Crna Gora: Izborne i druge trke

  • Aleksandar Miladinović
  • BBC novinar
Nikšić, 12. april 2018.
Potpis ispod fotografije,

Milo Đukanović je kampanju političkog povratka počeo je u rodnom Nikšiću

Oko ponoći, podgoričkim bulevarima odzvanja zvuk maksimalno opterećenih motora luksuznih automobila, škripa kočnica - ulice se pretvaraju u adrenalinsko polje za trku „opasnih momaka".

Ovih dana, to je jedna od retkih trka u kojima ima adrenalina. Ona predizborna, iako Crna Gora bira šefa države, prolazi bez mnogo neizvesnosti.

Milo Đukanović pretenduje da se vrati na političku funkciju i sva istraživanja govore da će mu to uspeti verovatno već i u prvom krugu.

Razjedinjena opozicija trči trku u više kolona, uz jedinu ambiciju - da produži trku bar do drugog kruga.

O iznenađenjima se gotovo i ne razmišlja.

Tiho se govori, a ponegde i potajno nada, samo da je „svašta moguće" baš kada se nikakva iznenađenja ne očekuju.

Đukanovićeva trka

Potpis ispod fotografije,

Puno bilborda - malo plakata, takva je bila Đukanovićeva kampanja

Dugo je Milo Đukanović vagao da li da se baš sada vrati iz političke penzije - treći put.

Uz pomoć dobro ustrojenog i dubinski kontrolisanog aparata države, osluškivao je šta želi njegovo članstvo i koji bi bio najlakši put do pobede i posle 27 godina vlasti njegovog DPS-a.

Odluka da trku trči upravo on, a ne recimo Milica Pejanović, doneta je sa pogledom u ne tako daleku budućnost.

Bez obzira koliko su važni, i koliko je važna funkcija predsednika, za nešto više od mesec dana Crnu Goru čekaju još jedni veoma važni izbori.

Podgoričani će na birališta 27. maja, da odaberu odbornike u gradskoj skupštini.

Potpis ispod fotografije,

Kancelarija predsednika Crne Gore u Podgorici čeka novog stanara

Izbori u glavnom gradu mogu biti prelomni na političkoj sceni - razmišljanja i nade liče na one među srpskom opozicijom pre samo nekoliko meseci i beogradskih izbora.

Da bi ponovio bar sličan izborni rezultat poput partnerskih naprednjaka u Beogradu, Đukanović je rešio da svojom predsedničkom kandidaturom dodatno učvrsti svoje biračko telo, razbudi ih i pripremi za podgoričke izbore.

Kampanju je vodio sa manje plakata, a više bilborda.

Vodio je kampanju na, i u Srbiji dobro poznat, medijski način gotovo apsolutne prisutnosti.

Trku je počeo u rodnom Nikšiću, a završava baš konvencijom u Podgorici, koja je svojom važnošću odložila i košarkaško finale ABA lige između Budućnosti i Crvene zvezde.

I malo ko je spreman da ospori šanse Đukanovića da već u prvom krugu postane drugi predsednik na trećim predsedničkim izborima od osamostaljenja Crne Gore.

Trka opozicije

Potpis ispod fotografije,

Mladenu Bojaniću daju se najveće šanse da ostvari drugi izborni rezultat, poput broja na glasačkom listiću

Produžetak izborne trke jedan je od ciljeva opozicije - znaju u mnogobrojnim kolonama da samo referendumska atmosfera drugog kruga može dati kakve-takve šanse drugom kandidatu da bude ispred Đukanovića.

Baš zbog toga, opozicija ove izbore trči na svoj način - sa ciljevima poput individualne promocije, konsolidacije biračkog tela, pripreme za neke buduće političke bitke, zauzimanja pozicija na prilično izmenjenoj političkoj sceni.

Najveće šanse za drugi krug ima Mladen Bojanić.

Kandidat dela opozicije koju predvode Demokratski front, Demokrate, nekadašnji gigant SNP i stranka Ura računa na glasove svih koji nisu uz Đukanovića, ali, najvećim delom, nisu ni previše liberalno ni moderno nastrojeni.

Sve preko 30 odsto glasova, uz plasman u drugi krug, bilo bi ostvarenje cilja za Bojanića, ekonomistu i berzanskog brokera sa kratkim političkim stažom.

Da ovi izbori ne proteknu bez istorijskih momenata, postarala se Socijaldemokratska partija nekadašnjeg predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića.

Do skoro verni Đukanovićevi partneri, još se navikavaju na težak opozicioni život.

Kao glavnog aduta na ovim izborima, izabrali su upisivanje u istoriju Crne Gore jer se prvi put na listiću nalazi i kandidatkinja.

Draginja Vuksanović već je napravila veb sajt sa adresom „predsjednica.me", ali će ona, po svim predviđanjima, teško i do drugog kruga.

Podržao je i Miodrag Lekić, čovek kome je pre pet godina nedostajalo nekoliko hiljada glasova da pobedi Đukanovićevog kandidata Filipa Vujanovića.

Ipak, o tako tesnom rezultatu, sada više niko ne govori - vremena još jednog crnogorskog referenduma nisu stigla.

Bar ne ovog vikenda.

Kako izgleda glasački listić

  • Marko Milačić - nekadašnji novinar RTCG, predsednik vanparlamentarne Prave Crne Gore
  • Mladen Bojanić - ekonomista, berzanski broker, bankar. Kandidat dela opozicije koji predvode Demokratski front, Demokrate, SNP i Ura.
  • Hazbija Kalač - predsednik vanparlamentarne Stranke pravde i pomirenja, partije pod uticajem Muamera Zukorlića
  • Vasilije Miličković - biznismen, nezavisni kandidat. Možda i najveća enigma ovih izbora.
  • Dobrilo Dedeić - predsednik vanparlamentarne Srpske liste
  • Draginja Vuksanović - pravnica i profesorka Univerziteta u Podgorici. Prva žena-kandidatkinja na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, podržali su je njena Socijaldemokratska partija i Demos.
  • Milo Đukanović - predsednik DPS-a, svojevremeno namlađi evropski premijer, prvi put došao na vlast pre 27 godina, predsednik države od 1998. do 2002. godine, u vreme kada je Crna Gora bila republika u okviru SR Jugoslavije.