Porodiljsko bolovanje 2019: Majke koje ne slave ovaj prvi rođendan zakona

  • Marija Janković
  • BBC novinarka
bebe

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Njihov rođendan mnoge žene podseća na to da su ostale bez primanja

Umesto da zarađuje, Irena Simović, preduzetnica iz Kragujevca, novim Zakonom o finansijskoj pomoći porodici otišla je - u mesečni minus.

Po novom zakonu njena plata na trudničkom bolovanju je 6.700 dinara, jer nije imala 18 meseci rada u kontinuitetu.

Ipak, kako je odlučeno da po novom propisu preduzetnice same plaćaju poreze i doprinose, njeni troškovi za to su oko 11.500 dinara.

„Ispada da moram ja državi da plaćam oko 5.000 dinara na kraju.

„To je samo odokativna suma jer se ispostavilo da u Kragujevcu ne znaju kako da reše moj slučaj i obračunaju mi poreze."

Irena je jedna od majki koje su ironično proslavile 1. jul 2019. godine, prvi rođendan zakona zbog kojeg ne dobijaju platu.

Ovo je ujedno i zakon čiju su izmenu nadležni ministri i predsednica Vlada najavljivali čak pet puta, a poslednji rok je početak jula kada je Ana Brnabić najavila nove razgovore sa nevladinim organizacijama i ugroženim majkama.

Proslava rođendana

Svi roditelji vole da proslavljaju prve rođendane dece.

Ipak, majke koje su prošle godine dobile dete i otišle na trudničko proslavile su ironično i još jedan datum.

Na društvenim mrežama, majke su komentarisale da su upravo tog dana mogle da se odreknu plate.

„Zašto li se zakon zove o finansijskoj pomoći porodici?", upitala je jedna korisnica mreža, dok je druga odgovorila da je ona zato otišla iz Srbije.

Roditeljski portal Bebac apeluje na nadležne na hitnu izmenu Zakona koji krši Konvenciju o zaštiti materinstva, nije usklađen sa Ustavom Republike Srbije i veliki broj roditelja dovodi na rub siromaštva, kaže za BBC Jasmina Mihnjak sa ovog portala.

„Roditelji su jednostavno ljuti.

„Ovo nije situacija u kojoj je neko doneo zakon, a onda sve vreme tvrdio da je dobar. Više puta smo čuli od ministara da se očekuju izmene. Majke koje su dobile decu kada je zakon usvojen, te izmene nisu dočekale."

Kaže da, uprkos priznanju i jasnom uvidu u to da je Zakon oštetio brojne porodice u Srbiji, ni godinu dana od njegove primene nema izmena. Dodaje da svakim danom imamo sve veći broj oštećenih roditelja, pa nije jasno da li će im novac biti vraćen ako zakon bude promenjen.

Tatjana Macura, narodna poslanica i članica organizacije Mame su zakon kaže za BBC kaže da je čak pet puta rečeno da će se zakon promeniti, a da je poslednji sastanak bio sa Anom Brnabić, koja je naredni zakazala za početak jula.

Potpis ispod fotografije,

Rođendani su uvek su zabavni, ali prvi rođendan zakona - baš i ne

Rekli su:

Slavica Đukić, ministarka u Vladi Srbije zadužena za demografiju 17. april 2019, Insajder debata - „Radna grupa za praćenje efekata Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom završila je posao, i izmene Zakona trebalo bi da budu pred Skupštinom na prolećnom zasedanju."

Ana Brnabić, premijerka Srbije, jun 2019. sastanak sa NVO - Uvažavajući mišljenja udruženja koja se bave roditeljstvom, premijerka Brnabić je istakla da je svesna da je Zakon trudnicama doneo mnogo, ali da je takođe došlo do niza propusta koji razgovorom sa udruženjima treba rešiti, u skladu sa mogućnostima budžeta.

Zoran Đorđević, ministar rada i socijalne politike, septembar 2018, TV Pink - „Poruka svim majkama jeste da ne brinu. Gde god da smo pogrešili, mi ćemo raditi na tome da te greške i ispravimo. Nismo imali nameru, ni u jednom trenutku, da bilo kome ukinemo bilo koje pravo."

Autor fotografije, Mame su zakon

Potpis ispod fotografije,

Kako su majke izašle na ulicu - ovo bi moglo da se ponovi

Gubitnice i pobednice zakona

Izgubile:

  • Majke koje ne rade za stalno ili su zaposlene na neodređeno, ali kraće od 18 meseci
  • Preduzetnice i poljoprivrednice
  • Majke sa dvoje, troje ili četvoro dece koje su decu dobile pre usvajanja zakona
  • Majke koje zarađuju više od tri prosečne plate

Dobile:

  • Majke sa dvoje, troje ili četvoro dece koje su decu dobile nakon usvajanja zakona
  • Majke koje zarađuju manje od tri prosečne plate, ali rade nešto sa strane

Autor fotografije, Getty Images

Godinu dana uštede

Irena i na porodiljskom bolovanju mora da radi, jer ima dvoje dece koje izdržava. Pre nego što je zatrudnela, uplaćivala je doprinose godinu dana unazad. Sada misli da je to možda bila greška i da joj se više isplatilo da je radila na crno. Takođe, sada bi mogla da prima nadoknadu za nezaposlene.

Ukoliko bi se obećanja ispunila, polemiše se da bi mogla da dobije i novac retroaktivno.

Ona mu se, ipak, ne nada.

„Verujem da će se neki delovi zakona promeniti i žene više neće primati mesečno nekoliko hiljada dinara jer su se porodile.

„Mislim, ipak, da ja mislim da neću imati koristi od toga. To je bila prilika za godinu dana uštede."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk