američkog predsednika Donalda Trampa, ali u pratećem saopštenju za medije se navodi da je ,,Sluškinjina priča" postala ,,simbol pokreta protiv Trampa, sa snažnom porukom o ženskom usponu i otporu mizoginiji i ugrožavanju ženskih prava širom sveta".

Upozorenje: Slede spojleri ,,Sluškinjine priče"

Originalna knjiga prati sudbinu žene pod imenu Ofred, kojoj su, kao i mnogim drugim ženama, oduzeti identitet i prava. Ona je prisiljena na seksualno ropstvo kao sluškinja komandanata gileadskog režima.

Glavni deo knjige se završava tako što Ofred kamionom odvoze ljudi za koje joj je rečeno da pripadaju tajnom pokretu otpora.

Čitaoci se nadaju da će u nastavku priče saznati da li je Ofred uspela da pobegne na slobodu ili je odvedena u zatvor.

Beki Hardi iz britanske izdavačke kuće Čato&Vindus (Chatto & Windus) kaže: ,,Margaret Atvud nam, kao društvu, nikada nije bila potrebnija".

Potpis ispod fotografije,

,,Sluškinjina priča" je pretvorena u dve sezone televizijske serije

,,Trenutak kada u knjizi tresnu vrata kamiona i zapečate Ofredinu budućnost, jedan od je od najboljih višeznačnih završetaka u savremenoj književnosti. Jedva čekam da saznam šta se desilo sa Gileadom i šta bi Atvud moga da nam kaže o savremenom svetu", kaže Hardi.

Atvud nije saopštila da li Ofred - ili nekod drugi od originalnih likova - spada među tri žene koje će pričati novu priču.

Završna od ukupno dve televizijske serije napravljene po knjizi, nastavila je priču o Ofred i njenoj sudbini nakon što je odvedena kamionom.

Očekuje se, međutim, da nova knjiga neće imati veze sa zapletom iz serije.